XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku Tautas mūzikas ansambļu un kapelu skate

17.februārī Viļānu kultūras namā notika kapelu skate, kuras  mērķis ir tautas mūzikas ansambļu un kapelu radošās aktivitātes un mākslinieciskās izaugsmes veicināšana, nodrošinot Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu un ilgtspēju. Uzstāšanās laiks katram kolektīvam bija reglamentēts -12 minūtes. Skatē piedalījās 17 kolektīvi.

Konkurence bija sīva un spēcīga, jo skatē piedalījās kolektīvi ar profesionāļiem spēlmaņiem, kuri ir atpazīstami visā Latvijā – „Rakari”, „Dimdari” ,”Dziga” „Bumburneicys”.

Neapšaubāmi Viļakas novada abas kapelas būtu pielīdzināmas lauku muzikantiem, toties skatē visi kolektīvi tika vērtēti vienkopus. Ar ceturto kārtas numuru startēja Viļakas kultūras nama kapela ”Atzele”, vadītāja Ilona Bukša, Žīguru kultūras nama kapela „Blāzma” vadītāja Mārīte Bukovska. Sarunā ar kapelas „Atzele”  vadītāju nonācām pie kopsaucēja, ka ļoti patika skates dalībnieku uzstāšanās, amatnieku tirdziņš, plašās un modernās kultūras nama telpas. Īsteno skates novērtējumu saņemsim uz e-pastiem. Tad arī varēsim izanalizēt savējo kļūdas. Salīdzinoši ar spēcīgo konkurenci abu kolektīvu iegūtie Latvijas nacionālā kultūras centra II pakāpes diplomi tikai liecina par labu rezultātu. Arī skates priekšsēdētājs Ilmārs Pumpurs, pasniedzot diplomu kapelai „Blāzma”, piezīmēja par kolektīva izaugsmi, atjaunoto un daudzkrāsaināku sastāvu.

Foto un teksts – Žīguru kultūras nama direktore Valentīna  Kaļāne