Viļakā tapis krāšņs musturdeķis ‘Vienoti Viļakai!’

7. novembrī Viļakas novada bibliotēkā tika godinātas astoņdesmit astoņas musturdeķa “Vienoti Viļakai!” rokdarbnieces un tā veidotāji.

Pirms astoņiem mēnešiem, 7. martā, Viļakas novada bibliotēkas direktore Vija Circāne aicināja čaklās rokdarbnieces iesaistīties Viļakas musturdeķa veidošanā, ieadot tajā savas labās domas, krāsas, vēlējumus, Viļakas novada krāšņumu un senatnes elpu. Musturdeķis būtu mīlestības apliecinājums Ziemeļlatgales pērlei – Viļakai – 720 gadu jubilejā.

Jau pēc dažām dienām pirmās atsaucās kaimiņu pilsētas Balvu rokdarbnieces no pulciņa “Mežģis”, kuru dāvinājumu Viļakai 720. gadadienā nodeva Viļakas pirmsskolas izglītības iestādes “Namiņš” direktore Lilita Šnepere.

Novada bibliotēku vadītājas apzināja rokdarbnieces un aicināja piedalīties šajā unikālajā akcijā. Astoņdesmit astoņas rokdarbnieces atsaucās uz Viļakas novada bibliotēkas vadītājas Vijas Circānes aicinājumu veidot dāvanu Viļakai 720 gadu jubilejā.

Tā soli pa solītim, darbiņš pie darbiņa un vasaras viducī, jūlija sākumā, Valentīnas Bečas vadībā visi rokdarbi tika salikti kopā un Viļakas 720 gadu jubilejas pasākumu priekšvakarā piedzima jauns veidojums – musturdeķis “Vienoti Viļakai!”.

Šī brīnišķīgā un vienreizējā darinājuma krāsu dažādība ar brūngani sarkanajiem un melnīgsnējiem zemes toņiem, ar sārtbrūno, gandrīz violeto pumpuru plaukšanas satraukumu, dzeltenbrūno palu ūdeņu un lazdu ziedputekšņu gaiši zeltaino mūs aicina vienmēr būt ceļā… Ceļā no ziemas uz pavasari, no sapņa uz īstenību, no cilvēka uz Cilvēku. Ikviens ceļš atstāj zīmes ne tikai laikā, bet arī sirdīs un prātos.

Apsveikumus, laba vēlējumus un pateicības vārdus par lielo un skaisto darbu visām rokdarbniecēm 7. novembrī teica Sarmīte Šaicāne, Viļakas novada pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja, un kultūras metodiķe Sandra Ločmele.

Informāciju sagatavoja
Vilis Bukšs