Rēzeknes teātrī “Joriks” pirmizrāde „Muols” latgaliešu valodā

Rēzeknes teātrī “Joriks” no 22. līdz 25. februārim, katru vakaru plkst. 19.00 būs skatāma izrāde „Muols”. Šis ir teātra otrais iestudējums, kurā dzirdama latgaliešu valoda.

Kas kopīgs cilvēkam un mālam? Izrāde balstīta intervijās ar šodienas keramiķiem un stāstos par jau aizgājušiem Latgales podniekiem. Latvijas kultūras kanonā iekļautā Latgales podniecība tuvplānā atklāj vērtību maiņu vēsturi, laikmetu mirstību, tradīciju sajaukšanos, cilvēka centienus visos laikos apvienot izdzīvošanu ar skaistā radīšanu.

Vairākās reliģijās cilvēka izcelšanās ir saistīta ar mālu. Latgales keramika kā metafora atklāj latgaliešu valodas un kultūras trauslumu. Meistaru paaudzes, kurās ar mālu darbojās visi ģimenes locekļi, vērienīgas personības un neatlaidība saglabāja tautas podniecību līdz šodienai vismaz vienā Latvijas novadā. Kā atgādinājums, ka cilvēks var stāties pretī nepateicīgam laikmetam, pirms atdot sevi atpakaļ mālam.

Izrādes laikā, ieelpojot māla smaržu un pieskaroties tam, skatītāji tiek aicināti piedalīties ceļojumā no aizvēstures līdz mūsdienām. No māla pikas līdz lauskām. No bērna, kurš apmeklējis vienu keramikas nodarbību, līdz māksliniekam, kurš materiālam atdevis visu dzīvi. Dažkārt – pat pārāk daudz.

Režisors: Mārtiņš Eihe; scenogrāfija un kostīmi: Paraskēva Deikina; dramaturģija: Rūta Holendere; mūzika: Liene Skrebinska; piedalās: Liena Šmukste, Liene Skrebinska, Jānis Kronis (Kvadrifrons)

Izrāde latviešu un latgaliešu valodā. Ieteicamais vecums: 14+. Izrādes ilgums: 1 h 45 min.

Biļetes cena: 7 eiro.  Iekļauta programmā “Latvijas skolas soma”. Iestudējums tapis pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam. Biļetes iespējams iegādāties NBKN kasē, Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.  E- pasts: teatris.jorik@gmail.com, kases talr. 646 22182.