Tiek veidota M.Rotko mākslas centra saturiskās koncepcijas padome

15. septembrī Daugavpils Kultūras pārvaldes telpās notika M.Rotko mākslas centra saturiskās koncepcijas padomes izveides sēde, pulcinot kopā gan vietējos, gan starptautiskos mākslas un kultūras ekspertus, kristīgo konfesiju pārstāvjus, Daugavpils domes un LR Kultūras ministrijas pārstāvjus.


Padomes izveidi uzņēmusies Kultūras ministrija, kas paredzējusi līdzekļus padomes darbības nodrošināšanai.

Klātesošos uzrunāja Daugavpils Domes priekšsēdētāja Rita Strode. “ M. Rotko centrs ir nozīmīgākais kultūras projekts, kas svarīgs ne tikai Daugavpilij, bet visai Latvijai. Daugavpils viena šo projektu nespēs īstenot, tāpēc tika meklēts atbalsts Kultūras ministrijā”, uzvēra Rita Strode. Domes priekšsēdētāja ir pārliecināta, ka kopīgiem spēkiem projekts tiks īstenots un pēc 3 gadiem Rotko centrs vērs durvis apmeklētājiem.

Kultūras ministrijas Vizuālās mākslas un vizuālās komunikācijas nodaļas vadītāja Māra Ādiņa uzskata, ka Daugavpils pašvaldība ir ļoti aktīva, ir prieks sadarboties. “ Protams, Rotko centra izveide ir arī valsts rūpe, jo Rotko vārds popularizē ne tikai pilsētas, bet arī valsts vārdu”, atzina Ādiņas kundze.

M. Rotko mākslas centra izveides projekta vadītāja Sarmīte Teivāne prezentēja centra izveides projektu, pastāstīja par paveikto un ieplānotajām aktivitātēm. 15. novembrī noslēgsies Centra tehniskā projekta izstrāde un tas būs vēl viens nozīmīgs solis uz ieceres īstenošanu.

Rotko centra saturiskās koncepcijas padomes sastāvā plānots iekļaut 10 cilvēkus- tie būs Rotko bērni, zinātnieki, mākslas eksperti, reliģisko konfesiju pārstāvji, Kultūras ministrijas un pašvaldības pārstāvji, starptautiskais Rotko daiļrades eksperts. Padome sēdes plāno rīkot 4 reizes gadā.

Marka Rotko centra izveides ideja savieno unikālu vietu un pasaulslavenu personību, bez tam Mākslas centrā plānota Rotko zāle, kur atradīsies vairāki Rotko darbu oriģināli. Jāpiebilst, ka Rotko darbu oriģināli nav skatāmi ne vienā no Austrumeiropas un Ziemeļeiropas valstīm, tie būs skatāmi Daugavpilī. Tas ir milzīgs darbs, ko paveikuši daugavpilieši, lai pilsēta kļūtu par nozīmīgu tūrisma maršrutu galamērķi, iegūtu modernu un populāru mākslas centru.

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Domes preses sekretāre Līga Korsaka, 65404374
Papildus informācija:
Sarmīte Teivāne, 65423226