Ar dziesmu pusgadsimta garumā!

Sestdien, 1. augustā, savu 50 gadu jubileju svinēja Mērdzenes pagasta etnogrāfiskais ansamblis „Mārga”. Aizvadītajā nedēļas nogalē raidījums „Pi myusim Latgolā” viesojās pie ilggadējām ansambļa dalībniecēm – Austras Golubovas un Aneļas Silkānes, kuras savu dziesmu pūru, kopā ar „Mārgu” izdzied jau pusgadsimta garumā.

Aneļa Silkāne un Austra Golubova abas paspējušas iejusties etnogrāfiskā ansambļa vadītājas lomā, tomēr pašreiz šos pienākumus uzņemas tieši Austras kundze.

Abas dziedātājas ir etnogrāfiskā ansambļa „Mārga” dalībnieces jau no pašiem pirmsākumiem. Pašas gan smejas, ka dzied ar pārtraukumiem, kad veselības stāvoklis bijis sliktāks.

Gan Austras kundze, gan Aneļas kundze, savā cienījamajā vecumā ir ļoti enerģiskas un aktīvas. Viņas kopā ar citiem etnogrāfiskā ansambļa dalībniecēm dzied sieviešu korī, baznīcas korī, kā arī ar psalmu dziedājumiem piedalās arī mirušo izvadīšanā. Tāpēc arī abas kundzes ar humoru piekrīt, ka vislabākā reklāma ansamblim būtu – dzied kāzās, bērēs un kapusvētkos.

Uz jautājumu, ar ko folklora Mērdzenes pusē ir īpaša, abas kundzes vienbalsīgi atbild, ka Mērdzenes pusē ir daudz humora dziesmu, arī tā saucamās nepieklājīgās apdziedāšanās dziesmas. Tāpat Austra Golubova piebilst, ka savākt visas šīs dziesmas pirms 50 gadiem esot bijis grūts darbs, jo nācies likt kopā pantiņu pa pantiņam.

Tā pat abas kundzes atceras pirmās kopā sanākšanas, kad vecākās etnogrāfiskā ansambļa dalībnieces esot piekodinājušas nedziedāt tos raudulīgos gabalus. Tāpēc arī raidījumam „Pi myusim Latgolā” bija ekskluzīva iespēja dzirdēt Mērdzenes puses humoreskas.

Ja vēlies uzzināt, kādi piedzīvojumi Aneļai Silkānei un Austrai Golubovai gadījušies dziedot etnogrāfiskajā ansamblī „Mārga”, kā cēlies nosaukums Mērdzene un kas ir efektīvākais līdzeklis pret strīdiem ģimenē, klausies 1. augusta raidījumu „Pi myusim Latgolā”, sekojot zemāk norādītajām saitēm:

www.pimyusimlatgola.lv/pi-myusim-latgola/
latgale.lv/lv/files/download?id=3204
www.lakuga.lv/2015/07/31/klausis-raidejumus-pi-myusim-latgola-21/

Klausies producentu grupas „Lietišķā Latgale” veidoto raidījumu „Pi myusim Latgolā” katru nedēļu.
“Kuļturys skreine – Pi myusim Latgolā”:
radio “Ef-Ei” – ceturtdienās plkst. 18.30 (atkārtojums piektdienās plkst. 12.30),
“Latgales Radio” – ceturtdienās plkst. 18.05 (atkārtojums piektdienās plkst. 11.05).

“Vārojom, vaicojom i viertejom – Pi myusim Latgolā”:
“Divu Krastu radio” – piektdienās plkst. 15.30 (atkārtojums pirmdienās plkst. 10.30),
“Latgales Radio” – piektdienās plkst. 16.30 (atkārtojums sestdienās plkst. 11.00).

“Eimom gostūs – Pi myusim Latgolā”:
radio “Ef-Ei” – sestdienās plkst. 16.00 (atkārtojums svētdienās plkst. 18.00),
“Latgales Radio” – sestdienās plkst. 14.00 (atkārtojums svētdienās plkst. 11.00).

Visus raidījumus jebkurā laikā var noklausīties internetā pimyusimlatgola.lv, lakuga.lv, latgale.lv.