Rēzeknē divas vidusskolas kļūs par pamatskolām, bet vienu plāno slēgt

LSM: Rēzeknē šobrīd tiek izskatīti varianti, kā optimizēt skolu tīklu. Pārmaiņas nepieciešamas gan tāpēc, lai vidusskolas klasēs nodrošinātu noteikto minimālo skolēnu skaitu, gan lai nodrošinātu Rēzeknes 2. vidusskolā un Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijā nepieciešamo skolēnu skaitu, ko paredz šobrīd īstenotais Eiropas struktūrfondu projekts.

Rēzeknē šobrīd domā, kā pārveidot skolu tīklu. Viens no pārmaiņu iemesliem ir tas,ka no 2020. gada 1. septembra skolām ir jāizpilda kritēriji par minimālo skolēnu skaitu, proti, Rēzeknei jārēķinās, ka vidusskolas klasēs tam jābūt ne mazākam par 120.

“Šobrīd mūsu pilsētā šīs prasības izpilda viena skola, tā ir Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija, kurā mācās 191 skolēns. Visas pārējās ir ar skolēnu diapazonu no 60 līdz 101, pie kam 101 skolēns ir Poļu vidusskolā, un Poļu vidusskola ir tā skola, kurai ir starpvalstu līgums ar poļu pusi un ir pavisam citas prasības, tāpēc viņa var funkcionēt ar mazāku izglītojamo skaitu,” skaidro Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvaldes vadītājs Arnolds Drelings.

Otrs iemesls, kādēļ skolu tīklā nepieciešamas pārmaiņas — šobrīd pilsētā, apgūstot Eiropas struktūrfondu līdzekļus, notiek vērienīgi renovācijas darbi divās izglītības iestādēs: Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijā un Rēzeknes 2. vidusskolā. Projekta nosacījumi paredz, ka šajās skolās skolēnu skaitam jākļūst lielākam, ja šobrīd abās skolās mācās ap 900 skolēniem, tad 2023. gadā šim skaitlim jābūt 1195, proti, Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijā 525 un Rēzeknes 2. vidusskolā 670.

“Skolēnu skaits ierakstīts projektos, un atteikties no tā mēs varam ar vienu nosacījumu, ka mēs atsakāmies no tiem septiņiem miljoniem, ko mēs ieguldām vidējā izglītībā Rēzeknē,”  atzīst Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs.

Kā viens no iespējamiem scenārijiem, kā paredzēts mainīt skolu tīklu, iezīmējas, ka Rēzeknes 5. vidusskola un Rēzeknes 6. vidusskola, kas atrodas vienā no pilsētas mikrorajoniem, jāpārveido par pamatskolām. Savukārt Rēzeknes 3. pamatskola jāapvieno ar Rēzeknes 2. vidusskolu, un Rēzeknes 4. vidusskola jāslēdz.

“4. vidusskola, kas jau sen parāda neatbilstošus rādītājus skolēnu skaita ziņā pa klasēm, kas neatbilst pašvaldības uzstādījumiem, nerunājot nemaz par kvalitatīviem rādītājiem – valsts līmeņa pasākumos, centralizētajos eksāmenos, kas patiesībā pilsētā ir viszemākie, tad ir lemts skolu ar 2020. gadu likvidēt,” norāda Arnolds Drelings.

Rēzeknes 4. vidusskolas direktors uzskata, ka šāds scenārijs nav pamatots, jo kritērijus par skolēnu skaitu vidusskolas klasēs skola izpilda, mācību iestāde īsteno arī vakarskolas un tālmācības programmas.

“Ir divi lielumi — skolēnu skaits un Ministru kabineta noteikumos definētie ministrijas izvērtētie kvalitātes kritēriji; ja mēs neatbildīsim, kādam kritērijam, tad jāslēdz, bet šobrīd man tādas informācijas nav,” stāsta Rēzeknes 4. vidusskolas direktors Jānis Gailis.

Savukārt Rēzeknes 5. vidusskolas vecāku padomes priekšsēdētājs Arvīds Zeltiņš, uzzinot par iespējamo scenāriju, atzīst, kā lēmums ir nepatīkams, par kuru vajadzēja brīdināt laicīgāk. Vecākus tas satrauc, ka vidusskola tiktu pārveidota par pamatskolu.

“Mana meita mācās Rēzeknes 5. vidusskolā, šogad beidz 9. klasi, šī reforma tiešā veidā skars: cik es saprotu — no 2020. gada skolu ir plānots pārveidot par pamatskolu, tas nozīmē, ka teorētiski vienu gadu mēs mācāmies, un tad jāiet kaut kur citur”, stāsta 9.klases skolnieces vecāks Arvīds Zeltiņš.

Rēzeknes 5. vidusskolas skolēnu vecāki ir savākuši parakstus un iesnieguši iesniegumu Izglītības un zinātnes ministrijai un Rēzeknes pilsētas Izglītības pārvaldei.

“Mēs parakstījāmies par to, lai ļauj vidusskolēniem, kuri līdz tam 2020. gadam kļūst par 5. skolas vidusskolēniem, ļaut pabeigt šo skolu. Otra lieta, ka šos Ministru kabineta noteikumus varētu pārskatīt, ņemt par pamatu ne tikai skolēnu skaitu, bet eksāmenu rezultātu rādītājus. Mēs nojaucam esošu, strādājošu institūciju, kas sniedz labus rezultātus, un veidojam kaut ko citu”.

Vēl nav konkrēta datuma, līdz kuram Rēzeknes pilsētas dome plāno pieņemt lēmumu par pārmaiņām skolu tīklā, bet tas jāpieņem ne vēlāk kā 2020. gada pavasarī.