Autoveikals pierobežā – svarīgs sociālais pakalpojums

Autoveikals ir ne tikai uzņēmējdarbības veids, bet pierobežā pilda arī svarīgu sociālo funkciju, apgādājot vecākos ļaudis ar visu nepieciešamo un komunicējot ar vientuļajiem, vēsta radio raidījums „Pi myusim Latgolā”.

„Parasti uz autoveikalu iet vecāka gada gājuma cilvēki, kuri vairs nespēj aiziet piecus kilometrus līdz autobusam, lai aizbrauktu iepirkties uz Ludzu vai Nirzas centru,” raidījumā stāsta Ludzas novada Nirzas pagasta pārvaldes vadītājs Andris Valeinis.
Nirzas pagastā šobrīd dzīvo ap 650 iedzīvotāju, un pēdējo gadu laikā šim skaitlim ir tendence samazināties, kaut gan padomju laikos te bija attīstīta laba infrastruktūra. Daudzas iestādes, tostarp pirmsskolas izglītības iestāde un pasta nodaļa nu ir slēgtas. Arī lauku ciemi ārpus pagasta centra paliek arvien tukšāki, tādēļ daudzviet ēkas, kurās reiz bijuši veikali, ir pamestas un klusas.

A.Valeinis atklāj, ka autoveikals pagastā ir dzīves nepieciešamība, „dažkārt gadās tā, ka ciemā dzīvo četri iedzīvotāji, visi ir pensijas vecumā, un nevienam no viņiem nav mašīnas.”

Raidījuma veidotāji vienu dienu pavada kopā ar Zilupes uzņēmuma „OVV Balt” autoveikala darbiniekiem iepazīstot viņu un pa ceļam satikto pircēju ikdienu. „Šodien brauksim garām Ruļevas ciemam. Agrāk tas bija liels ciems ar savu veikalu. Tagad tur palikuši tikai divi saimnieki. Ciema vairs nav. Tukšs,” radio raidījumā stāsta veikala pārdevēja Valentīna. Viņa divdesmit gadu laikā kopš strādā autoveikalā novērojusi, ka iedzīvotāju skaits samazinājies uz pusi, jo tā kā laukos nav darba vietu, jaunie aizbrauc uz pilsētu.

Jaunbūvējamā ceļa dēļ, Nirzas pagasta pārvaldes vadītājs Andris Valeinis šīs puses nākotnē tomēr raugās cerīgi, „Pozitīvi ir tas, ka beidzot garām Nirzas ciemam ies asfaltēts ceļš, kas savienos robežu ar Ludzu. Un līdz Ludzai tad varēs nokļūt 20 minūšu laikā. Tas būs labs stimuls cilvēkiem palikt dzīvot Nirzā un nepārvākties uz Ludzu.” Tieši sakārtota ceļa infrastruktūra ir viens no galvenajiem faktoriem, lai pierobežā dzīvotu cilvēki un attīstītos arī tūrisms. Bet autoveikalam tas nozīmētu vairāk pircēju un mazākus uzturēšanas izdevumu, jo, braucot pa sliktajiem lauku ceļiem, to šobrīd bieži nākas remontēt.

Visu 25.jūnijā raidījuma „Pi myusim Latgolā” radio “Ef-Ei” un “Divu krastu radio” izskanējušo sižetu latgaliešu valodā var noklausīties internetvietnēs www.pimyusimlatgola.lv, latgale.lv un lakuga.lv.

Informācijai:
Raidījumi “Pi myusim Latgolā” skan radio “Ef-Ei” (FM 91,4 Rēzekne) un “Divu krastu radio” (FM 96,9 Jēkabpils, FM 90,1 Daugavpils):

  • ceturtdien 17:30 (atkārt.piektdien 10:30, 19:30, sestdien 11:00) – kultūras aktualitātes;
  • piektdien 18:30 (atkārt.sestdien 13:00) – nedēļas aktualitātes;
  • sestdien 16:00 (atkārt.svētdien 16:00) – nedēļas intervija.

Raidījumu iespējams noklausīties arī internetvietnēs www.pimyusimlatgola.lv, latgale.lv, lakuga.lv.
Radio raidījumu ciklu “Pi myusim Latgolā” veido producentu grupa “Lietišķā Latgale”.
Raidījumu cikls top Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes rīkotā konkursa “Par raidījumu veidošanu 2014. gadā Latgales reģionālajos un vietējos plašsaziņas līdzekļos, kas raida radio programmas” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Producentu grupa “Lietišķā Latgale”

Kontaktinformācija:
Renāte Lazdiņa
Tālr.: 26672107
E-pasts: lietiskalatgale@inbox.lv
www.draugiem.lv/pimyusimlatgola/
www.facebook.com/LietiskaLatgale