Latgales SEZ pieņem trīs ieguldījumu projektus Daugavpilī

2023. gada 11. maijā Latgales speciālās ekonomiskās zonas (Latgales SEZ) administrācijas pārstāvji un Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis devās ieguldījumu projektu apsekošanā uz trīs Latgales SEZ uzņēmumiem Daugavpilī, kuri veiksmīgi ir realizējuši ieguldījumu projektus – SIA “Dorf”, SIA “Metmatus” un SIA “SMD Baltic”. Kopumā uzņēmumi ir veikuši investīcijas pamatlīdzekļos EUR 888 920 apmērā.

Latgales SEZ kapitālsabiedrība – SIA “Dorf” jau vairākus gadus veiksmīgi nodarbojas ar ekoloģisko māju ražošanu, projektēšanu un būvniecību, izmantojot vietējos dabas resursus – koksni. Uzņēmums ražo un montē energoefektīvas koka paneļu, koka karkasa mājas. Uzņēmuma ražoto māju izgatavošanā tiek pielietoti augstas kvalitātes materiāli. Katrs pasūtījums ir individuāls un pielāgots klienta vajadzībām, sākot ar skici un projektēšanu līdz īstenotai mājai. Koka konstrukcijām tiek pielietoti kokmateriāli kas atbilsts C16 un C24 stiprības normām, tie ir rūpnieciski kokmateriāli (mitruma saturs 16% + – 2%), kas pēc tam tiek kalibrēti, tad sašķiroti pēc stiprības pakāpes un marķēti ar atbilstošu ES prasībām CE marķējumu, kā arī pielietoti kokmateriāli atbilst franču NF standartam. Kā norāda uzņēmums, ieguldījumu projekta ietvaros iegādātā koka māju projektēšanas programmai ir nozīmīgs ieguldījums uzņēmuma attīstībai, lai optimizētu projektēšanas posmu, tādējādi palielinot ražošanas apjomus, kvalitāti un nepārtrauktību. Uzņēmums Latgales speciālajai ekonomiskajai zonai pievienojās 2018. gadā, šo gadu laikā uzņēmums ir ne tikai palielinājis darba vietu skaitu, bet arī pierādījis sevi ne tikai Eiropas, bet arī Karību jūras salu tirgū, ražojot konkurētspējīgu produktu.

“Ar iegādāto programmu uzņēmums cels savu produkcijas kvalitāti un paātrinās izgatavošanas procesu. Tas nozīmē, ka Latgalē būs vēl viens labāk nokomplektēts ražotājs, kas strādā izmantojot mūsu darba spēku un dabas dotās izejvielas”, norāda Latgales SEZ Uzraudzības komisijas priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis.

Attēli no uzņēmuma vizītes 2023. gadā:

SIA “SMD Baltic”, kura darbības pamatvirzieni ir augsto tehnoloģiju – elektronisko plašu un elektronisko komponentu – ražošana, realizējot kārtējo ieguldījumu projektu, palielina ražošanas apjomu, jaudu un nodrošina jaunas darba vietas Latgalē. Uzņēmums norāda, ka jaunai SMD līnijai ir automātiskā kontroles sistēma, kas produkcijas kvalitātes pārbaudi veic ātri un precīzi salīdzinājumā ar rokas vizuālo kontroli. Šīs līnijas ražotājs un dotais modelis nav izvēlēts nejauši, jo iepriekš ir bijusi veiksmīga pieredze izmantojot tā paša ražotāja piedāvātās iekārtas, sasniedzot augstus ražošanas rezultātus.

Attēli no uzņēmuma vizītes 2022. gadā:


Par likumā noteiktajām prasībām, kādām ir jāatbilst veiktajiem ieguldījumiem pretendējot uz SEZ tiešo nodokļu atvieglojumiem, kā arī plašāku informāciju par Latgales SEZ darbības noteikumiem un iesniedzamo dokumentāciju iespējams uzzināt, sazinoties ar Latgales SEZ pārvaldi: e-pasts: lsez@lpr.gov.lv, tālr.: +371 26511047, www.lpr.gov.lv/lsez.