Sociālās fotogrāfijas projekts Itālijā

No š.g. 24.maija līdz 27.maijam Itālijas pilsētā Skandiano norisinājās starptautisks sociālajai fotogrāfijai veltīts projekts “Sociography”, kas pulcēja dalībniekus no četrām valstīm: Spānijas, Itālijas, Čehijas un Latvijas. Mūsu valsti šajā projektā pārstāvēja PIKC “Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola”” skolotāji Aivars Bulis un Natālija Artjušina un audzēknes Santa Suhanova, Valija Platace un Olga Kuzmina.

Fotogrāfijas projekts “Sociography” tika realizēts sadarbībā ar Skandiano pilsētas sociālās aprūpes centru “Lo Stradello”, kas rūpējas par cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Projekta kuratores – itāļu fotogrāfes Sāras Lando (Sara Lando) vadībā projekta dalībniekiem vairāku dienu garumā bija iespēja iepazīt un dokumentēt centrā mītošo cilvēku ikdienu, problēmas un priekus, ar ko tie saskaras, veidojot individuālas dokumentālās fotogrāfijas sērijas.

Projekts “Sociography” caur fotogrāfiju cenšas runāt par sociāli sāpīgām tēmām, kā arī veicina sabiedrības tolerances procesus pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Mainot skatījumu uz fotogrāfijas objektu, mēs varam iziet ārpus vispārējās pieejas un sākt izmantot fotokameru kā līdzekli, ar ko pētīt pasauli un uzdot konkrētus jautājumus, paplašinot gan savu, gan skatītāju redzesloku.

Paralēli darbam pie projekta “Sociography” dalībniekiem bija iespēja apmeklēt ikgadējo starptautisko fotogrāfijas festivālu “Fotografia Europea 2018”, kas katru gadu norisinās Reggio Emilia pilsētā un šogad 13 lielās izstādēs eksponē daudzu pasaulē un Itālijā atzītu fotogrāfu darbus.

Jāpiebilst, ka šis jau bija piektais Daugavpils iestāžu sadarbības projekts ar Skandiano.

 

 

Informāciju sagatavoja:
PIKC “Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola””
foto dizaina izglītības programmas skolotājs
Aivars Bulis