Vasali āduši Latgolā, “Mājas kafejnīcu dienās” 13.-14. augustā!

Latgaliešiem patīk paēst un patīk pacienāt arī savus gostus (viesus). Ja gadījies sagurt no burzmas un trūkst sirsnīgu sarunu, aicinām doties uz Mājas kafejnīcu dienām Viduslatgalē, kas notiks 2021.gada 13.-14.augustā. Šeit sastapsiet nelielas, mājīgas kafejnīcas, kur katrs gosts būs īpaši gaidīts un cienāts ar gardumiem, kas savu vērtību un kvalitāti pierādījuši cauri gadsimtiem.

Viduslatgale ir maza daļiņa no visa plašā Latgales reģiona, šeit koncentrētā veidā sastapsi pasaulē izslavētās latgaliešu tradīcijas un viesmīlību, apskatīsi mazo, sirsnīgo pilsētiņu – Preiļus, kur pilsētas vidū rotājas lielākais pilsētvides parks Latvijā – pat 42 hektāru plašumā, bet parka vidū – renovāciju piedzīvojusī Preiļu pils. Paviesosies mūsdienīgajā Rēzeknē, kur pilsētas labākā ainava paveras no 13. gadsimta pilsdrupu kalna, kā arī tuvumā redzēsi akustiskās koncertzāles GORS vērienīgās aprises. Apciemo arī izcilo Lūznavas muižu Rēzeknes novadā un izbaudi Latgales jūras – Rāznas ezera skaistos skatus. Savukārt Ludzā varēsi iegrimt sapņainās pārdomās, pastaigājoties pa mājīgajām pilsētiņas ielām un iepazīstot senākās Latvijas pilsētas stāstus.

Viduslatgale ir lielisks brīvdienu galamērķis, kur labi jutīsies un savus piedzīvojumus sastaps aktīvās atpūtas piekritēji, labsajūtas lūkotāji un ēdienu baudītāji.

Kā informē portāls Latgale Travel, “Mājas kafejnīcu dienās” no 13.-14. augustam ciemos aicina 20 šī reģiona mājas kafejnīcas:

Rēzeknes novads

Mājas kafejnīca “Skaistā Rāzna”

Mājas kafejnīcu dienām, pēc iepriekšēja pieteikuma: Rāznas ezera zivju zupa, Rāznas kļockys un syrnīki saldā krējuma mērcē. Kūpinātas un ceptas ezera zivis, iegāde.

Darba laiks 13.-14. augustā no 10-18, vēlams iepriekš pieteikties.
Strodi, Kaunatas pagasts, Rēzeknes novads, 26437778

Mājas kafejnīca “Zem liepas”

Pēc iepriekšēja pieteikuma: plānas pankūkas, plovs gatavots kazanā, aukstā zupa no pašu audzētiem dārzeņiem, krāsnī cepti āboli ar kanēli. Trusīšu apskate, samīļošana, uzcienāšana ar kādu gardumu un fotografēšanās.. Meditācija zem vecās liepas zariem. Radošās darbnīcas, suvenīri „Rāznas lāse”.

Darba laiks: 13.-14. augustā no 10-18. Vēlams iepriekš pieteikties.
Jaunstašuļi, Mākoņkalna pagasts, Rēzeknes novads, 22074283, 26958825

Soldumu pītura “Cīlovys”

Soldumu pītura “Cīlovys” piedāvā pašceptus glazūrkēksiņus, virtuļus, mazās “Cielaviņas” un medus kūkas, kuru tapšanā izmantoti iespējami daudz vietējie produkti, to visu bagātina Kroiču saimes darīšanas prieks un Lubāna mitrāja svaigais gaiss, piešķirot saldumiem īpašu garšas noti. Mājas kafejnīcu dienās (svētdien, 14. augustā) pieturas gostiem (ciemiņiem) būs iespēja pamēģināt četru veidu glazūrkēksiņus (t.sk.vegānos bezglutēna) ar mājas limonādi, Lubāna mitrājā ievāktu tēju vai Latgalē grauzdēto KUUP kafiju. Iepriekš piesakot, iespējams pasūtīt ko citu no piedāvājuma. Mājas kafejnīcu dienas novakari saldumu pieturā papildinās mini-koncerts, bet labu laikapstākļu gadījumā visu dienu būs skatāma mākslas darbu izstāde. Koncerta mākslinieks un izstādes nosaukums tiks precizēti.

Darba laiks: Tikai svētdien, 14. augustā, no 13.00 līdz 19.00.
Nagļu pagasts, Rēzeknes novads, 26142081, GPS: 56.686766, 26.921675

Rēzekne

Restorāna “Rozālija” terase pie upes

Latgales ēdienu tradīcijas mūsdienu virtuvē. Guļbešnīki (vārītu kartupeļu plācenis ar pildījumu) ar gaļu vai ar kāpostiem un burkāniem; Deserts: Asuškas – rauga mīklas bumbiņas ar saldā krējuma mērci.

