No 11. oktobra komerciālajā maršrutā Rīga–Daugavpils pasažieru pārvadājumus nodrošinās arī “Lux Express Estonia”

No 2021. gada 11. oktobra komerciālajā maršrutā Rīga–Daugavpils pasažieru pārvadājumus nodrošinās arī AS “Lux Express Estonia”, tādējādi sastādot konkurenci SIA “Daugavpils autobusu parks”, kas šo savienojumu apkalpo kopš 1. septembra. AS “Lux Express Estonia” kopumā izpildīs sešus reisus, no kuriem četri tiks nodrošināti katru dienu. Tādējādi pasažieriem tiks nodrošināta iespēja nokļūt no Rīgas Daugavpilī un otrādi, braucot kādā no kopumā 12 komerciālajiem reisiem, astoņiem vilciena reisiem, kā arī diviem valsts dotētajiem autobusu reisiem, kas tiek izpildīti pa Daugavas otru krastu (caur Vecumniekiem, Aknīsti, Ilūksti).

AS “Lux Express Estonia” maršrutā Rīga–Daugavpils nodrošinās kopumā sešus reisus. No 11. oktobra katru dienu tiks izpildīti četri reisi: plkst.12.30 un 17.30 no Rīgas, kā arī plkst.7.00 un 12.25 no Daugavpils. No 15. oktobra piektdienās un svētdienās tiks izpildīts viens reiss – plkst.17.25 no Daugavpils, bet 16. oktobra pirmdienās un sestdienās tiks nodrošināts reiss, kas Rīgā tiek uzsākts plkst.7.15.

SIA “Daugavpils autobusu parks” maršrutā Rīga–Daugavpils katru dienu izpilda sešus reisus: plkst.3.05, 9.50 un 12.30 no Daugavpils, kā arī plkst.11.50, 15.30 un 19.20 no Rīgas. Pārvadājumos pa dzelzceļu katru dienu tiek nodrošināti astoņi reisi: plkst.7.31, 13.01, 16.31 un 18.01 no Rīgas, kā arī plkst.6.22, 7.40, 13.07 un 17.36 no Daugavpils. Savukārt valsts dotētajā maršrutā Nr.7493 Rīga–Ilūkste–Daugavpils tiek izpildīti divi reisi: autobuss piektdienās un svētdienās no Daugavpils izbrauc plkst.10.30, bet no Rīgas – plkst.17.15.

Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena pārbaudīt aktuālo kustības sarakstu mājaslapā www.atd.lv sadaļā Kustības saraksti, AS “Pasažieru vilciens” mājaslapā www.pv.lv vai portālā 1188.

Ar komerciālo maršrutu nodrošināšanu saistītie zaudējumi un izdevumi ir pārvadātāja pašrisks un tie no valsts vai pašvaldību budžeta netiek kompensēti. Šajos maršrutos pārvadātāji var paši noteikt biļetes cenu un lojalitātes programmas. Pasažieri, kuri saņem braukšanas maksas atvieglojumus reģionālajos maršruts, ir tiesīgi tos izmantot arī komerciālajos maršrutos, piemēram, personas ar I un II grupas invaliditāti, daudzbērnu ģimenes, pirmsskolas vecuma bērni u.c.

Lielas ietilpības autobusu vecums, ar ko tiks nodrošināti pasažieru pārvadājumi uz komerciāliem principiem, nevarēs pārsniegt 15 gadus, bet mikroautobusu vecums – astoņus gadus. Autobusiem jābūt aprīkotiem ar elektronisko maršruta zīmi, kas izvietota transportlīdzekļa priekšpusē, kā arī zīmē jānorāda piederība komerciālajiem maršrutiem – lielais burts «K». Pārvadātājam jānodrošina iespēja samaksāt par biļeti bezskaidras naudas veidā, kā arī paziņojumiem autobusā par gaidāmo pieturu jābūt gan audio, gan vizuālā formātā. Pasažieru uzņemšana / izlaišana atļauta tikai kustības sarakstā norādītajās pieturās.

No 2021. gada 1. septembra pasažieru pārvadājumi uz komerciāliem principiem ir ieviesti maršrutā Rīga–Daugavpils, bet no 1. oktobra – maršrutā Rīga–Olaine un Rīga–Salaspils. Savukārt no 2022. gada 1. janvāra tādus plānots ieviest maršrutā Rīga–Jelgava, Rīga–Ogre un Rīga–Sigulda. Pieteikties atļaujas saņemšanai šobrīd var uz jebkuru no minētajiem maršrutiem, tai skaitā maršruta Rīga–Sloka un Rīga–Jaunķemeri apkalpošanai.

Papildu informācijai:
Lilita Pelčere,
VSIA Autotransporta direkcija
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: + 371 67356129