Konkursā “Eiropas Gada pašvaldība 2013” sumina Preiļu novadu

18. oktobrī Liepājā norisinājās konkursa „Eiropas Gada pašvaldība 2013” apbalvošanas ceremonija.

Pirms svinīgā sarīkojuma viesu pašvaldībām tika piedāvāta iespēja aplūkot Liepājas pilsētu. Ekskursijas ietvaros Preiļu delegācija iepazinās ar Liepājas pilsētas vides pieejamības risinājumiem un Liepājas teātra aktieri ļāva ielūkoties teātra aizkulisēs, paverot skatu uz teātri no pavisam cita rakursa, nekā ierasts.

Pēc pilsētas apskates pasākuma dalībnieki devās uz Liepājas Latviešu biedrības namu, kur ar Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēža Andra Jaunsleiņa uzrunu iesākās konkursa „Eiropas Gada pašvaldība 2013” noslēguma svinīgā ceremonija. Pasākums pulcēja kopā 15 pašvaldības – finālistes, 45 pašvaldību Gada cilvēkus, ministrus un ministriju pārstāvjus, kā arī konkursa atbalstītājus un citus interesentus.

Skanot fanfarām, aplausiem, sirsnīgiem apsveikumu vārdiem un liepājnieku sagatavotiem muzikāliem priekšnesumiem, tika apbalvoti konkursa laureāti. Preiļu novads saņēma Atzinību vienā no četrām konkursa nominācijām – „Pašvaldība kultūrai”, kā arī dāvanas no konkursa atbalstītājiem. Latvijas Pašvaldību savienība Preiļu novada domei dāvināja 300 LVL starta kapitālu reprezentatīva video klipa izveidei par pašvaldību, VAS „Latvijas Dzelzceļš” dāvāja grāmatas „Dzelzceļi Latvijā” un AS „Laima” pasniedza saldumu grozu.

Konkursa noslēguma pasākumā īpaši tika sumināti trīs Eiropas Gada cilvēki katrā pašvaldībā, Preiļu novadā šo titulu savā īpašumā ieguva Ināra Urča par ilggadēju radošu ieguldījumu kultūras dzīves organizēšanā Preiļu novadā, Leonora Stare par nesavtīgu darbu senioru veselības veicināšanā un veselīga dzīvesveida popularizēšanā Preiļu novadā un Natālija Rubīne par Latgales cilvēku labo darbu saskatīšanu un popularizēšanu un nesavtīgu devumu Preiļu novada iedzīvotāju un sabiedrības labā.

Ceremoniju ar muzikālajiem priekšnesumiem bagātināja Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra vokālais ansamblis „Šokolāde”, Emīla Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolas zvanu ansamblis “Campanella”, salona mūzikas ansamblis “Tikai tā”, Liepājas teātra aktrises ar dziesmu no izrādes „Piafa”, folkloras kopa “Tarkšķi” no Iecavas novada un Raimonds Tiguls.

Pasākumā katrai pašvaldībai un tās iedzīvotājiem tika veltīts daudz atzinīgu vārdu un vēlējumu. Ikviens klātesošais varēja secināt, ko katrs esam paveikuši, smelties iedvesmu un labus piemērus turpmākajā pašvaldības darbā. Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis uzsvēra, ka konkurss devis iespēju celt gaismā un vērtēt to, ko spējam izdarīt. “Mums jāmaina stereotips, ka esam bāreņi nabadziņi, ka neko nespējam. Šī konkursa laikā vēlreiz pārliecinājāmies, ka mums ir fantastiski cilvēki, no kuriem visa pasaule var daudz ko mācīties, varam daudz dot citiem. Mēs esam Eiropas Savienības pilsoņi jau gandrīz desmit gadus. Konkurss dod pamatu apsolījumam, ka spējam uzbūvēt tādu valsti, par kādu sapņoja mūsu vectēvi un vecvectēvi, un kādu to vēlamies atstāt saviem bērniem un mazbērniem.”

Konkursu „Eiropas Gada pašvaldība” Latvijas Pašvaldību savienība rīko otro gadu. Konkursa pirmajā kārtā pašvaldības iesniedza savus pieteikumus par četrām izvirzītajām kategorijām („Pašvaldība kultūrai”, „Pašvaldība integrācijai un iekļaušanai”, „Pašvaldība veselībai”, „Pašvaldība Eiropas Savienības vērtību popularizēšanai”) plānošanas reģioniem, kas otrajai kārtai jeb finālam izvirzīja 15 pašvaldības. Vērtēšanas komisija, kuras sastāvā tika iekļauti gan Latvijas Pašvaldību savienības, gan vairāku ministriju speciālisti, augustā un septembrī apmeklēja konkursa finālistes un noteica arī labākās pašvaldības četrās atsevišķās nominācijās.

Galveno titulu konkursā ieguva un par „Eiropas Gada pašvaldību 2013” novadu konkurencē kļuva Iecavas novads, bet pilsētu grupā – Liepāja. Uzvarētāji nominācijā „Pašvaldība kultūrai” ir Valmieras pilsēta un Talsu novads, bet atzinības šajā nominācijā ieguva Rēzeknes novads un Preiļu novads. Nominācijā „Pašvaldība integrācijai un iekļaušanai” uzvarēja Jelgavas pilsēta un Kandavas novads. „Pašvaldība veselībai” nomināciju ieguva Jūrmalas pilsēta un Siguldas novads. Savukārt nominācijā „Pašvaldība Eiropas Savienības vērtību popularizēšanai” uzvarēja Amatas novads un Rēzeknes pilsēta, bet atzinību šajā nominācijā ieguva Alūksnes novads. Konkursa dalībnieki Rucavas un Jēkabpils novadi saņēma speciālbalvas no konkursa atbalstītājiem.

Informāciju sagatavoja
Jolanta Rubine,
Preiļu novada domes lietvedības pārzine