Darba laiks: 13.-14. augustā no 12-22.
Brīvības iela 2, Rēzekne, 64607840, 64607840

Kafejnīca “IGGI bārs & karbonādes”

Iespējams, gardākais burgers Rēzeknē atrodas tieši kafejnīcā “IGGI bārs & karbonādes”, īpašais piedāvājums Mājas kafejnīcu dienās – IGGI burgers + kartupeļu daiviņas + IGGI mērce.

Darba laiks: 13.-14. augustā no 12-22.
Atbrīvošanas aleja 95C, Rēzekne; 22107107.

Kafejnīcas “Restart” terase pie āra baseina

Gardumi Mājas kafejnīcu dienās – Krāsni cepta mencas fileja, Blanšēts lasis.

Darba laiks: 13. augustā no 12-22; 14. augustā no 12-23.
Stacijas iela 30b, Rēzekne

Ludzas novads

Restorāns “Lūcija”

Šeit vienmēr var nogaršot īpašus firmas ēdienus, gardus ēdienus no plašās un daudzveidīgās ēdienkartes; kafija un deserti; īpašais Kulinārā mantojuma ēdiens – Asuškas (rauga mīklas pīrādziņi ar biezpienu un saldo krējumu).

Darba laiks: 13.-14. augustā no 11.-22. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.
Kr. Barona iela 20/18, Ludza; 26 253 535.

Organic Products ražotne

Organic Products ražotās bio produkcijas degustācija. Garšvielu, garšvielu maisījumu degustācija, kas tiks pasniegti kopā ar pašceptu maizi. Varēs izbaudīt bio ķirbju sēklu eļļu. Sukāžu degustācija. Ķirbju milti – būs iespēja izbaudīt ķirbju miltu garšu kulinārijas izstrādājumos. Tēju degustācija.

Darba laiks: 13. un 14. augustā no 11-18. Vēlams iepriekš pieteikties.
Baznīcas iela 50, Ludza; 25 499 330

Maizes cepšana un Sēlijas asušku izgaršošana ar Mārīti un Rutu

Šeit valda patīkama noskaņa un kādu nodarbi var atrast gan liels, gan mazs. Vai zināt, kas ir Latgolys Asuškas? Ar mīlestību un rūpēm gatavoti biezpiena plācenīši, parasti nelielu bumbiņu vai taisnstūru formā. Asuškas sautē saldā krējuma mērcē. Jūsu garšas kārpiņas būs sajūsmā. Pasākuma gaitā varēs ne vien nogaršot saimnieces Mārītes gatavotās Latgolys asuškas, bet arī redzēt, kā tās tiek ceptas. Varēs iegādāties dažādus gardumus arī līdzņemšanai vai notiesāšanai turpat pie tējas vai kafijas krūzes. Uz tikšanos pie Pelnrušķītes!

Darba laiks: Tikai 13. augustā no plkst. 10-15.
Gatves, Martiši, Isnaudas pagasts, Ludzas novads; 28622570

Gardā un skanīgā “Atpūta Ludzā”

Fantastisks vasaras piedzīvojums-ceļojums ar vairākām tēmām, kas ļaus jums izzināt, izjust un izgaršot. Norise: Skanīgais un gardais ceļojums sāksies Zvirgzdenes ezera krastā, kur atrodas uzņēmums “Atpūta Ludzā”. Viesi apģērbs drošības vestes un dosies braucienā ar plostu. Plostu vadīs plostnieks. Plosts ir aprīkots ar motoru, margām un tas ir paredzēts 10 cilvēku grupai. Vecumam nav ierobežojumu. Sākumā, skanot latgaliešu tautasdziesmām, viesiem tiks piedāvāts Latgales tradicionālo ēdienu “grozs”. Turpinājumā viesi ceļos uz divām ezera salām, kur tiks pasniegts ēdiens, kas saistīts ar salu nosaukumiem. Noslēgumā viesi dosies uz trešo – “nogrimušo” salu, kur viņus sagaidīs ūdenī klāts galds ar krāšņām uzkodām un dzirkstošiem dzērieniem.

Darba laiks: 13.-14. augustā visas dienas garumā. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās.
Meldru iela 24, Ludza, 26107725

Latgaļu kukņa

Latgaļu kulinārā mantojuma ēdieni un dzērieni – sezonāli latgaliešu pamatēdieni, tradicionāli saldie, vairāku veidu vietējais alus un pašu gatavotas uzkodas, kūpinājumi, kūpinātas zivis, mājas sieri, grauzdiņi, pupas.
Pēc gardās maltītes iespēja apmeklēt Ludzas amatnieku centru, izvirpot savu māla podu vai uzmeistarot pirmo svilpaunieku, iepazīties ar Ludzas apkārtnes arheoloģisko un etnogrāfisko tērpu kolekciju un seniem instrumentiem Suprādku istabā. Seno arodu tirdziņš pilsētas vecpilsētas ielās un laukumā.

Darba laiks: 13.-14. augustā no 11-15. Vēlams iepriekš pieteikties.
Tālavijas iela 28, Ludza, 29467925

Mājas restorāns “Dzīles”

Cienasts, kas būs pieejams ierodoties, bez iepriekšēja pieteikuma – piparmētru tēja ar asuškām mājas restorāna dārzā. Iepriekš vienojoties, var pasūtīt arī maltīti ar saimnieces Ainas radītajām garšām un pieteikties siera siešanas meistarklasei.

