Pa pēdām Rainim un Jasmuižas kultūrvēsturei – Preiļu apkārtnē notiks veloceļojums

Doties 25 kilometru garā veloceļojumā “Rainim pa pēdām”, iepazīstot ar Raini saistītās kultūrvēsturiskās vietas, 31. jūlijā pulksten 11.30 aicina Raiņa muzejs “Jasmuiža”, Preiļu novada Tūrisma informācijas centrs un Aizkalnes Tautas nams.
Veloceļojums būs ne tikai aizraujošs un interesants brīvdabas pasākums, bet arī iespēja ceļot laikā un telpā, iepazīstot ar Raini un Jasmuižas apkārtni saistītās kultūrvēsturiskās vietas, objektus, leģendas, nostāstus un latgaliešu valodu. Par jautru un uzmundrinošu noskaņojumu visā veloceļojuma gaitā rūpēsies Juris Vucāns.
Ceļojumā ar velosipēdiem tiks veikts apļveida maršruts (garums ≈ 25 km), kurš ir ainaviski skaists un kultūrvēsturiski interesants. Tas ved pa Preiļu novada Aizkalnes un Rušonas pagasta gleznainajām vietām un iekļauj 11 kultūrvēsturiskus objektus – ceļojuma pieturas punktus.
Maršruta gaita: Raiņa muzejs „Jasmuiža” jeb bijusī Jasmuižas muiža – Aizkalnes senkapi – Jasmuižas skola – Jasmuižas katoļu baznīca – krogs – Aizkalnes pareizticīgo baznīca – vieta, kur atradās ceļa stabiņš ar zemnieka vārdu Andrejs Rainis (jeb vieta, kur Jānis Pliekšāns atrada savu pseidonīmu) – Molaukas kalns – Rušonu (Aglonas) stacija – Šņepstu pilskalns (Lielais kalns) ar apmetni – ainaviski skaists lauku ceļš: Šņepsti – Aizkalne – Raiņa muzejs „Jasmuiža”.
Ceļa segums: velomaršruts ved pa cieto segumu un pa grantētiem ceļiem ar zemu un vidēju satiksmes intensitāti.
Velomaršruts un tajā iekļautie apskates objekti (pieturvietas) izvēlēti, balstoties Raiņa dienasgrāmatas pierakstos, viņa sarakstē ar mājiniekiem, laikabiedru atmiņās, teikās, leģendās un Latgales kultūrvēstures faktos.
Pēc aktīvi pavadītas dienas ceļotāji būs aicināti Jasmuižas parkā stiprināties ar uzkodām, atpūsties un apmeklēt Raiņa muzeju “Jasmuiža”.
Veloceļojuma dalībnieki aicināti doties ar saviem velosipēdiem, ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Neaizmirstiet paņemt līdzi ūdeni, lai veldzētu slāpes un kādu našķi spēku atgūšanai!
Aicinām būt atbildīgiem un ievērot visus valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības ierobežojumus! Līdzi ņemiet mutes un deguna aizsegus. Atgādinām, ka atrodoties uz ceļa un kustībā, obligāti jāievēro ceļu satiksmes noteikumi kā arī aicinām lietot aizsargķiveres (bērniem līdz 12 gadiem tās ir obligātas)! Katrs dalībnieks atbildīgs par savu drošību. Vecāki atbildīgi par bērnu drošību brauciena laikā.
Dalība veloceļojumā un muzeja apmeklējums: 2,00 EUR.
Obligāta iepriekšēja pieteikšanās, zvanot uz tālruņa numuru +371 29487589 vai rakstot uz e-pastu: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv (līdz 26. jūlijam). Veloceļojums notiks, ja tam pieteiksies vismaz 15 dalībnieki.
Vairāk informācijas: Raiņa un Aspazijas muzeja vadītājas vietniece Solvita Kleinerte,
tālr. +371 29487589; e-pasts: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv