ES fondi ir veicinājuši Latvijas tautsaimniecības atlabšanu

Veiksmīgi pārvarot globālo finanšu krīzi, ar 2011. gadu Latvijas ekonomika uzrādīja augstākos izaugsmes tempus Eiropas Savienībā (ES). Būtiska loma šīs izaugsmes veicināšanā ir Kohēzijas politikas pasākumu īstenošanai, kā ietvaros līdz 2014. gadam ir apgūti 3,3 miljardi eiro (2,3 miljardi latu).


ES fondu ietekmes izvērtējums rāda, ka Kohēzijas politikas pozitīvā ikgadējā ietekme uz iekšzemes kopprodukta (IKP) dinamiku kopš 2011. gada sākuma sasniedz vidēji 1,4 procentpunktus. ES fondu finansējums galvenokārt sekmējis iekšējā tirgus attīstību. ES fondu projektu rezultātā vidējās reālās darba samaksas izaugsme ikgadēji tika stimulēta vidēji par 1,7 procentpunktiem, radot privātā patēriņa pieauguma tempa veicinošu efektu vidēji par 1,2 procentpunktiem gadā. Privātā patēriņa pieaugums un pieprasījums pēc ārvalstu investīciju precēm (izejvielas, būvmateriāli utt.) attiecīgi arī veicinājis ikgadējo importa pieaugumu vidēji par 1,5 procentpunktiem.

Pilnu ziņu skatīt Finanšu ministrijas mājaslapā: www.fm.gov.lv/lv/aktualitates/jaunumi/es_fondi/48285-fm-es-fondi-ir-veicinajusi-latvijas-tautsaimniecibas-atlabsanu

Informācijas sagatavotājs:
Ieva Raboviča
Komunikācijas nodaļas vecākā eksperte
Tālr.: 67083880
Ieva.Rabovica@fm.gov.lv