Vīnē skatāma Marka Rotko retrospekcija; vairāki darbi šovasar ceļos uz Daugavpili

© Kate Rothko Prizel & Cristopher Rothko

Jauns.lv: Vīnē, Mākslas vēstures muzejā skatāma vērienīga Daugavpilī dzimušā amerikāņu mākslinieka Marka Rotko (1903– 1970) retrospekcija. Izstādē eksponēti vairāk nekā 40 Rotko darbi, un tā tapusi ciešā sadarbībā ar viņa bērniem Keitu un Kristoferu Rotko, kuri ekspozīcijai aizdevuši arī virkni darbu no ģimenes kolekcijas. Retrospekcija Vīnē tiks izstādīta līdz 20. jūnijam.

Izstādes kurators Džespers Šarps ar Vīnes Mākslas vēstures muzeju sadarbojas kopš 2012. gada, kad šeit izveidoja modernās un laikmetīgās mākslas izstāžu un diskusiju programmu. Viņš kūrē arī izstāžu ciklu, kurā spilgtas mūsdienu mākslas personības aicinātas veidot savu īpašo izlasi no vairāk nekā četrus miljonus (!) objektu lielā muzeja pūra; nesenākā no tām bija kinorežisora Vesa Andersona un viņa dzīvesbiedres, rakstnieces un ilustratores Džumanas Malūfas, pārziņā.

Foto: © Kate Rothko Prizel & Cristopher Rothko

Ņemot vērā fonu – apjomīgo muzeja vēsturisko artefaktu kolekciju –, izstādē uzsvars likts arī uz Marka Rotko padziļināto interesi par mākslas vēsturi, filozofiju un arhitektūru. Sākot no studiju laika, kad viņš apmeklēja Metropolitēna muzeju Ņujorkā, kur pirmoreiz sastapās ar Rembrantu, Vermēru un citiem dižgariem, līdz braucieniem uz Eiropu, lai iepazītu baznīcu arhitektūru, kā arī vecmeistaru kolekcijas Parīzē, Londonā, Venēcijā, Romā un Florencē.

Foto: © Kate Rothko Prizel & Cristopher Rothko

Īpaša izstādes sadaļa atvēlēta gan tam Rotko daiļrades periodam, kad viņa rokraksts vēl bija izteikti figurāls, gan tā zelta fondam – 20 pēdējo mākslinieka karjeras gadu darbiem. Pirmoreiz Eiropā eksponētas arī 1958. – 1959. gadā tapušās lielformāta gleznas, kuru pasūtītāji bijuši Seagram ēkas attīstītāji Ņujorkā.

Foto: © Kate Rothko Prizel & Cristopher Rothko

Sevišķi laba ziņa: vairāki no Vīnē skatāmajiem darbiem šovasar atceļos uz Marka Rotko mākslas centru Daugavpilī, kur būs aplūkojami kā daļa no muzeja mainīgās ekspozīcijas!