Preiļu novada pārstāvji piedalījās starptautiskajā pārtikas izstādē “Zaļā nedēļa” Berlīnē

No 15.līdz 18.janvārim Preiļu novada uzņēmēji, zemnieki, konsultanti piedalījās starptautiskajā pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādē “Zaļā nedēļa”, kas notika Vācijas galvaspilsētā Berlīnē.

Starptautiskā izstāde “Zaļā nedēļa” Berlīnē (Internationale Grüne Woche Berlin) ir viena no lielākajām pārtikas izstādēm – gadatirgiem Vācijā, kas vērsta tieši uz patērētāju. Izstādes mērķauditorija ir patērētāji no Vācijas un tās kaimiņvalstīm, pārtikas preču pārstāvju vairumtirgotāji un mazumtirgotāji, lauksaimniecības produkcijas importētāji, lauksaimniecības, mežsaimniecības, dārzkopības, un zvejas eksperti, lauksaimniecības politikas un administrēšanas eksperti.

Izstādi “Zaļā nedēļa” apmeklēja 27 dalībnieki, kuriem Preiļu novada dome nodrošināja bezmaksas autotransportu no Preiļiem uz Berlīni un atpakaļ. Dalībnieki izstādi apmeklēja 2 dienas 16. un 17.janvārī, un kā izstādes apmeklētāji atzina, tad viņi ir ieguvuši jaunas idejas savas produkcijas iepakojuma noformēšanai, jaunu produktu izstrādei. Izstādē varēja iepazīties ar visu pārtikas industrijas preču klāstu – sākot no gaļas un desu izstrādājumiem līdz dārzeņiem un augļiem. Vairākas kompānijas no dažādām valstīm sniedz apmeklētājiem iespēju iepazīties ar saviem pārtikas produktiem, tradīcijām un kultūru. Izstādē plaši tika piedāvāta dažādu ēdienu un dzērienu degustācija un bija dota iespēja apmeklētājiem iegādāties šo produkciju.

Kopumā izstādē bija iespēja apmeklēt aptuveni 30 halles, kuras tika sadalītas pa dažādām tēmām: lauksaimniecība; mežkopība un dārzkopība (tehnika, sēklas, iekārtas un aprīkojums); dzīvnieku halle (dažādu šķirņu lopi un mājlopi), bioloģiskās produkcijas halle un pārējās hallēs bijā iespēja iepazīties ar dažādu valstu tradicionālajiem ēdieniem un dzērieniem. Izstādes partnervalsts – Maroka, kur varēja iepazīties ar tradicionālajiem šīs valsts ēdieniem, dažādām garšvielām, eļļām, tējām un dažādiem putraimiem.

Izstādē piedalījās arī Latvijas pārtikas ražotāji un apmeklētājus iepazīstināja ar tradicionālajiem latviešu ēdieniem: rudzu maizi, mājas sieriem, zivīm, gaļu, medu, saldumiem – sukādēm, konfektēm “Gotiņa”, mājas saldējumu, kā arī alu un Latvijas balzāmu.
Preiļu novada izstādes apmeklētāji atzina, ka viņu pieredzes un zināšanu paplašināšanai šī izstāde bija ļoti lietderīga un ieteica pašvaldībai turpināt šo iesākto tradīciju – organizēt dažādu starptautisko izstāžu apmeklēšanu un iespējams arī tuvākajā nākotnē plānot vietējo uzņēmēju, mājražotāju dalību šāda veida izstādēs.

Detalizētā informācija par izstādi “Zaļā nedēļa” ir pieejama: www.gruenewoche.de/en/

Sagatavoja: Inese Matisāne, Preiļu novada domes projekta koordinatore