Rēzeknē sākas ērģeļmūzikas festivāls «ORGANismi»

Avots: lsm.lv
22. oktobrī Latgales vēstniecībā “Gors” Rēzeknē sākas starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi”. Festivāla mākslinieciskā vadītāja ir pasaulē pazīstamā ērģelniece Iveta Apkalna. Šogad festivāls svin piekto gadadienu, droši apliecinot, ka tas ir kļuvis par tradicionālu rudens notikumu “Gorā”.

Viens no aizvadītā gada festivāla “ORGANismi” akcentiem bija koncertuzvedums, ko veidoja Iveta Apkalna un Jānis Šipkēvics, piedaloties arī Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas meiteņu korim. Koncertuzvedums, kurā piedalās bērni un jaunieši, ir Ivetas Apkalnas svarīga festivāla sastāvdaļu, tieši iesaistot tajā jauno paaudzi. Vēl pirms gada kopā ar Ivetu Apkalnu tādā piedalījās arī Renārs Kaupers. Festivāls kopš 2015. gada Latgales vēstniecībā “Gors” ir parādījis ērģeles un ērģeļmūziku visdažādākajās izpausmēs un žanros.

Latgales vēstniecības “Gors” vadītāja Diāna Zirniņa stāsta: “Latgales vēstniecība “Gors” bija tā koncertzāle, uz kuras skatuves mēs faktiski varam runāt par ērģelēm kā koncertinstrumentu pirmo reizi, jo, protams, mēs ērģeļmūziku esam raduši klausīties dievnamos, bet ērģeles ir arī lielisks koncertinstruments, un tam arī ir ļoti plašs repertuārs, un, pateicoties Ivetas Apkalnas  – Rēzeknē dzimušās ērģelnieces, kura, protams, ir plaši pazīstama un pieprasīta visā pasaulē –, pateicoties viņas neatlaidīgumam, iniciatīvai, šeit bija pirmā vieta, kur šāds, jā, digitāls instruments ir pieejams. Tas nozīmē, ka mēs varējām šo ērģeļmūziku parādīt, sadarbojoties ar dažādiem mākslas žanriem un tiem mijiedarbojoties, piemēram, ērģeles un deja, ēnu teātris, ērģeles un simfoniskā mūzika, – daudz dažādās formās, kas redzamas festivāla programmā.”

Šogad, svinot festivāla piecgadi, līdzās pastāvot Covid-19 ierobežojumiem un piesardzības pasākumiem, svētdien paredzētais jaunradītais uzvedums “Ķiršu koks”, kurā piedalās aktieris Gundars Āboliņš, jau zināms, ka ir atcelts.

“Šis festivāls, kā jau mēs arī nojautām, un arī citējot Ivetu Apkalnu, ir īpaši trausls un sargājams brīdis. Un tā nu ir sanācis, ka pēdējā mirklī līdz ar valdības lēmumiem mums nācās atteikties no viena koncerta, kas mums nedaudz sāp, bet tajā pašā laikā mēs zinām, ka šis koncerts notiks nākamā gada festivālā vai nedaudz ātrāk.”

Taču pārējie plānotie pasākumi notiks, un tie sāksies jau ceturtdien, 22. oktobrī, ar ērģelnieces Ivetas Apkalnas vadīto meistarklasi topošajiem un jau esošajiem mūziķiem, savukārt vakarā Latgales vēstniecībā “Gors” skanēs pirmais festivāla koncerts, kurā būs baudāms Austrijas mūziķu duets – ērģelnieks un komponists Valentīns Fjodorovs un arfiste Jūlija Kristīne Lukana, atskaņojot koncertprogrammu “Ērģeles un arfa”.

“Man pašai, tieši klausoties mūsu viesmākslinieka Valentīna Fjodorova un viņa solistes arfistes uzstāšanos, tas bija pirmatklājums, kad es šādu duetu dzirdēju. Un, tā kā “ORGANismu” pamatuzdevums ir rādīt ērģeles koncertversijā, rādīt ērģeles uz skatuves, rādīt ērģeles nepierastos sastāvos, pārsteigt sevi un klausītājus, un atklāt jaunus apvāršņus, radīt jaunus organismus, tad es domāju šis būs ļoti atbilstošs,” stāsta Iveta Apkalna.

Arī festivāla centrālais notikums sestdien, 24. oktobrī, būs pārsteigums – vienā koncertprogrammā līdzās esot Ivetai Apkalnai, Raimondam Paulam un Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim.

Koncertprogrammā izskanēs arī tieši Apkalnai rakstīts jauns Paula skaņdarbs.

“Man patiešām šķiet neticami, ka ir iespēja pirmatskaņot Raimonda Paula skaņdarbu ar brīnišķīgu nosaukumu “Pie baznīcas”. Es saprotu, ka tāds iekšējais impulss jeb ideja radīt šo skaņdarbu radusies, tieši atrodoties tur, kur Janis Rozentāls un viņa slavenā mums zināmā glezna pie baznīcas ir patiešām dzimusi, un to iedvesmu, ko ir saņēmis Janis Rozentāls, to ir pārņēmis Raimonds Pauls. Man šķiet, ka šinī skaņdarbā ir kaut kas ļoti, ļoti dziļš apslēpts, ko mēs varbūt no Raimonda Paula daudz un bieži vēl neesam redzējuši un dzirdējuši. Tur ir zināma smeldze, bet tā smeldze ir ļoti gaiša, un ļoti būtisks ir tas, ka ar vienkāršiem izteiksmes līdzekļiem un ar vienkāršu intonāciju var tikt līdz cilvēka pašiem, pašiem dziļumiem.”

Sestdien koncerts būs klausāms divas reizes, un koncertprogramma Ivetas Apkalnas, Raimonda Paula un Latvijas Nacionālā simfonisko orķestra diriģenta Jāņa Stafecka vadībā pulksten 18.00 tiešraidē izskanēs arī Latvijas Radio 3 ”Klasika” ēterā.

Autors: Lāsma Zute-Vītola (Latvijas Radio studija Latgalē)