Rāznas nacionālā parka teritorijā uzņem filmas „Melānijas hronika” ziemas epizodes

Rāznas nacionālā parka teritorijā esošā Dzirkaļu pilskalna apkārtnē 27.janvārī valdīja neparasta rosība, bija sadzirdamas cirvju radītās skaņas un cilvēku balsis, gaisā pacēlās ugunskuru dūmi. Mežiem un pakalniem bagātā Lielā Liepukalna apkārtne bija piesaistījusi Latvijas kinematogrāfistu uzmanību un šeit tika uzņemti atsevišķi kadri režisora Viesturs Kairiša spēlfilmai “Melānijas hronika”, kas veidota pēc Melānijas Vanagas autobiogrāfijas “Veļupes krastā” motīviem.


Filmēšanai nepieciešamās vides sagatavošanas darbos iesaistījās arī Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas pārstāvji, iepazīstinot filmēšanas pārstāvjus ar Dzirkaļu pilskalna apkārtni, palīdzot iekārtot filmēšanas laukumu un veicot inventāra nogādi filmēšanas vietā.

Filmas producente, SIA Mistrus Media valdes locekle Inese Boka – Grūbe atzīmē, ka filmas budžets nav tik liels, lai varētu atļauties aizvest visu filmēšanas grupu uz Sibīriju, uz Jeņisejas krastiem, un uzņemt filmas galveno daļu tur. Varētu būt tikai iespēja filmēt Sibīrijas dabu. Lai atrastu piemērotu filmēšanas vietu tepat, savā zemē, filmas veidotāji apbrauca daudzas vietas, meklējot piemērotu vidi. Tagad jau izlemts, ka tas būs neliels pierobežas ciems Zilupes novadā. Vajadzīga, protams, arī pārbūve, daži objekti būs jāuzceļ no jauna, lai radītu ilūziju, ka tā ir vieta pirmskara Sibīrijas ciemā. Dabas fons to pieļauj. ( Ludzas zeme, 09.10.2012. V.Žulina).

Filmēšana uzsākta 25.janvārī Zilupes novadā, kur pēc Sibīrijas parauga izveidotas dekorācijas – ciems, kurā Melānija nokļūst ar savu astoņus gadus veco dēlu. Melānijas stāsts skaudri un atklāti runā par Staļina laika represijām: viņa tiek deportēta uz Sibīriju, kur cīnās par izdzīvošanu un atgriešanos mājās. Filmas iecere ir gan atklāt skarbās un traģiskās un sīkstās tautas vēstures lappuses, gan arī uzrunāt jauniešus un skatītājus no citām valstīm. Galveno lomu filmā atveidos šveiciešu aktrise Sabīne Timoteo, kura piedalās arī pirmo ziemas epizožu filmēšanā, bet Melānijas dēlu Andreju atveidos Edvīns Mekšs no Ludzas, kuru režisors Viesturs Kairišs uzaicināja filmēties pēc vairākām aktieru atlases tikšanās reizēm Latgalē. Tāpat filmēšanā piedalās latviešu aktrises Maija Doveika un Jana Čivžele un vēl 35 aktieri no Ludzas un Rīgas.Ar topošās filmas projektu interesenti var iepazīties mājaslapā www.melanijashronika.lv

Regīna Indriķe, Dabas aizsardzības pārvalde