Donoru diena Rēzeknes Augstskolā un Silmalas pagastā

Nākamnedēļ Valsts asinsdonoru centra (VADC) Latgales filiāle rīko divus izbraukumus:

  • otrdien, 5.februārī, no plkst. 9.00 līdz 12.00 Silmalas pagasta iedzīvotāji ir aicināti ziedot asinis Ružinas doktorāta telpās Ezera ielā 30, savukārt
  • trešdien, 6.februārī, no plkst. 9.00 līdz 12.00 donoru diena notiks Rēzeknes Augstskolā Atbrīvošanas alejā 90. Asinis ziedot ir lūgti visu grupu asins donori!


Apkopotie statistikas dati par VADC Latgales filiāles izbraukumiem liecina, ka 2012. gadā Silmalas pagasta Vecružinā notika viena donoru diena, kuras ietvaros asinis ziedoja 20 donori, no kuriem 5 to darīja pirmo reizi mūžā. Savukārt Rēzeknes Augstskolā asinis ziedot bija iespēja divas reizes. To izmantoja 98 donori, no kuriem 28 – pirmo reizi dzīvē.

VADC atgādina, ka par donoru var kļūt vecumā no 18 – 65 gadiem. Donora svaram jābūt virs 50 kg. Pirms asins ziedošanas nedrīkst lietot alkoholu un smēķēt. Asins došana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba, liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms asins ziedošanas vēlams lietot veselīgu uzturu un daudz šķidruma. Nedrīkst lietot treknus ēdienus asins došanas un iepriekšējā dienā. Neēdis cilvēks asinis nevar nodot.

Pēc asins ziedošanas donors saņem naudas kompensāciju 3 LVL pusdienām. Tāpat saskaņā ar Darba likuma 74.pantu, iepriekš paziņojot darba devējam, donors saņem atlīdzību par attaisnotu darba kavējumu, un nākamajā dienā pēc asins ziedošanas viņam ir tiesības uz atpūtas dienu, par ko tiek saglabāta noteiktā darba alga. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, šo atpūtas dienu var piešķirt citā laikā.

Valsts asinsdonoru centra
Sabiedrisko attiecību nodaļa
Tālr.: 67408878; 28663415