Darba laiks: 13.-14. augustā 12-18
Zaļā iela 9, Malnava, Ludzas novads; 26 538 016.

Dabas kafejnīca “Baložu sētā”

Gardu sāļo un saldo plātsmaižu no sezonas veltēm baudīšana brīvā dabā uz siena ķīpām ozola kuplo zaru pavēnī, bērzu šalkās vai dīķa krastā. Trušu dārza un baložu saimes iepazīšana, noslēgumā – baložu salūts. Īpašas izjūtas – palaižot balodi debesu jumā no savām rokām.

Darba laiks: tikai 14. augustā no 10 -12 un no 14 -16. Vēlams iepriekš pieteikties.
Grunduļi, Līdumnieku pagasts, mājražotāja, 26280760

Preiļu novads

Sieru garšotava

Zemnieku saimniecība “Juri” aicina ciemos uz “Sieru garšotavu” jeb piecu veidu sieru un īpaša skābpiena dzēriena degustāciju, kā arī stāstījumu par siera siešanas tradīcijām.

Darba laiks:  13. un 14. augustā no 10-20.
Lubāni, Rušonas pagasts, Riebiņu novads; 29182355

  Jasmuižas saimnieču gardumi

Raiņa muzejs “Jasmuiža” aicina nobaudīt Jasmuižas saimnieču gardumus: Līziņas kūka – sātys torts “Jōsmuiža”, Jāņa pīrādziņi – žagareņi, Teklītes siers – svaigpīna sīrs ar čymiņim, Krišjāņa kārums – ōbuļu zapte, Dārtas tēja – piparmātru čajs ar Jōsmuižys madu, Doras našķis – rulets “Soldonais grāks”.

Darba laiks: 13. augusts: 14-20; 14. augusts: 12-17. Vēlams iepriekš pieteikties.
Aizkalne, Aizkalnes pagasts, Preiļu novads, 29487589

Mājas kafejnīca “Pie ezera”

Viesu nama “Aglonas Cakuli” mājas kafejnīca”Pie ezera” gaidīs ar garšīgu un daudzveidīgu piedāvājumu: meža sēņu un aukstā zupa; cūkgaļas veltnīši ar kartupeļu biezeni un svaigiem dārzeņu salātiem; kartupeļu pankūkas pildītas ar malto gaļu + krējums un svaigie dārzeņi; morss vai vitamīnūdens ar ogām, citronu un piparmētru; deserts-saldais mākonīts; mājās ceptu plātsmaizi un kēksiņiem.

Darba laiks: 13.-14. augustā no 12-19.
Aglona, Ezera iela 4, 29333422

Vīna ielas kafejnīca

Mājās cepta maizīte – saldskābā ar sēkliņām, ar žāvētu speķi, ar augļiem; mājas siers; mājas torte (lauku torte); mājas dzēriens (morss). Folkloras kopas “Naktineica” priekšnesums – apdziedāšanās dziesmas, sadziedāšanās, rotaļas.

Darba laiks: Tikai 14.08. no 10.-17.
Prīkuļi, Mehanizatoru iela 6 tel.28384414; 26784161

Mežinieku mājas

Mājas kafejnīcu dienās Viesu māja “Mežinieku mājas” gostus sagaidīs ar guļbešniekiem papildināties ar sēņu mērci, Latgales auksto zupu, tēju, kafiju, kļotskām ar saldo mērci un zaļajiem salātiem. Visi ēdieni tiek gatavoti pēc iespējas izmantojot pašu saimnieku sarūpētas izejvielas.

Darba laiks: 13.-14. augustā no 10-19.
Adrese: Gūteņi, Aglonas pagasts, Aglonas novads; 29234425; 28350601

Kafejnīca “Mājās gatavots”

Īpašā ēdienkarte: Skābeņu zupa ar paipalu olām un krējumu; guļbešņīki ar krējumu un dārzeņiem; saldā biezpiena masa ar blenderētām upenēm vai zemenēm; mājās cepta maize; pašu gatavots siers, zālīšu tēja vai kafija pēc izvēles, cepumi “Rozītes”.

Darba laiks: 13.-14. augustā no 10-16.
Adrese: Lauku māja “Upenīte”, Tartakas 7, Aglona, Aglonas novads; 26312465

Podnieka tējnīca

Polikarpa Čerņavska keramikas māja un meistars Raivo Andresons aicina ciemos uz zāļu tēju pasniegtu turpat uz vietas gatavotā māla krūzē. Virpošanas paraugdemonstrējumi, meistarklases, keramikas trauku iegāde, ekspozīcijas “Mūžs virpas apļots” apskate.

Darba laiks: 13.-14. augusts no 10-18
Talsu iela 21, Preiļi, 29429630

Mājas kafejnīcu dienas organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Lauku Ceļotājs un Latgales Tūrisma asociācija.

Informācijas avots: celotajs.lv un Latgale Travel