Patruļkuģis „Rēzekne” uzsāk savu dienesta pienākumu pildīšanu

Ceturtdien, 20. martā Liepājas kanālā iepretī viesnīcai „Promenāde” tika iesvētīts jaunais Latvijas Jūras spēku patruļkuģis “Rēzekne”. Pasākumā piedalījās Latvijas Aizsardzības Ministrijas, Nacionālo bruņoto spēku, AS „Rīgas kuģu būvētava” vadība, Rēzeknes Domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Stecs , kuģu krustmātes, ārzemju sadarbības partneri, viesi.

Svinīgajā patruļkuģa karoga iesvētīšanas un mastā pacelšanas ceremonijā klātesošos uzrunāja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, atzīmējot, cik ļoti svarīgs Latvijai ir šis piecu patruļkuģu uzbūves projekts, un arī cik nozīmīga ir sadarbība ar ārzemju partneriem projekta realizācijas gaitā. Pēc uzrunas Aizsardzības ministrs patruļkuģa „Rēzekne” P-09 komandierim nodeva karogu, kurš pēc tam tika iesvētīts un piestiprināts kuģa mastā.

Rēzeknes pilsētas Domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Stecs, uzrunājot klātesošos atzīmēja: „Jau kopš dienas, kad mēs uzzinājām, ka viens no jaunajiem Latvijā būvētajiem patruļkuģiem nesīs mūsu pilsētas vārdu, mēs – visi rēzeknieši – dzīvojām līdzi kuģa tapšanas procesiem no svinīgās ķīla ielikšanas 2012. gada augustā, līdz pat šai dienai. Mēs neesam piejūras pilsēta, taču līdz ar kuģa tapšanu esam tapuši tuvāki jūrai un esam lepni, ka Baltijas jūras ūdeņos tagad atradīsies Rēzeknes daļiņa, pildot savu dienestu par godu Latvijai, Latgalei, Rēzeknei. Patruļkuģis „Rēzekne”, tāpat kā visi pārējie šīs saimes kuģi, būvēts tā, lai spētu pildīt militāras funkcijas, kā arī tikt izmantots civiliem mērķiem. Taču es visu rēzekniešu vārdā gribu novēlēt gan mūsu kuģim, gan tā „vecākajiem brāļiem” – patruļkuģiem „Skrunda”, „Cēsis”, „Viesīte” un „Jelgava”, lai visas šīs funkcijas paliktu tikai kuģa iespēju robežās un nekad nebūtu nepieciešamības tās pielietot praksē.”

Kuģa krustmāte Inese Pāvule arī ar Jūras spēku flotiles komandiera pavēli tiek ieskatīta kuģa komandā. Svinīgās ceremonijas laikā tā saņēma īpašu šalli ar Latvijas Jūras spēku ģerboni. Viņu sveica ne tikai kuģa komandieris, bet arī citas kuģu krustmātes, kuras bija ieradušās uz šo pasākumu. Savukārt krustmāte, saskaņā ar tradīciju, dāvināja kuģim savu fotogrāfiju, kura kopš šīs dienas atradīsies goda vietā uz kuģa.

Protams, tik īpašiem patruļkuģa „Rēzekne” viesiem, kā Rēzeknes pilsētas pārstāvji, bija iespēja uziet uz kuģa un apskatīt, kur un kādos apstākļos veiks dienesta pienākumus kuģa komanda. Inese Pāvule ar īpašu sievietes-krustmātes skatienu novērtēja komandas dzīves apstākļus un bija ar tiem apmierināta. Vēl jāmin, ka patruļkuģa „Rēzekne” īpašo viesu vidū bija arī mūsu Latgales vēstniecības GORS vadītāja Diāna Zirniņa un viņas kolēģi, kuri šinīs dienās arī atradās Liepājā pieredzes apmaiņas braucienā. Tas, ka kuģa pirmajos oficiālajos dienesta mirkļos to apmeklē Rēzeknes GORS, arī ir zīmīgi un jācer, ka nesīs mūsu kuģim savu īpašo Latgales svētību.

Protams, tika atrunātas pilsētas un kuģa sadarbības iespējas un savstarpēja viesošanās. Piemēram, kuģa komanda gandrīz pilnā sastāvā plāno ierasties Rēzeknē uz Lielo talku un palīdzēt rēzekniešiem parūpēties par pilsētu. Protams, viņi tiks aicināti arī uz pilsētas svētkiem un citiem skaistiem pasākumiem, savukārt rēzekniešiem būs iespēja apmeklēt kuģi un var būt arī doties ar to jūrā.

Informāciju sagatavoja
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Janīna Dukule 64607675
marina.sokolova@rezekne.lv