Vides kampaņa „Mežainā nedēļa Žīguros”

Viļakas novada Žīguru pagasts ir viens no mežainākajiem pagastiem Latvijā, meži aizņem vairāk par 80% teritorijas. Pats Žīguru ciems atrodas meža malā, aiz tā sākas plaši mežu masīvi.

Neskatoties uz dažādām pārmaiņām, Žīgurus joprojām var uzskatīt par mežinieku ciemu, jo daudzi Žīguru ciema cilvēki strādā Valsts meža dienestā, AS „Latvijas Valsts meži”, nodarbojas ar mežistrādi, stāda un kopj mežaudzes, dodas uz mežu sēņot, ogot gan sava prieka pēc, gan lai papildinātu ģimenes budžetu.

Diemžēl ir mainījusies attieksme, mežs un daba kopumā bieži vien tiek uztverts tikai kā peļņas gūšanas avots. Mainījies dzīvesveids – cilvēki mazāk uzturas mežā, neizjūt mežu kā estētisku un rekreatīvu vērtību, mazinās izpratne par procesiem, mazinās atbildības sajūta: bezatbildīga mežu izstrāde, nesaudzīga ogu ievākšana, mežā tiek atstāti atkritumi, gan speciāli aizvesti, gan ogotāju atstātās plastmasas pudeles, maisiņi un citas drazas.

Kampaņas „Mežainā nedēļa Žīguros” pasākumi norisināsies no 2. līdz 8. jūnijam. Visas aktivitātes vērstas uz dabas, īpaši – meža – izzināšanu caur saistošām ekskursijām, radošu darbošanos, izzinošām un attīstošām spēlēm, konkursiem. Galvenā doma – atbildīgi varam būt par to, ko pazīstam, izjūtam, izprotam.

2. jūnijā – Meža fotodienā centīsimies saskatīt dabas burvību ikdienišķos mirkļos fotoizstādē „Dzīves steigā nepamanām…”

3. jūnijs – Mežmalas sikspārņu diena. Vēlu vakarā speciālista vadībā dosimies sikspārņu meklēšanas ekspedīcijā „Vakara piedzīvojums”. Noskaidrosim vai un kādi noslēpumainie lidoņi mitinās Žīguru apkārtnē.

4. jūnijs – Meža putnu diena. Rīta agrumā, drīz pēc saullēkta dosimies pastaigā / ekskursijā iepazīt meža putnus. Mācīsimies netraucēt putnus ligzdošanas laikā.

5. jūnijā – Meža radošajā dienā jaunie mākslinieki – mākslas skolu un floristikas pulciņu audzēkņi piedalīsies plenērā, kura moto „Tu visu mežā saredzi, tu visu mežā sajūti…” (rindiņas no J. Irbes dzejoļa). No radītajiem mākslas darbiem taps ceļojošā izstāde, bet jauno floristu veidotie vides objekti paliks Žīguros.

6. jūnijā – Meža darbu dienā meža speciālistu vadībā dosimies iepazīt meža ekosistēmu, ieraudzīsim neskartu mežu, izcirtumu, jaunaudzi, pat kādu sapostītu vietu. Pa ceļam veiksim labu darbu mežam – savāksim neapzinīgu mežā gājēju atstātās drazas.

Pēc pasākumiem – kopīga cienāšanās un sarunas pie ugunskura.

8. jūnijā – kampaņas noslēgums – Meža draugu saiets ar daudzveidīgām un radošām aktivitātēm: dosimies ekskursijā Žīguru Meža muzejā un Meža izziņas takās vides gida pavadībā, darbosimies radošajās darbnīcās, piedalīsimies konkursos par mežu un tā iemītniekiem, izspēlēsim izzinošas vides spēles, pārbaudīsim spēkus mežainās sportiskās aktivitātēs, saturīgi un veselīgi pavadīsim Vasarsvētku svētdienu. Būs iespēja iegādāties arī kaut ko no meža labumiem. Vārīsim un baudīsim Meža zupu un tēju.

Kampaņas pasākumos gaidīti dalībnieki gan no Žīguru pagasta, no Viļakas novada, kaimiņi no Baltinavas, Balvu, Rugāju novadiem, kā arī tālāki ciemiņi.

Sīkāka informācija būs kampaņas afišā. Precīzāks plānojums sekos atsevišķi katrai aktivitātei.

Vēlama iepriekšēja pieteikšanās uz Sikspārņu, Putnu un Meža darbu (3., 4. un 6.jūnija) dienu.

Saziņai e-pasts mezalabumuciems@inbox.lv, telefoni 26439716 (Andra), 29227201 (Valentīna).

Projektu Nr. 1-08/108/2014 „Mežainā nedēļa Žīguros” realizē biedrība „Virica”, to finansē Latvijas vides aizsardzības fonds, atbalsta Viļakas novada dome.