Lauku vides saglabāšanas centra „Zemdars” atklāšana Bērzgales pamatskolā

Bērzgales pamatskolā turpina realizēt Sorosa fonda – Latvija iniciatīvas „Pārmaiņu iespējas skolām” 2. kārtas „Skola kā kopienas attīstības resurss” 2. projektu grupas „Jauns sākums” projektu „Lauku vides saglabāšanas centra „Zemdars” izveide un darbības nodrošināšana Nautrēnu vidusskolas struktūrvienībā Bērzgales pamatskolā”. 21. februārī skolā notika centra „Zemdars” telpu atklāšana un atskaite par jau paveikto, kurā piedalījās viss skolas kolektīvs, Bērzgales pagasta pārvaldes vadītājs Arvīds Dunskis, projekta grāmatvede Inese Adijāne un NVO „Astra” vadītāja Daila Ekimāne.

Lai izveidotu centru, nepieciešamas divas sastāvdaļas: telpas, kur to veidot, un cilvēki, kuri telpas rada un tajās darbojas. Par izremontētajām un skaisti noformētajām telpām sakām „paldies” Bērzgales pagasta pārvaldei un skolas tehniskajiem darbiniekiem.

Galvenie darītāji lauku vides saglabāšanas centrā „Zemdars” ir un būs Bērzgales pamatskolas skolēni. Lai bērni varētu iepazīt dažādas lauku videi piemērotas profesijas, mums palīdz Bērzgales un Lendžu pagasta zemnieki un Bērzgales pagasta uzņēmēji un amatnieks. Tāpēc īpašs paldies cilvēkiem, kuri veltīja un veltīs arī turpmāk savu laiku, parādot un pastāstot skolēniem, kā var sakopt, saglabāt un attīstīt lauku vidi: Venerandai un Aivaram Kuzminiem ( zemnieku saimniecība „Annas”), Anitai Spruktei (zemnieku saimniecība „Rožu mājas”), Inesei un Uldim Pekšiem (zemnieku saimniecība „Kalvīši”), Vitālijam Sprūgam (zemnieku saimniecība „Lapegles”), Irinai Abramovai (IK „Meirānu krasts”), Stanislavai Igaunei (brīvdienu māja „Ezera sonāte”), Raitim Rancānam (SIA „Salna R” ) un amatniekam Konstantīnam Bindju.

Skolēnu pirmā tikšanās ar zemniekiem, uzņēmējiem un amatnieku bija jau janvāra beigās skolā. Februārī ar pagasta finansiālo atbalstu bērni brauca mācību ekskursijā uz savas grupas saimniecībām, pie uzņēmējiem un amatnieka. Redzētais ir fotografēts, iespaidi par piedzīvoto tiks apkopoti un tiks veidoti apraksti. Centra atklāšanā skolēni dalījās savos spilgtākajos iespaidos par apmeklētajām saimniecībām un bija sagatavojuši nelielu ieskatu citiem par pavadīto laiku pie zemniekiem un uzņēmējiem.

Pasākumā ar vērtīgām balvām un diplomiem tika apbalvoti skolēni, kuri piedalījās konkursā par centra „Zemdars” logo izveidi.