Puzuri izrotā mājas un attīra domas

Daugavpilī, Latgales centrālajā bibliotēkā 4. decembrī valdīja Ziemassvētku gaidīšanas noskaņa, jo mazi un lieli, mākslinieces Inetas Auzānes mudināti, darināja Ziemassvētku telpu rotājumus – puzurus un zvaigznes.


Radošās darbnīcas ierosinātāja ir Periodikas nodaļas vadītāja Skaidrīte Daukšte. Viņa “Latgales Laikam” izstāstīja, ka sen nebija piedzīvojusi tik milzīgu prieku un sajūsmu, turklāt puzuri un zvaigznītes visiem padevās ļoti viegli, lai gan tos darinājuši pirmo reizi. Skaidrīte iepriekšējā vakarā pie DU jaunā korpusa salasīja nokaltušos smilgu stiebrus – salmus, sagrieza tos, iegādājās stiepli un krāsainus diegus. Nākamajā dienā uz bibliotēku atnāca Ineta Auzāne, uzdāvināja pašas darinātu puzuri un iemācīja, kā tos var pagatavot mājās.

Darbi izdevās tik krāšņi, ka radošās darbnīcas dalībnieki tos paņēma līdzi, lai izrotātu savu māju. Senatnē puzurus darināja ar domu pasargāt māju no mošķiem, ļaunuma, lai attīrītu domas. Pētnieki saka, ka latvietis puzuros, tāpat kā Lielvārdes jostā, ir ielicis savas zināšanas, saprašanu par Visumu. Turklāt puzuri ir krāšņi dekori, tie, piekārti pie griestiem, griežas ap savu asi un izgaismoti veido krāšņus rakstus.

Tika pagatavotas arī salmu zvaigznītes, arī tās var izmantot kā griestu un sienu dekorus. Latgales centrālo bibliotēku rotā pašu darbinieku radīti puzuri un zvaigznītes. Klāt nāks arī citi rotājumi, jo radošās nodarbības turpināsies. 12. decembrī plkst.16.00 Latvijas amatnieku kameras meistare Olga Dorožko mācīs gatavot dekoratīvus sniegavīrus, bet 18. decembrī plkst.16.00 meistare Anita Jurkeviča dalīsies konfekšu pušķu darināšanas noslēpumos.