Pēc divu gadu pārtraukuma pavasaris Latgalē atkal atnāk ar Podnieku dienām

Pēc divu gadu pārtraukuma pavasaris Latgalē atkal atnāk ar Podnieku dienām – ar māla un atkūstošas zemes smaržu, ar pavasara saules atspulgiem māla trauku glazūrās, ar priecīgu atkalsatikšanos pie podnieku cepļiem. Latgales Podnieku dienu galvenais mērķis nu jau vairāk nekā četrus gadu desmitus ir māla meistaru un viņu talanta cienītāju satikšanās, domu un ideju apmaiņa, iespēja redzēt, sajust un svinēt Latgales mālu, kas ir arī Latvijas Kultūras kanona sastāvdaļa.

Šopavasar Latgales Podnieku dienu galvenie pasākumi paredzēti no 23. līdz 30. aprīlim. Rēzekniešiem līdz 30. aprīlim ir iespēja apmeklēt izstādi “Iesākumā bija MĀLS” Latgales Kultūrvēstures muzejā. Pašu iegūtais un sagatavotais māls podnieku rokās ir tapis par unikāliem lietišķās mākslas priekšmetiem. Izstādi papildina fotogrāfijas ar autoru portretējumiem māla ieguves vietās un pārstrādes procesā.

29. aprīlī plkst. 10.00 Latgales Kultūrvēstures muzejā notiks Zinātniski pētnieciskā konference par lietišķās mākslas jautājumiem. Savukārt, plkst. 16.00 savus skatītājus ielūdz Rēzeknes teātris “Joriks” uz izrādi “Mouls”. Izrāde balstīta intervijās ar šodienas keramiķiem un stāstos par jau aizgājušiem Latgales podniekiem.

Latgales Podnieku dienu ceplis šogad tiks kurināts Rēzeknes novada Griškānu pagasta “Muoldedžūs” Andra Ušpeļa keramikas darbnīcā, bet Podnieku dienu galvenā izstāde skatītājus priecēs Franča Trasuna muzejā “Kolnasāta”.

Podnieku dienas organizē: Rēzeknes novada pašvaldība, TLMS „Rēzeknes apriņķa pūdnīki”, Latgales Kultūrvēstures muzejs sadarbībā ar TLMS „Latgale” (Daugavpils) un A.Paulāna TLMS (Rēzekne).