Latvija saņēmusi 7200 Janssen vakcīnu devas; jau šonedēļ būs pieejamas izbraukuma vakcinācijā reģionos

Pēc ilgāka pārtraukuma, kas bija radies  ražotāja problēmu dēļ, tagad ir atjaunotas Janssen vakcīnu piegādes Latvijai – vakar saņemtas 7200 devas, un, saskaņā ar ražotāja sniegto informāciju, vairāk kā 19 000 devu piegāde plānota arī 21. septembrī.

Ņemot vērā nelielo apjomu, kas šobrīd ir piegādāts, Vakcinācijas darba grupa lēmusi prioritāri Janssen vakcīnas novirzīt stacionāros gulošiem pacientiem, personām, kurām vakcinācija jāveic mājās (gulošajiem pacientiem un personām, kas vecākas par 80 gadiem un viņu mājsaimniecības locekļiem), personām ar garīgās veselības traucējumiem, to iestāžu klientiem, kas sniedz sociālos pakalpojumus ar izmitināšanu (sociālās aprūpes centri, patversmes, krīzes centri u.c.), kā arī vakcinēšanai vienreizēji organizētos pasākumos, kur nav iespējama vai būtiski apgrūtināta ierašanās uz otras devas saņemšanu.

Jau šonedēļ Janssen vakcīnas būs pieejamas nedēļas nogales izbraukuma vakcinācijās* Latgalē (izbraukumos vakcinēs gan ar Pfizer, gan Janssen vakcīnām):

Piektdien, 17. septembrī:

No 15:00 līdz 19:00 Zilupes tautas namā (pieejamas būs arī 100 Janssen vakcīnas)

Sestdien 18. septembrī:

No 9:30 līdz 15:00 Maltas kultūras namā (pieejamas būs arī 100 Janssen vakcīnas)

No 9:00 līdz 16:00 Līvānu kultūras centrā (pieejamas būs arī 150 Janssen vakcīnas)

“Augustā saskārāmies ar šīs pieprasītās vakcīnas trūkumu, jo tā netika piegādāta ražotāja problēmu dēļ. Uz šo brīdi Latvijai ir piegādāti 13% no šogad plānotajām Janssen vakcīnu devām. Līdzīga situāciju bija visā Eiropas Savienībā. Nelielos krājumus augustā saskaņā ar Vakcinācijas darba grupā lemto novirzījām galvenokārt pedagogiem, lai sekmētu klātienes mācību procesa nodrošināšanu, kā arī izbraukuma vakcinācijām un slimnīcām. Ņemot vērā ierobežoto vakcīnu skaitu, kas šobrīd mums ir piegādāts, šajā nedēļā Janssen vakcīnas novirzām akūtajām nepieciešamībām, savukārt, nākamnedēļ, kad gaidāms lielāks piegādes apjoms, Janssen vakcīnas būs plašāk pieejamas,” stāsta NVD Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča.

Nedēļas nogalē darbosies arī vakcinācijas punkti tirdzniecības centros, to darbības dienu grafiks, kā arī vakcīnu saraksts, kas tajos pieejams, atrodams šeit.  Šī tabula tiek atjaunota reizi nedēļā pirmdienās līdz plkst.10:00.

Plašāka informācija par vakcīnām, to izcelsmi, iedarbību, drošumu, kā arī atbildes uz biežāk uzdotajiem iedzīvotāju jautājumiem – www.spkc.gov.lv/lv/atbildes

* Uz vakcināciju līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte), potēšanas pase (ja tāda ir), uz vakcināciju vēlams ierasties tādā apģērbā, kas ļauj viegli atbrīvot plecu, savukārt pusaudžiem no 12 līdz 13 gadiem vakcinācijas laikā nepieciešama mātes vai tēva (vai cita likumiskā pārstāvja) klātbūtne, kā arī šādi dokumenti: likumiskajam pārstāvim – pase vai personas apliecība, kā arī apliecinošs dokuments par bērnu (ieraksts par bērnu pasē vai dzimšanas apliecība, vai nepieciešamības gadījumā notariāli apstiprināta pilnvara).

Informācijas avots: Nacionālais veselības dienests