Notika diskusija par jaunienācējiem laukos, aktuālajām remigrācijas tendencēm un to radītajām pārmaiņām

2022.gada 31.janvārī Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska piedalījās Latvijas Lauku forums organizētajā tiešsaistes diskusijā Sarunas par nākotni. Kādas pārmaiņas rada jaunienācēji laukos?

Diskutējot par jaunienācējiem laukos, tiešsaistes tikšanās laikā tika izklāstīta Latvijas lauku foruma veiktā analīze, remigrācijas tendences un iespējas, ko migrācija var sniegt lauku teritorijās, kā arī pašu jaunienācēju stāsti. Sanāksmes noslēgumā dalībnieki iesaistījās grupu diskusijās par būtisko lauku teritoriju nākotnei.

Kopumā tika secināts, ka cilvēka iespēja pašam plānot savus ritmus, daba,  tīra vide , bērniem drošāka vide,  piederība kādai kopienai ir vieni no svarīgākajiem iemesliem, kas sekmē cilvēku vēlmi pārvākties no lielpilsētām vai citām valstīm uz lauku teritorijām. Aspekti, kas minēti kā traucējoši iekļaujoties lauku dzīvē,- ir mājokļu pieejamība, kredītu pieejamība,  grūtības pielāgoties jaunajiem apstākļiem un attiecību veidošana ar vietējiem iedzīvotājiem.

Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore A.Leščinska iepazīstināja ar aktuālajām remigrācijas tendencēm reģionā, iespējām, ko laukiem var sniegt remigranti un tie jaunienācēji laukos, kuri pārceļas no pilsētām, kā arī pastāstīja par jaunienācēju labās prakses piemēriem Latgales pašvaldībās: A.Leščinskas prezentācija “Atgriežoties Latvijas laukos – remigrācijas tendences un to radītās pārmaiņas laukos”

Lauku atbalsta dienesta sagatavotie labās prakses piemēri laukos: atlasbestpractices.com/polirural/ 

Facebook grupa “Jaunienācēji laukos”:   https://www.facebook.com/groups/264897818370656