Latgales pašvaldību pārstāvji piedalās diskusijā “Klimata pārmaiņas – sabiedrības iesaistes nozīme”, atklājot mēnesi līdz šī gada Lielajai Talkai

2022.gada 30.martā ar lekcijām un diskusiju “Klimata pārmaiņas – sabiedrības iesaistes nozīme”, tika atklāts mēnesis līdz Lielajai Talkai, kas šogad norisināsies 30. aprīlī.

Lielā Talka ir lielākā Latvijas nevalstiskā kustība, kas balstās uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. Savas pastāvēšanas otro desmitgadi 2019.gadā Lielā Talka aizsāka ar jaunām vēsmām vides domāšanā, aicinot cilvēkus plašāk domāt un rīkoties, lai iznīdētu vides piesārņojuma cēloņus, ne tikai sekas, kā arī atveseļotu mūsu izpratni par cilvēka un dabas mijiedarbību.

Lielās Talkas kustības pamatā ir gudri organizēta sabiedrības iesaiste, iekļaujot visas pašvaldības, skolas, biznesa jomas partnerus, medijus, diasporas organizācijas, un, protams, pats galvenais – katru atsaucīgo talcinieku!

Pasākuma pirmajā daļā arhitekts un antropologs Matīss Šteinerts stāstīja par kopīgo darbu kā sabiedrību vienojošu mehānismu, savukārt ārsts un cigun pasniedzējs Igors Kudrjavcevs dalījās pieredzē par to, kā iedvesmot sevi un citus!
Otrajā pasākumā daļā norisinājās diskusija “Klimata pārmaiņas – sabiedrības iesaistes nozīme”, kurā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, Finanšu ministrija ministrs Jānis Reirs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.  Diskusijas laikā dalībniekus uzrunāja Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes un Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, pasākumā piedalījās Latgales plānošanas reģiona pašvaldību pārstāvji.
Aicinām ikvienu iesaistīties talkas aktivitātēs, lai padarītu vidi apkārt mums zaļāku un sakoptāku!

Viss, kas nepieciešams, lai piedalītos Lielajā Talkā, ir – vēlēšanās to darīt!

Lielā Talka šogad notiks sestdien, 30.aprīlī, no plkst. 9:00 līdz 15:00 vienlaicīgi visā Latvijā. Talkas norisi kopumā (tajā skaitā savākto atkritumu izvešanu) katrā novadā un republikas pilsētā pārrauga LIELĀS TALKAS KOORDINATORS! (Koordinatoru kontaktinformāciju skat. sadaļā Kontakti).

Savukārt dažādas pašvaldības, izglītības iestādes, organizācijas, uzņēmumi, kā arī brīvprātīgie entuziasti ikvienā pilsētā un novadā reāli organizē kolektīvas talkas, oficiāli reģistrē tās Lielās Talkas mājas lapā un piesaka savas Talkas Atbildīgo personu. Tas nozīmē, ja gribi reģistrēt savu talkošanas vietu, tad pirms tam to saskaņo ar savu pašvaldības koordinatoru un tikai tad reģistrē mūsu mājas lapā. 30.aprīlī Tu vari pievienoties kādai no šīm talkas vietām.

Ņemot vērā paaugstinātās drošības apstākļus un pašreiz noteikto sociālās distancēšanās aicinājumu, Lielā Talka šogad 30.aprīlī tiek organizēta, lielāku uzsvaru liekot uz individuālo talkošanu, kas nozīmē arī vairāk individuālo talkas vietu pieteikumu.

Līdz ar to Lielā Talka aicina cilvēkus doties talkot šādi:

SOLO talkas: talkojiet vienatnē, pastaigājoties pa mežu vai gar jūru, sakopjot savas mājas apkārti;

DUO talkas: talkojiet divatā. Ja esat vienas mājsaimniecības pārstāvji”, tad talkojiet droši kopā, ja esat draugi vai paziņas, ievērojiet vismaz divu metru distanci;

ĢIMENES talkas: talkojiet visa ģimene kopā, bet ievērojiet, ka jums jābūt vienas mājsaimniecības pārstāvjiem.

Mūsu pienākums ir būt veseliem, pietiekami daudz laika pavadīt svaigā gaisā, kā arī saglabāt Latviju tīru un zaļu nākamajām paaudzēm. Būsim piesardzīgi un atbildīgi, bet nezaudēsim optimismu!

TALKAS DIENĀ TEV BŪS NEPIECIEŠAMI ATKRITUMU MAISI. Maisus bez maksas būs iespējams saņemt 30.aprīlī ikvienā www.talkas.lv reģistrētajā talkas norises vietā pie talkas atbildīgā vai koordinatora.

Pirms piedalīties talkā, der izlasīt INSTRUKCIJU TALCINIEKIEM, kurā minēts, kur saņemt maisus, kā apģērbties, kur atstāt piepildītos maisus u.tml. Ja es LIELĀS TALKAS ATBILDĪGAIS vai LIELĀS TALKAS KORDINATORS, lūdzu, iepazīsties ar saviem pienākumiem.

Foto autors: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja un Oskars Ludvigs, Lielā Talka