Dzejas mēnesī, kopā ar Latgales vārsmu meistaru

Latvijas Televīzijas raidījuma „Cytaidi latviskais”, vadītājs un viens no Latvijas Radio raidījuma „Kolnasāta” veidotājiem – Valentīns Lukaševičs ne tikai izrāda Latgales plašumus pārnovadniekiem, pasniedz lekcijas Daugavpils Universitātē, bet arī raksta dzeju un romānus.

Latgales iedzīvotāji Valentīnu Lukaševiču vairāk pazīst, kā dzejnieku vai pedagogu, tomēr, viņa dzīves pieredze ir daudz bagātāka. Viņš ir Latvijas Televīzijas raidījuma „Cytaidi latviskais”, kurā caur interesantiem cilvēkiem tiek iepazīta Latgale, vadītājs un idejas autors. Taujāts, vai ar raidījuma palīdzību tiek lauzti sabiedrības stereotipi par dzīvi Latgalē, Valentīns Lukaševičs atzīst, ka reizēm par stereotipiem tiek uztvertas tādas Latgalei raksturīgas vērtības kā keramiķi un pat šmakovka ir tās, kas piesaista tūristus. Lai arī Valentīns Lukaševičs parādās gan radio, gan televīzijā, gan rakstošajos medijos, sevi par žurnālistu viņš nesauc. „Drīzāk esmu publicists” sevi raksturo V. Lukaševičs.

Valentīns Lukaševičs ir Rēzeknietis, bet pēc studiju beigšanas viņš palika Daugavpilī, pašlaik strādā par pasniedzēju Daugavpils Universitātē, kur lekcijās visbiežāk tiekas ar filoloģijas studentiem. Runājot par studentiem, Valentīns atzīst, ka tieši jaunieši ir tā sabiedrības daļa, ar kuru viņam ir vieglāk atrast kopīgu valodu un intereses, tieši tāpēc viņa paziņu lokā ir daudz jauniešu un viņš ir gatavs iesaistīties dažādās jauniešu rīkotājās aktivitātēs.
Paralēli darbam televīzijā, radio un universitātē Valentīns Lukaševičs raksta dzeju, romānus un zinātniskas publikācijas. Viņš kopā ar Oskaru Seikstu sarakstījis pirmo postmoderno romānu latgaliešu valodā, kurā aprakstīti 1917. gada notikumi saistībā ar Latgales kongresu un latgaliešu politiķiem, literātiem un kultūras darbiniekiem – Franci Kempu un Franci Trasunu. Arī pašlaik Valentīns Lukaševičs strādā pie romāna, tomēr šoreiz tas būs detektīvromāns latviešu vai pat angļu valodā.

Tāpat Valentīns Lukaševičs raksta arī dzeju, kuru Latgalē pazīstami mūziķi izmanto savu dziesmu tekstiem. Bet vairāk par dziesmām ar Valentīna Lukaševiča tekstiem, mūziku kā vienu no latgaliešu valodas saglabāšanas veidu kā arī latgaliešu literatūru klausies 12. septembra raidījumā „Pi myusim Latgolā”, sekojot zemāk norādītajām saitēm:

www.pimyusimlatgola.lv/pi-myusim-latgola/
latgale.lv/lv/files/download?id=3279
www.lakuga.lv/2015/09/11/klausis-pi-myusim-latgola-i-pa-dobys-stygom-pi-myusim-latgola/

Klausies producentu grupas „Lietišķā Latgale” veidoto raidījumu „Pi myusim Latgolā” katru nedēļu.
“Kuļturys skreine – Pi myusim Latgolā”:
radio “Ef-Ei” – ceturtdienās plkst. 18.30 (atkārtojums piektdienās plkst. 12.30),
“Latgales Radio” – ceturtdienās plkst. 18.05 (atkārtojums piektdienās plkst. 11.05).

“Vārojom, vaicojom i viertejom – Pi myusim Latgolā”:
“Divu Krastu radio” – piektdienās plkst. 15.30 (atkārtojums pirmdienās plkst. 10.30),
“Latgales Radio” – piektdienās plkst. 16.30 (atkārtojums sestdienās plkst. 11.00).

“Eimom gostūs – Pi myusim Latgolā”:
radio “Ef-Ei” – sestdienās plkst. 16.00 (atkārtojums svētdienās plkst. 18.00),
“Latgales Radio” – sestdienās plkst. 14.00 (atkārtojums svētdienās plkst. 11.00).

Visus raidījumus jebkurā laikā var noklausīties internetā pimyusimlatgola.lv, lakuga.lv, latgale.lv.