Ar Endoskolām plāno samazināt retas slimības – akromegālijas neatpazīto pacientu skaitu

Latvijas Osteoporozes un Kaulu metabolo slimību asociācija rīkos Endoskolas, kurās ar lekciju izglītos par bīstamu un grūti atpazīstamu slimību – akromegāliju, tādējādi aicinot pievērst sabiedrības uzmanību šīs slimības savlaicīgai atpazīšanai un ārstēšanas uzsākšanai.


Akromegālija ir hroniska un progresējoša slimība, kas raksturīga ar pastiprinātu augšanas hormona veidošanos, izraisot neproporcionālu skeleta, iekšējo orgānu un audu augšanu, kā arī vielmaiņas traucējumus.

Saskaņā ar Eiropas valstu akromegālijas reģistra datiem uz 1 miljonu iedzīvotāju ir 60-80 saslimšanas gadījumu bet atsevišķās valstīs saslimstības skaits uz 1 miljonu iedzīvotāju ir pat divas reizes lielāks. Precīzu datu par Latviju nav, taču pēc statistikas rādītājiem tas varētu būt 100-300 akromegālijas gadījumu. Pēc endokrinologu datiem Latvijā šobrīd uzskaitē ir tikai 80-100 akromegālijas pacientu, kas nozīmē, ka ir ļoti liels neatpazīto gadījumu skaits.

Ingvars Rasa, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes stacionāra Gaiļezers Endokrinoloģijas nodaļas endokrinologs: „Akromegālijas diagnozes noteikšana nav viegla. Tā ir reta, hroniska slimība, ko ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē diagnosticē novēloti. Slimības ārējās un raksturīgākās pazīmes attīstās ļoti pakāpeniski, daudzu gadu laikā. Vidēji laiks no pirmajiem simptomiem līdz slimības diagnozei ir pat 5-10 gadi. Neārstēta akromegālija un to pavadošās slimības samazina pacienta dzīvildzi par apmēram 10 gadiem un paaugstina mirstības risku 2,5 reizes. Tāpēc jo īpaši svarīga ir šīs slimības diagnostika tās agrīnajā stadijā, jo, savlaicīgi atpazīstot un uzsākot ārstēšanu, var apturēt akromegālijas un ar to saistīto slimību attīstīšanos, un pacients var dzīvot normāla cilvēka dzīvi.”

Agrīnie akromegālijas simptomi ir neproporcionāla plaukstu un pēdu palielināšanās, mīksto audu sabiezēšana. Novērojamas izmaiņas sejā – akcentētas lūpas, uzacu pauguri, uz priekšu izvirzīts apakšžoklis, deguna un ausu palielināšanās, parādās atstarpes starp zobiem, āda kļūst biezāka u.tml.

Savlaicīgas un adekvātas ārstēšanas rezultātā lielākā daļa izpausmju var mazināties vai pat izzust. Akromegālijai ir vairākas ārstēšanas iespējas: ķirurģiskā, medikamentozā un staru terapija. Ārstēšanas terapijas galvenais mērķis ir augšanas hormona normalizēšana asinīs, lai novērstu akromegālijas izraisītās komplikācijas un samazinātu paaugstinātās mirstības riskus.

Par akromegāliju izglītos Daugavpilī
Lai izglītotu ārstus un sabiedrību par akromegālijas savlaicīgu diagnosticēšanu un dalītos pieredzē tās simptomu atpazīšanā, dažādos Latvijas reģionos tiks lasītas lekcijas. Šo piektdien, 7.decembrī, Daugavpilī, Ģimnāzijas iela 46, viesnīcas „Park Hotel Latgola” konferenču zālē, no plkst. 14.30 līdz plkst. 18.00. Endoskolu organizētājs ir Latvijas Osteoporozes un Kaulu metabolo slimību asociācija.

Papildu informācija:
Inese Ozoliņa
Mob.29336923