VI starptautiskais īsfilmu kinofestivāls “Open Place”

No 15. līdz 19.augustam Rēzeknē notiks VI starptautiskais īsfilmu kinofestivāls “Open Place”.

Festivāls iepazīstina ar jaunākajām Baltijas jūras reģiona valstu īsmetrāžas filmām. Festivāla laikā ārpus konkursa programmas notiek plaša kultūras programma – koncerti, mākslas izstādes, kino seansi, izrādes un jubilejas vakari.

Festivāla centrālais notikums – 18. augustā, kinofestivāla “Open Place” goda prezidenta Ivara Kalniņa jubilejas koncerts, uz kuru sveikt muzikantu un aktieri ieradīsies viņa kolēģi, draugi un skatuves partneri. Tradicionāli būs skatāma konkursa filmu programma, kurai tiks atlasītas vismaz 20 filmas no 10 valstīm (līdz 15. maijam turpinās filmu iesniegšana!), kā arī ārpuskonkursa filmu skate. Īsmetrāžas spēlfilmas vērtēs starptautiska žūrija no piecām valstīm: Latvijas, Krievijas, Vācijas, Polijas un Dānijas. Balvas tradicionāli tiks piešķirtas 5 nominācijās, kā arī “Grand Prix” balva – 1000 eiro.

Ar savu klātbūtni mūs pagodinās šādi gan pašmāju kino un teātra aktieri: Andris Bulis, Dita Lūriņa, stila ikona Maija Silova, gan no ārvalstīm: Valdis Pelšs, Gaļina Bokaševska, Kirils Zaporožskis, Svetlana Galka, Aleksandrs Galibins, Aleksandrs Bobrovs, Irīna Klimova, Oļegs Maslenikovs, Vladimirs Kačans, Vjačeslavs Gugievs u.c.

Šogad starptautiskā īsfilmu kinofestivāla laikā 16. augustā teātramīļiem tiks piedāvāta izrāde par pārsteidzoši aizkustinošu attiecību stāstu – “Mans mazdēls Veniamins” (“Мой внук Вениамин”). Uz skatuves – leģendārā Krievijas tautas aktrise Lija Ahedžakova, Aleksandra Islentjeva, Nadežda Lumpova un Arsēnijs Robaks. Izrādē Ahedžakovas varone dzīvo ar atmiņām par pagātni, viņas atmiņās ir dzīvas bērnības tradīcijas un kārtība. Bet šķiet, ka galvenajai varonei nāksies samierināties ar to, ka jaunā pasaule vairs nekad nedzīvos pēc veciem likumiem… Smieklīgā un vienlaikus traģiskā Ludmilas Uļickas 80. gadu beigās sarakstītā luga arī pašlaik nezaudē aktualitāti.

Šogad tiks iepriecināti arī piedzīvojumu komēdijas “Reiz Rēzeknē”, kas pirmizrādi piedzīvoja pagājušajā kinofestivālā, cienītāji, jo festivāla laikā tiks filmēts īsfilmas turpinājums “Reiz Rēzeknē – 2”. Filmu veidos Latvijas un Krievijas apvienotā mākslinieku grupa, lomas būs gan mūsu aktieri, gan viesi.