RA notika seminārs „Rūpnieciskā īpašuma aizsardzība”

24. septembrī Rēzeknes Augstskolas (RA) Inženieru fakultātē norisinājās Latvijas Republikas Patentu valdes pārstāvju vizīte un seminārs „Rūpnieciskā īpašuma aizsardzība”, kuru organizēja Latvijas Republikas Patentu valde sadarbībā ar Rēzeknes Augstskolu.
Sākoties jaunajam mācību gadam, Latvijas Republikas Patentu valde veido ciešāku sadarbību ar augstākās izglītības mācību iestādēm. Sadarbības mērķis ir organizēt pasākumu kopumu, kuru rezultātā tiktu vairota jauniešu izpratne par intelektuālā īpašuma tiesību sistēmas sniegtajām priekšrocībām zināšanu ekonomikas veidošanā.
Augstskolas kā jauno profesionāļu kalve ir nozīmīgs spēlētājs intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības sfērā, un sekmīgai jomas attīstībai nepieciešams atbalsts arī valsts reģionos, tāpēc 24. septembrī Patentu valdes pārstāvji apmeklēja Rēzeknes Augstskolu.
Semināra atklāšanā uzrunu teica RA rektors Edmunds Teirumnieks un Latvijas Republikas Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.
RA rektors E. Teirumnieks pauda gandarījumu par līdzšinējo sadarbību, kura izveidojusies Eiropas Patentu iestādes projekta „Intelektuālā īpašuma zināšanu izplatīšana universitātēs” laikā. Vēlāk E. Teirumnieks un Vides tehnoloģiju pārneses kontaktpunkta vadītājs Pāvels Narica Patentu valdes pārstāvjus iepazīstināja ar augstskolas laboratoriju tehnoloģisko aprīkojumu un pētījumu virzieniem.
Rēzeknes Augstskolā tika rīkots arī seminārs studentiem un mācībspēkiem par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību.
Patentu valdes departamenta „Patentu tehniskā bibliotēka” informācijas pakalpojumu nodaļas vadītāja Dace Buša iepazīstināja klātesošos ar rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzības sistēmu, informēja par to, kā iesniegt patenta pieteikumu. Seminārā varēja uzzināt, ko var un ko nevar patentēt, par preču zīmju un dizainparaugu izvēli, reģistrāciju un aizsardzību reģionālajā, nacionālajā un starptautiskajā līmenī. Dace Buša pastāstīja arī par informācijas avotiem rūpnieciskā īpašuma jomā un Patentu valdes sniegtajiem pakalpojumiem.
Noslēgumā notika diskusija un semināra dalībnieki varēja uzdot jautājumus semināra vadītājai.