Līvānus apmeklē Satiksmes ministrs

Daudzi grants seguma autoceļi Latvijā ir ļoti sliktā stāvoklī, sevišķi izteiktas problēmas rodas rudeņos un pavasaros, kad uz ceļiem iestājas šķīdonis. Līvānu novada pašvaldība aktualizē problēmu, ka valstī nav izveidots pietiekami efektīvs kontroles mehānisms cīņai ar baļķvedējiem, kuri pārkāpj noteikumus – brauc zem masas ierobežojuma zīmēm un pārsniedz kravu pieļaujamās masas. Pašvaldība norāda, ka tas būtiski pasliktina pašvaldības autoceļu tehnisko stāvokli. Problēmu saredz arī satiksmes ministrs Tālis Linkaits: “Mēs skatāmies, kā varētu gan pastiprināt soda sankcijas, gan arī nodrošināt izsekojamību kravas automašīnām. Varētu izveidot uzņēmējiem tādus maršrutus, lai viņi ievērotu visas ceļazīmes, kā arī ar GPS sistēmu kontrolēt maršrutu ievērošanu.”

Daudzu grants seguma autoceļu stāvoklis ar katru gadu pasliktinās. Satiksmes ministrs uzsver, ka Latvijas valsts ceļu sakārtošanai trūkst apmēram četru miljardu eiro: “Skaidrs, ka tādas naudas Latvijas valstij nav un tuvākajā laikā arī nebūs. Līdz ar to mēs skatāmies uz prioritātēm. Galvenais ir uzturēt labi galvenos un reģionālos autoceļus. Attiecībā uz vietējiem autoceļiem runājam ar pašvaldībām, tostarp arī ar Līvāniem, kā nodot dažus autoceļus pašvaldību īpašumā.”

Līvānu novada pašvaldībai šobrīd paredzēts nodot piecus autoceļus, bet par to vēl turpināsies sarunas ar novada domi. Satiksmes ministrs uzsver, ka līdz ar autoceļiem pašvaldības saņems arī mērķdotāciju ceļu uzturēšanai: “Kad valsts nodod savu ceļu pašvaldībai, valsts līdzi dod 1560 eiro uz kilometru. Tas ir vairāk nekā pašvaldība tērē savu ceļu uzturēšanai, līdz ar to tas ir stimuls iegūt papildu līdzekļus, lai tos izmantotu savā ceļu saimniecībā. Jāsaka, ka Līvānos ceļi ir labi un sakārtoti. Protams, vienmēr ir problēmas, vienmēr var vēlēties kaut ko vairāk, bet, mērķtiecīgi kaut ko darot, var iegūt ļoti labu rezultātu.”

Viens no labiem rezultātiem ir Līvānu novada pašvaldības autoceļš “Pētermuiža – Kūdras purvs”, kas šogad atjaunots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda, valsts un pašvaldības finansiālu atbalstu. 640 metru garumā veikta zemes klātnes uzbēruma būvniecība, asfalta ieklāšana, grāvju tīrīšana, caurteku izbūve, nogāžu stiprināšana un citi ar ceļa atjaunošanu saistītie darbi. Būvdarbus veica SIA “Binders”, un projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā 216,6 tūkstoši eiro. (jaunais autoceļš) Viesojoties Līvānu novadā, satiksmes ministrs Tālis Linkaits ne tikai apskatīja novada infrastruktūru un vairākus autoceļus, bet arī apmeklēja Latgales Mākslas un amatniecības centru, kas ir viens no nozīmīgākajiem tūrisma objektiem Līvānos. Laikā no 19.līdz 21.jūnijam satiksmes ministrs apmeklēja vēl vairākas pašvaldības, tostarp Jēkabpili, Daugavpili un Krāslavu.

Sandra Paegļkalne