NRA: Pārsteidzošā Daugavpils

Pašā vasaras sākumā no 3. līdz 9. jūnijam Daugavpils atzīmēs savu 744. dzimšanas dienu. Pilsētas svētki šogad solās būt īpaši krāšņi un neaizmirstami kā citus gadus, tāpēc visi tiek aicināti ieplānot jūnija pirmo nedēļas nogali pavadīt Daugavpilī. Daugavpils pilsētas centrā uz četrām skatuvēm notiks muzikāli koncerti un priekšnesumi, dažādas sporta aktivitātes un atrakcijas bērniem, Rīgas ielā darbosies svētku tirdziņš. Aicinām uz mūzikas koncertiem, kas norisināsies nedēļas nogalē, no 7. līdz 9. jūnijam. 7. jūnijā, piektdienas vakarā, skatītājus priecēs grupas Carnival Youth un Jumprava, bet sestdien uz skatuves Vienības laukumā uzstāsies Aminata un populāra krievu dziedātāja Poļina Gagarina, pēc tam, plkst. 23.00, notiks iespaidīgs svētku salūts. Svētku izskaņā, svētdien, daugavpilieši un pilsētas viesi varēs baudīt grupas Musiqq koncertu.

Daugavpils pilsētas svētku ietvaros, naktī no 7. jūnija uz 8. jūniju, Daugavpils cietoksnī norisināsies jau tradicionālā Mākslas nakts. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs aicina ikvienu interesentu uz Daugavpils cietoksni, lai, tumsas ieskautiem, ļautos plašajai Mākslas nakts programmai, gūstot spilgtus iespaidus un emocijas.

No 28. līdz 30. jūnijam Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā norisināsies II Starptautiskais leļļu festivāls Daugavpilī – brīnumains pasākums, kas pārvērtis muzeju par pasakainu pasauli. Trīs dienu laikā muzejā būs iespējams ieraudzīt divas unikālas izstādes, ko izveidos divdesmit leļļu meistari no septiņām valstīm – no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Krievijas, Baltkrievijas un Vācijas. Ikviens varēs piedalīties dažādās meistarklasēs, kurās būs ko darīt gan mazajiem, gan lielajiem muzeja apmeklētājiem. Daudzveidīgas izklaides un pārsteigumi sagaidīs katrā no trijām dienām. Apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties dažādās aktivitātēs – iejusties aktiera lomā, izgatavot ekskluzīvus suvenīrus, nobalsot par interesantāko lelli, kļūstot par tiesnesi skatītāju simpātiju balvas piešķiršanā, un daudzās citās.

Šī gada 20.-21. jūlijā Daugavpilī jau 5. reizi norisināsies Starptautiskais vēstures rekonstrukcijas klubu festivāls Dinaburg 1812, kas veltīts Napoleona armijas un Krievijas impērijas karaspēka kaujai par Daugavpils (Dinaburgas) cietoksni 1812. gada jūlijā. Zīmīgi, ka Dinaburgas cietoksnis kļuva par pirmo cietoksni 1812. gada kara vēsturē, kas atspēkoja Napoleona karaspēka uzbrukumu. Festivāla dalībniekiem un apmeklētājiem būs iespēja sajust 19. gadsimta atmosfēru, redzēt Napoleona un Aleksandra I laikmeta karavīrus, baudīt mākslinieku priekšnesumus un amatnieku tirdziņu un, protams, vērot vēsturiskās cīņas rekonstrukciju, kurā piedalīsies kaujas dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas, Vācijas un Lielbritānijas. Pēc kaujas tradicionāli norisināsies krāšņa balle ampīra stilā. Šogad Daugavpils griezīsies īstā laikmetu virpulī – blakus krievu un franču armiju nometnēm Daugavpils cietokšņa teritorijā tiks iekārtotas seno latgaļu un vikingu apmetnes. Strādās ložu lējēji un monētu spiedēji. Interesenti varēs ielūkoties arī Pirmā un Otrā pasaules kara militāristu sadzīvē. Savukārt vēsturiskā daiļuma cienītājiem būs lieliska iespēja vairāk uzzināt par daudzveidīgo seno tērpu tapšanu. Festivāls noslēgsies ar vēsturisku uguņošanu, kas veidota pēc visiem tā laika kanoniem. Pasākumu klāsts ir ļoti daudzveidīgs, un interesanti būs gan bērniem, gan pieaugušajiem.

2019. gada 17. augustā Daugavpils cietoksnī norisināsies Starptautiskais ielu teātra un klaunādes festivāls. Šis festivāls būs veltīts slavenajam klaunam Koko – Dvinskā dzimušajam Nikolajam Poļakovam (1900-1974). Eiropā šis izcilais mākslinieks ieguvis lielu atzinību, it īpaši bērnu vidū, un mūža nogalē ir kļuvis par Britu impērijas ordeņa kavalieri. Festivāla ietvaros Daugavpils cietoksnī uz lielā ekrāna rādīs 1962. gada BBC televīzijas raidījumu Tā ir jūsu dzīve, kura varonis bija izcilais klauns Koko. Ir paredzēti vairāki koncerti, izrādes, dažādas aktivitātes ģimenēm ar bērniem. Festivāla viesi – pašmāju kolektīvi un radošie kolektīvi no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Krievijas, Beļģijas un Francijas.

Ar ko pārsteigs Daugavpils?

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 2019. gada 12. jūlijā tiks mainīta Marka Rotko oriģināldarbu ekspozīcija. Turpmākos trīs gadus Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs skatāmi pieci jauni oriģināldarbi, kas atspoguļos dažādus mākslinieka radošās attīstības periodus.

