Ar diskusiju par ekonomiskās aktivitātes veicināšanai reģionā darbu sāks Latgales uzņēmējdarbības centrs

Ar uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju diskusiju par uzņēmējdarbības attīstības iespējām reģionā, ceturtdien, 30. maijā darbu sāks plāna „Iespēju Latgale” ietvaros izveidotais Latgales uzņēmējdarbības centrs (turpmāk – LUC).

Diskusija notiks Rēzeknē, radošo pakalpojumu centrā „Zeimuļs”, tajā piedalīsies arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, diskusiju vadīs „Nordea” bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

“Centrs iecerēts kā vienas pieturas aģentūra uzņēmēju atbalstam un tas veidos vienotu konsultāciju tīklu. Tas palīdzēs uzņēmīgiem latgaliešiem īstenot savas ieceres un tādējādi veicināt arī visa reģiona ekonomisko attīstību,,” stāsta E.Sprūdžs. Ministrs piebilst, ka tādējādi ir īstenota Latgales rīcības plānā iekļautā ideja par pārnozaru uzņēmējdarbības atbalsta institūcijas izveidi Latgalē.

Ekonomists Andris Strazds piebilst: „Ekonomiskā aktivitāte Latvijā ir ģeogrāfiski ļoti koncentrēta Rīgas reģionā, turklāt Rīgas īpatsvars turpina pieaugt. Lai šo tendenci kaut nedaudz balansētu, ļoti būtiski ir palīdzēt veidoties attīstības centriem citos reģionos. Šādu reģionālo centru pievilcību uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai cita starpā nosaka tādi faktori kā izglītība, infrastruktūra un institūcijas. Ceru, ka Latgales uzņēmējdarbības centrs palīdzēs veidot uzņēmējdarbībai labvēlīgāku institucionālo vidi.

LUC pamatprincipi ir mobilitāte un sadarbība, un, balstoties uz tiem, iecerēts veidot teritoriālo tīklu Latgales reģionā ar birojiem Daugavpilī, Balvos un Rēzeknē, nodrošinot speciālistu pieejamību periodiski katrā no pašvaldībām.

Galvenā mērķauditorija ir uzņēmēji, kuriem nepieciešama koncentrēta informācija par iespējām attīstīt savu uzņēmējdarbību, lai tam maksimāli izmantotu visus pieejamos atbalsta „instrumentus”. Līdz šim lielākais klupšanas akmens bijis „birokrātijas gida” trūkums, jo uzņēmēja lielākā vērtība nereti ir laiks, kas jāpatērē informācijas atrašanai un izpētei. LUC mērķis ir personīgi sadarboties ar uzņēmējiem, būt viena telefonzvana attālumā, lai palīdzētu orientēties valsts institūciju pakalpojumos.

Tāpat LUC strādās ar studentiem, topošajiem uzņēmējiem, pašvaldību speciālistiem un iespējamiem investoriem.

LUC atklāšanas diskusija notiks plkst.11.00 Rēzeknē, radošo pakalpojumu centrā „Zeimuļs” un tajā piedalīsies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes pārstāvji un uzņēmēji.

Diskusijas tiešraidi varēs vērot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas mājas lapā internetā www.varam.gov.lv/.