Apstiprināts Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas attīstības plāns 2014.–2020. gadam

Pašvaldību iestādes „Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas pārvalde” Uzraudzības padome 2014. gada 16. aprīlī apstiprinājusi Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas (RSEZ) Attīstības plānu 2014.–2020. gadam galīgajā redakcijā. Attīstības plāns ir nozīmīgs speciālās ekonomiskās zonas teritorijas attīstības dokuments, kas kopā ar vietējo pašvaldību plānošanas dokumentiem ir pamats investīciju, Eiropas Savienības un citu ārējo finanšu resursu piesaistei, jaunu uzņēmumu izveidei un RSEZ teritorijas attīstībai.

Dokumentā raksturotas brīvās ekonomiskās zonas un brīvostas Latvijā, to attīstību ietekmējošie politikas plānošanas dokumenti un globālās tendences, kā arī Rēzeknes pilsētas un novada ekonomiskā attīstība un RSEZ līdzšinējā darbība. RSEZ Attīstības plānā definēts RSEZ ilgtermiņa attīstības redzējums, vīzija, misija, ilgtermiņa attīstības stratēģiskie un vidēja termiņa attīstības mērķi, prioritātes, rīcības plāns.

RSEZ izveidota 1997. gadā ar mērķi veicināt tirdzniecību, attīstīt rūpniecību un satiksmi, kā arī preču eksportu un importu caur Latviju, piesaistot ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstībai un jaunu darba vietu radīšanai. RSEZ reģistrētajām komercsabiedrībām saskaņā ar „RSEZ likumu” un likumu „Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās” ir iespēja saņemt gan tiešās nodokļu atlaides (nekustamā īpašuma nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis), gan arī netiešo nodokļu atvieglojumus, veidojot RSEZ teritorijā brīvās zonas, kā arī veicot ieguldījumus. RSEZ darbības termiņš ir līdz 2035. gada 31. decembrim. Patlaban RSEZ komercsabiedrības statuss ir piešķirts 15 komercsabiedrībām, kurās kopā nodarbināti vairāk nekā 700 strādājošo.

Attīstības plānā 2014. – 2020. gadam noteiktie RSEZ ilgtermiņa stratēģiskie mērķi ir koncentrēts uzstādījumu kopums vēlamajām situācijas pārmaiņām līdz 2035. gadam, kas ir vērsts uz RSEZ teritorijas attīstības vīzijas sasniegšanu un kas kalpo par pamatu prioritāšu noteikšanai un turpmāk veicamo darbību identificēšanai. RSEZ attīstības ilgtermiņa stratēģiskie mērķi ir veicināt RSEZ teritorijas infrastruktūras attīstību uzņēmējdarbības veicināšanai un investīciju piesaistei, sekmēt RSEZ atpazīstamību nacionālā un starptautiskā mērogā, nodrošināt efektīvu uz klientu un mērķi orientētu RSEZ pārvaldību.

Attīstības plāna izstrādes procesā darba grupās kā viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem RSEZ atbalsta instrumentu pilnvērtīgā izmantošanā tika uzsvērta nepieciešamība nodrošināt sakārtotu un attīstītu inženiertehnisko infrastruktūru, tajā skaitā ceļu infrastruktūru, inženiertehniskos pieslēgumus, kā arī veicināt degradēto industriālo teritoriju revitalizāciju.

Plāns paredz, ka, attīstot RSEZ infrastruktūru un nodrošinot kvalitatīvus un efektīvus pašvaldību un RSEZ pārvaldes sniegtos pakalpojumus uzņēmējiem, tuvākajos gados tiks palielināts RSEZ komercsabiedrību skaits, līdz ar to arī nodarbināto skaits RSEZ teritorijā strādājošajos uzņēmumos.

Lai nodrošinātu maksimāli efektīvu RSEZ teritorijas izmantošanu tiek paredzēta iespēja RSEZ teritoriālajiem grozījumiem, veicot teritorijas apmaiņu. RSEZ likumā noteiktā kopplatība ir 1155 ha, kas ietver Rēzeknes pilsētas un Rēzeknes novada Vērēmu, Griškānu un Ozolaines pagastu administratīvo teritoriju. Attīstības plāna izstrādes procesā ir secināts, ka Rēzeknes SEZ teritorijā ir īpašumi, kuri nav perspektīvi rūpnieciskajai ražošanai vai tamlīdzīgai ekonomiskajai darbībai, izmantojot RSEZ īpašo nodokļu režīmu.

Attīstības plāna izstrādi RSEZ pārvalde sadarbībā ar konsultāciju uzņēmumu SIA „Projekts 3i” uzsāka 2013. gada augustā. Lai nodrošinātu plašu sabiedrības līdzdalību, attīstības plāna izstrādes procesā iesaistīti RSEZ komercsabiedrību, RSEZ Uzraudzības padomes un RSEZ Uzņēmējdarbības komisijas, pašvaldību un biznesa atbalsta institūciju pārstāvji, ir notikuši vairāki darba grupu semināri un viedokļu diskusijas.

RSEZ Attīstības plāna 2014.-2020. gadam kopsavilkums būs pieejams RSEZ pārvaldes mājas lapā, ar Attīstības plāna dokumentiem iespējams iepazīties Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas pārvaldē (Atbrīvošanas alejā 93, Rēzeknē).

Papildu informācija:
Kristīne Seņkāne,
p/i „RSEZ pārvalde” ārējo sakaru organizatore
Tālr. 64625920, e-pasta adrese: office@rsez.lv, www.rsez.lv

Sagatavoja: Skaidrīte Baltace, p/i „RSEZ pārvalde” sabiedrisko attiecību konsultante
Tālr. 29444334, e-pasta adrese: skaidrite.baltace@rezekne.lv