Stiprā Latgales sieva – Vēsma Ušpele

Aizvadītajā nedēļā viesojoties “Malnūs vylku” darbnīcā Rēzeknes novada Maltas pagastā pie keramiķes un gleznotājas Vēsmas Ušpeles, radio raidījuma “Pi myusim Latgolā” veidotājiem bija iespēja novērot interesantu un visai māksliniecisku ainu – pavasara saulē kaltēšanai ap mājas sienu izliktas gleznas, jau nākamajā dienā tās visas ceļoja uz izstādi Balvos. „Man laikam nekad nav sanācis uzgleznot uz priekšu. Izstādēs vienmēr ir eļļas krāsas smarža,” radio “Ef-Ei” un “Divu krastu radio” 3.maijā izskanējušajā raidījumā atzīstas pati gleznotāja.

Uz jautājumu, kā māksliniece sevi vairāk izjūt – kā gleznotāju vai keramiķi, viņa radio klausītājiem smaidot atzinās, ka vispareizākais apzīmējums esot „Podnieka sieva”, piebilstot, ka māls viņai palīdz gleznot: „Jo gleznošana notiek plaknē, bet, strādājot ar mālu, var just plastiku.”

Vēsma un Aivars Ušpeļi ir viens no kolorītākajiem mākslinieku pāriem Latgalē. Aivars ir slavens podnieks, kurš kopā ar Vēsmu cenšas saglabāt savu senču tradīcijas. Abi ir arī „Malnūs vylku” saimnieki. Šo nosaukumu darbnīca nes jau otro gadu. Arī paraksts uz Vēsmas un Aivara veidotajiem māla darbiem ir vilka pēda. „Mēs abi aizraujamies ar viduslaikiem, un tad nebija parastā alfabēta. Bija jāsāk domāt, kā mēs parakstīsimies. Tad izdomājām, ka mums būs vilka pēda. No tā radās arī darbnīcas nosaukums,” raidījumam „Pi myusim Latgolā” atklāja māksliniece.

Pirmā gleznu personālizstāde Vēsmai bija vēl tad, kad viņa mācījās Rēzeknes mākslas koledžā, bet līdz šodienai mākslas mīļotājiem bijusi iespēja skatīt ap 40 mākslinieces personālizstādes. Sākumā māte gan viņu neesot palaidusi uz mākslas skolu, tādēļ pēc pamatskolas beigšanas Vēsma ir mācījusies lauksaimniecības skolā un tad kādu laiku strādājusi zemnieku saimniecībā. „Es dzīvoju laukos, un mamma man teica: „Nu ko tu laukos darīsi ar savu mākslu? Ņem un zīmē tāpat!” Es zīmēju arī. Un lauksaimniecība man patīk, jo man patīk lauki, man patīk saprast, kur es dzīvoju,” ar siltumu atceroties šo laiku, radio raidījumā stāstīja Vēsma. Viņa arī atzina, ka laukos māksliniekam ir vienkāršāk dzīvot nekā pilsētā.

Šobrīd Vēsma daudz glezno ziedus un jūru, bet visvairāk viņai patīkot gleznot sievietes. Izrādās, ka Vēsmai visradošākais brīdis ir pilnmēness. „Tad es varētu visu nakti gleznot. Man ļoti patīk tas laiks,” stāstīja Vēsma Ušpele.

„Viņas darbi ir viņas būtībai atbilstoši. Tie ir ar plašu vērienu, no mākslinieciskā viedokļa ar diezgan lielu uzdrīkstēšanos un atļauju, ar lielu pārliecību tapuši. To var just gan ar krāsu izvēli, gan to, kā Vēsma izvēlas faktūru radīšanas principus un arī tēmas. Jo viss, ko viņa dara ir pamatīgs, gruntīgs,” tā Vēsmu raksturo mākslas zinātniece Evija Vasiļevska. „No tāda personības spēcīguma viedokļa raugoties, man vienmēr ir licies, ka Latgales sievas ir tieši tādas, kāda ir Vēsma, – stipras, pamatīgas, pārliecinātas un arī mazliet skaļas, mazliet bravurīgas, bet tādām arī ir jābūt.”

Visu 3.maijā „Pi myusim Latgolā” izskanējušo interviju ar Vēsmu Ušpeli var noklausīties internetvietnēs latgale.lv un lakuga.lv.

Informācijai:
Raidījumi “Pi myusim Latgolā” skan radio “Ef-Ei” (FM 91,4 Rēzekne) un “Divu krastu radio” (FM 96,9 Jēkabpils, FM 90,1 Daugavpils):

  • ceturtdien 17:30 (atkārt.piektdien 10:30, 19:30, sestdien 11:00) – kultūras aktualitātes;
  • piektdien 18:30 (atkārt.sestdien 13:00) – nedēļas aktualitātes;
  • sestdien 16:00 (atkārt.svētdien 16:00) – nedēļas intervija.

Raidījumu iespējams noklausīties arī internetvietnēs latgale.lv, lakuga.lv, lietiskalatgale.lv.
Radio raidījumu ciklu “Pi myusim Latgolā” veido producentu grupa “Lietišķā Latgale”.
Raidījumu cikls top Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes rīkotā konkursa “Par raidījumu veidošanu 2014. gadā Latgales reģionālajos un vietējos plašsaziņas līdzekļos, kas raida radio programmas” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Producentu grupa “Lietišķā Latgale”

Kontaktinformācija:
Renāte Lazdiņa
Tālr.: 26672107
E-pasts: lietiskalatgale@inbox.lv
www.draugiem.lv/pimyusimlatgola/
www.facebook.com/LietiskaLatgale