Paštaisīts siers un alus Jāņos Latgalē būs

Jāņudienas gaidīšana nav iedomājama bez siera siešanas un alus darīšanas. Radio raidījums „Pi myusim Latgolā” skaidroja, cik dzīvas mūsdienās ir seno amatu prasmes un vai arī tagad saimnieces un saimnieki ievēro senās pirmsjāņu tradīcijas.

Izrādās, ka, piemēram, Viļakas novadā siera sējēju šobrīd netrūkst, jo daudziem ir piemājas saimniecības, un tiek turētas savas govis un vistas. Novadā esot gana daudz saimnieču, kuras prot pagatavot īstu Jāņu sieru. Lai mācītu jauno siera sējēju paaudzi, nedēļu pirms svētkiem kultūrvēstures muzejā „Vēršukalnā” notika siera siešanas skola, kurā savās zināšanās dalījās trīs siera meistari, katrs ar savu īpašo Jāņu siera recepti.

Tur satiktā siera meistare Līga Dvinska no Susāju pagasta uzskata, ka laukos sieru jāmāk gatavot katrai saimniecei. Raidījumā „Pi myusim Latgolā” viņa stāsta, ka pati sieru sien bieži gan sev, gan radiem un draugiem. “Siera receptes es klausos no vecākām saimniecēm, televīzijas un arī mamma man daudz ko ir iemācījusi,” stāsta Līga, piebilzdama, ka gardam Jāņu sieram vajadzīgs arī labs garastāvoklis.

Arī siera meistarei Skaidrītei Šaicānei no Viļakas novada Medņevas pagasta pirmsjāņu nedēļā sieru siet iznākot gandrīz katru dienu. Uz siera skolu „Vēršukalnā” sabraukušajiem interesentiem viņa soli pa solim rādīja savu ātrā siera vārīšanas recepti. „Pieredzējušie, vecie cilvēki šo ātro sieru netaisīja. Tagad mums nav laika, mēs visi steidzamies. Es rītā gotiņu izslaucu un stundas laikā man ir siers. Varu likt galdā un ciemiņus cienāt,” radio raidījumā stāsta Skaidrīte.

Ja svētkos ar savu sieru Jāņa bērnus var pacienāt daudzi, tad diemžēl ar paštaisītu alu – vien retais. „Nagļu pagastā palikuši vairs kādi trīs vai četri, vairāk nav. Neviens vairs negrib plēsties. Nopērk un viss,” kāpēc apkārtnē alus brūvētāju ir palicis tik maz, „Pi myusim Latgolā” viedokli pauž Roberts Reblis no Rēzeknes novada Īdeņas. Viņš ir viens no retajiem kurš paštaisītu alu galdā ceļ visos lielākajos svētkos. Protams, arī Jāņos. Lielais darbs, kas šajā procesā jāiegulda, viņu nebiedē.

Senā amata prasmes Roberts mantojis no sava tēva. „Ja tev ir alus, kaimiņš vienmēr palīgā atnāks, bet Lauksaimniecības ministrija kaimiņa sponsorēšanai neiedos neko,” raidījumā smej Reblis.

Kas jāievēro, lai izdotos labs paštaisītais alus, un kādas ir garda Jāņu siera receptes, uzzināsiet, noklausoties visu 20.jūnija „Pi myusim Latgolā” radio raidījumu. To meklējiet internetvietnēs latgale.lv un lakuga.lv!
www.lakuga.lv/2014/06/22/pi-myusim-latgola-20-06-2014-i-21-06-2014/

Foto: siera sējēja no Viļakas novada Medņevas pagasta Skaidrīte Šaicāne un alus vārītājs no Rēzeknes novada Īdeņas Roberts Reblis.

Informācijai:
Raidījumi “Pi myusim Latgolā” skan radio “Ef-Ei” (FM 91,4 Rēzekne) un “Divu krastu radio” (FM 96,9 Jēkabpils, FM 90,1 Daugavpils):

  • ceturtdien 17:30 (atkārt.piektdien 10:30, 19:30, sestdien 11:00) – kultūras aktualitātes;
  • piektdien 18:30 (atkārt.sestdien 13:00) – nedēļas aktualitātes;
  • sestdien 16:00 (atkārt.svētdien 16:00) – nedēļas intervija.

Raidījumu iespējams noklausīties arī internetvietnēs latgale.lv, lakuga.lv.
Radio raidījumu ciklu “Pi myusim Latgolā” veido producentu grupa “Lietišķā Latgale”.
Raidījumu cikls top Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes rīkotā konkursa “Par raidījumu veidošanu 2014. gadā Latgales reģionālajos un vietējos plašsaziņas līdzekļos, kas raida radio programmas” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Producentu grupa “Lietišķā Latgale”

Kontaktinformācija:
Renāte Lazdiņa
Tālr.: 26672107
E-pasts: lietiskalatgale@inbox.lv
www.draugiem.lv/pimyusimlatgola/
www.facebook.com/LietiskaLatgale