Savukārt Latgales zoodārza mazos un lielos apmeklētājus priecēs Eiropas trušu pilsētiņa, kur bērni var samīļot mazos zoodārza trusīšus un pētīt to uzvedību. Tāpat Latgales zoodārza pagalmā var apskatīt lauku peļu viensētu, īstu hobitu māju kukaiņiem un zirnekļiem. Zoodārza mākslīgajos džungļos dzīvo dažādi eksotiski dzīvnieki, pērtiķi, žņaudzējčūskas, krokodili, bruņurupuči, iguānas, skorpioni u.c. tropu mežu un Latvijas ainavu iemītnieki.

Daugavpilī var apmeklēt ļoti mājīgu ekspozīciju ar patriotisku nosaukumu Mani Latvijas stāsti, kas vēsta par Latvijas vēsturi no valsts dibināšanas līdz mūsdienām. Ekspozīcijā var apskatīt joprojām darbojošās vairāk nekā gadsimtu vecās koka stelles.

Daugavpils kļūst arvien draudzīgāka ģimenēm ar bērniem, un līdztekus ar citiem interesantiem piedāvājumiem Daugavpilī var apmeklēt Ģimenes digitālo aktivitāšu centru, kur var izpētīt daudzas 21. gadsimta tehnoloģijas. Piedāvājumā ir kinētisku viktorīnu kolekcija, virtuālā realitāte 3D brillēs, interaktīvs velobrauciens pa Austrumlietuvas un Dienvidlatvijas populārākajām tūrisma vietām un daudz kas cits.

Daugavpils cietoksnī var padarboties sietspiedes studijā un apgūt sietspiedes drukas tehniku uz auduma un papīra, kā arī aplūkot gatavus mākslas darbus.

Daugavpils aicina iepazīt pilsētas populārākos un unikālos tūrisma objektus, kas nav pieejami nekur citur Latvijā un pat Baltijas valstīs – Daugavpils cietoksni, Daugavpils skrošu rūpnīcu, Baznīcu kalnu un, iespējams, lielāko Šmakovkas muzeju pasaulē. Plašāka informācija par tūrisma piedāvājumu Daugavpilī – www.visitdaugavpils.lv.

Vasaras ekskursijas Daugavpilī

Apmeklējot Daugavpili, noteikti jāredz cietoksnis. Tas ir nozīmīgs 19. gs. arhitektūras un kultūrvēstures objekts. Lai uzzinātu vairāk par tā vēsturi, ir vērts pieteikt 45 minūšu ekskursiju, kuras laikā tiks sniegts ieskats cietokšņa vēsturē, būs iespēja apskatīt bijušo ūdens pacelšanas ēku un cietokšņa vēstures ekspozīciju, pastaigāties pa cietokšņa aizsargvalni, aplūkot Nikolaja vārtus un pa koka tiltu nonākt 1. krasta lunetes kordegardē, kas ir cietokšņa sardzes ēka.

Izvēloties 1,5 stundas ekskursiju, tiks piedāvāta ilgāka pastaiga un iespēja pabūt cietokšņa nocietinājumos. Šo cietokšņa ekskursiju ir iespēja apvienot ar ekspozīcijas Atmiņu lāde apmeklējumu, kurā var aplūkot stilizētus 20. gs. 20.-30. gadu tērpus un aksesuārus. Turklāt ikviens interesents varēs uzlaikot senlaicīgas cepures un tajās nofotografēties. Tematiskā ekskursija Es esmu tik kareivis… (1,5 h) ir veltīta Latvijas armijas 4. Zemgales divīzijas laikam cietoksnī (1920-1940) un armijas ikdienas dzīvei. Ekskursijā Izzini Daugavpils cietoksni! (1,5 h) piedāvās izzināt cietoksni ar dažādu praktisku uzdevumu palīdzību, pat izmēģināt izšaut ar gaisa lielgabalu.

Lai izbaudītu Daugavpils īpašo ritmu, noteikti jāizmanto iespēja doties aizraujošajā ekskursijā ar retro tramvaju, ko piedāvā Daugavpils Tūrisma informācijas centrs. Braucot cauri pilsētai ar pagājušā gadsimta beigās Rīgas vagonu rūpnīcā ražoto tramvaju, kopā ar gidu būs iespēja iepazīties ar Daugavpils skaistākajām un ievērojamākajām vietām – pilsētas vēsturisko centru, Baznīcu kalnu, ka arī redzēt pilsētas dzīvi mikrorajonos.

Daugavpils pilsētas viesiem ir arī iespēja iepazīt Daugavpili no cita, neierasta skatpunkta, dodoties ekskursijā Pilsēta Daugavas krastā ar plostu vai liellaivu. Grupām tiek piedāvātas ekskursijas pa Daugavu kopā ar sertificētu tūristu gidu. Ekskursijas laikā ir iespēja izjust upes rāmo tecējumu, vērot Daugavpili no upes ūdeņiem, ieklausīties gida stāstījumā par pilsētas vēsturi, skatīt Daugavpils cietoksni, tiltus, kas stiepjas pār upi, un uzzināt citu interesantu informāciju.

Plašāka informācija par ekskursiju piedāvājumiem Daugavpilī un ekskursiju pieteikšana – Daugavpils Tūrisma informācijas centrā (Rīgas iela 22a, Daugavpils, +371 65422818, +371 2644810, turisms@daugavpils.lv, www.visitdaugavpils.lv)