Starptautiskā folkloras festivāla “Baltica 2018” pasākums “Vasaras Saulgriežu svētki Dagdā”

21. jūnijā Dagdā pulcēsies folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi, lai izdziedātu savas skaistākās līgotnes un iesaistītu klātesošos savas puses Saulgriežu rituālos. Ap 40 tradicionālās kultūras kolektīviem pulcēsies uz Starptautiskā folkloras festivāla “Baltica 2018” pasākumu “Vasaras Saulgriežu svētki Dagdā”.

“Baltica” ir plašākie, sabiedrībā populārākie un pasaulē pazīstamākie tradicionālās kultūras svētki Baltijas valstīs, kas piedāvā spilgtus Latvijas un ārvalstu tautu tradīciju iespaidus un arī aktualizē tradicionālās kultūras nozīmi pašreizējā kultūrkontekstā. “Baltica” 2018.gadā norisināsies Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros, stāstot Latvijas un Baltijas stāstu, ceļot godā tautu tradicionālo kultūru – dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību, un citas tautas kultūras izpausmes formas. Festivāla tēma – “Ziedēšana. Jāņi”, tādējādi aktualizējot mūsu tautas daudzveidīgās un bagātīgās vasaras saulgriežu sagaidīšanas un svinēšanas tradīcijas, kā arī iepazīstot citu pasaules tautu tradīcijas, kas saistītas ar saulgriežiem.

Festivāls noslēgsies ar Vasaras saulgriežu svinēšanu visos Latvijas novados un Rīgā.

Dagdā Saulgriežu svētki sāksies ar folkloras uzvedumu “Bruoļeišam lela tolka” laukumā pie domes un turpināsies Saulgriežu sētā (pilsētas skvērā). Saulgriežu virtuvē tiks gatavota aukstā zupa, siets Jāņu siers, kults sviests un vārīta zāļu tēja. Saulgriežu darbnīcā ikviens varēs saposties svētkiem, sapinot sev vainagu, piedaloties ziedu vijas vīšanā ar līdzatnestajiem ziediem un zaļumiem vai iet rotaļās kopā ar bērniem. Kā jau Vasaras saulgriežos pienākas, tiks sagaidīti Jāņa bērni, godināti Saulgriežu sētas saimnieks un saimniece un klāts svētku galds ar tradicionālajiem gardumiem.

Ikviens ir aicināts plkst. 22.00 pievienoties svētku gājienam, kurš dosies no pilsētas skvēra uz laukumu pie Dagdas novada Tautas nama, lai, kā prasa tradīcija, saulei rietot, iekurtu ugunskuru, dziedātu, ietu rotaļās un piedalītos Nakts vidus rituālā, kurā būs iespēja sadedzināt pērnos vainagus un zīlēt nākotni. Neizpaliks arī Lielā sadziedāšanās, kur ikviens interesents varēs dziedāt līdzi folkloras kopām un etnogrāfiskajiem ansambļiem, kā arī laisties tradicionālajos dančos. Ikviena Saulgriežu norise ir īpaša un virzīta uz noteiktu mērķi. Rīta pusē visi, kas būs nomodā, varēs pie Saullēkta vārtiem sagaidīt saulīti, lai baudītu, piepildītu sevi ar sauli, kā arī mazgātos rīta rasā (līdzi linu dvieļi, zeķes vai kāds cits auduma gabals, ko var samērcēt rasā).

Nāksim visi, lai kopā sagaidītu un pēc sentēvu tradīcijām pavadītu gada īsāko nakti! Pievienosimies tradicionālās kultūras kopēju pulkam, lai parādītu, ka arī mums ir svarīgs mūsu kultūras mantojums!

Vasaras Saulgriežu svētkus Dagdā sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru organizē Dagdas novada pašvaldība, Dagdas Folkloras centrs un Dagdas novada Tautas nams.

Inta Viļuma, Pasākuma koordinatore Dagdā