Latgales reģiona dalībnieku vienotais stends Riga Food 2014 izstādē guva apmeklētāju atsaucību

Jau otro gadu Latgales plānošanas reģions ar kopīgu Latgales reģiona ražotāju stendu piedalījās starptautiskajā izstādē Riga FOOD 2014, kura notika no 4.-7.septembrim Rīgā, izstāžu centrā Ķīpsala. Latgales reģionu izstādē pārstāvēja mājražotāji un mazie uzņēmumi no Balvu, Viļakas, Baltinavas, Rugāju, Kārsavas, Rēzeknes, Preiļu, Līvānu, Krāslavas, Aglonas un Daugavpils novadiem.

Latgales stendā viesmīlīgi apmeklētājus sagaidīja plašs un raibs dalībnieku pulks- bitenieki ZS Silaunieki, SIA BišuJānis, ZS Jauntropi un ZS Līdumi, biedrības Latgales Golds un Latgales tematiskie ciemi, gaļas izstrādājumus piedāvāja SIA Žabo un SIA Eko paipalas un Inese Matisāne , tekstilu un preces mājai piedāvāja SIA Ar Gaumi, IK Latvilna, SIA Eco Fabrika un SIA ARTprojekti, suvenīrus piedāvāja Elita Poļakova, maizes cepēja Aina Barsukova un AS Balvu maiznieks, zāļu tēju ražotāji ZS Kurmīši un Annasmuižas tējas, vīndari ZS Kalni, ZS Dzimta un SIA Dīķmalas, ZS Rūķīši ar kūpinātām zivīm, un pirtniece Anita Reščenko no Meža burvības ciema.

Pēc izstādes apkopojot rezultātus, Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs izsaka pateicību visiem uzņēmējiem un mājražotājiem, kuri piedalījās izstādē, kā arī Zemkopības ministrijai un starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrībai BT1 par sniegto atbalstu. Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Vladislavs Stankevičs uzskata, ka mazā uzņēmējdarbība, īpaši mājražošanā un amatniecībā, ir jāatbalsta visplašāk, jo šie darbības veidi nes līdzi arī reģiona tradīcijas, unikalitāti un atpazīstamību plašākā mērogā. „Esmu priecīgs par to, ka Latgalē ir daudz cilvēku ar amatu prasmēm, kuri uzdrošinās ne tikai uzsākt ražošanu, bet ir arī gana aktīvi un piedalās šādās izstādēs. Tomēr ražotājiem nevajadzētu baidīties meklēt jaunas idejas, radīt jaunus un interesantus produktus, domāt par preču noformējumu”, teic V.Stankevičs.

Latgales stendā pārtikas ražotāji apmeklētājus cienāja ar saviem produktiem-biedrības „Latgolys golds” ražoto diētisko speķi un īstu maizes kvasa dzērienu bija iespēja nogaršot ikvienam apmeklētājam. Jāsaka, ka šie gardumi un to pārdevēja Andra Mejera šarms, humors un sarunas latgaliešu valodā vilināja izstādes apmeklētājus piestāt un uzkavēties Latgales stendā. Kā jaunums šogad bija seno latgaļu telts pie Ķīpsalas halles, kurā bija ne tikai iespēja vērot senās ēdiena gatavošanas tradīcijas uz īsta ugunskura, bet arī piedalīties to degustācijās.

Pirmo reizi izstādes laikā tika organizēts konkurss starp reģionu stendu dalībniekiem „Tautas garša”. Konkurss tika organizēts sešās grupās- maize, gaļa, vīns, konditorejas izstrādājumi, saldumi un siers. Latgales reģiona ražotāji bija pārstāvēti visās grupās. Īpašs prieks ir par laureātiem vīna grupā- Irēnu Koledu (ZS Kalni), viņas ražotais upeņu vīns ieguva 1. vietu , un maizes grupā- Ainu Barsukovu (IK Dzīles), viņas ceptā graudu maize ar dažādām sēklām ieguva 3.vietu.