ASV vēstnieks Latvijā un biznesa inkubators „Idea Village” Ņūorleānā atklās Biznesa inkubatoru sadarbības projektu

Sadarbības iniciatīva ar mērķi veidot uzņēmējdarbības kultūru Latgalē. Rīga, 2012. gada 22. oktobris – Rītdien, 23. Oktobrī, ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala kopīgi ar uzņēmējdarbības centru „Idea Village” Ņūorleānā atklās Biznesa inkubatora sadarbības projektu „Incubating the Business Incubators”. Šis projekts ir sadarbības iniciatīva, kuras mērķis ir veicināt inovāciju un uzņēmējdarbības kultūras attīstīšanos Latgales reģionā.


Projekta atklāšanas pasākumā, kurš notiks ar videokonferences palīdzību, vienlaicīgi iesaistot visus projekta sadarbības partnerus, piedalīsies ASV vēstnieks Marks Pekala, „Ideju Viesnīca” vadītājs Māris Igavens, kā arī ASV biznesa inkubatora „The Idea Village” viens no dibinātājiem un vadītājs Tims Viljamsons.

Projekta „Incubating the Business Incubators” ietvaros „Ideju Viesnīca” inkubatoru tīklam būs iespēja saņemt tieši konkrētajiem biznesa inkubatoriem piemērotu programmu un mentoringa atbalstu, lai šo biznesa inkubatoru vadītāji varētu labāk palīdzēt attīstīties un augt topošajiem uzņēmējiem. Piecu Biznesa inkubatoru tīklā „Ideju Viesnīca” darbojas inkubatori Daugavpilī, Rēzeknē, Balvos, Līvānos un Preiļos.

Nākošā gada pavasarī notiks arī apmaiņas programma, kuras ietvaros „Ideju Viesnīca” pārstāvji un atsevišķi uzņēmēji dosies uz Ņūorleānu, lai martā piedalītos 5. Starptautiskajā Ņūorleānas Uzņēmējdarbības Nedēļā. Tāpat nākamā gada maijā ”The Idea Village” pārstāvjiem ir plānots apmeklēt Latgali. Apmaiņas programma tās dalībniekiem ļaus pievienoties globālajai uzņēmējdarbības ekosistēmai un gūt pieredzi, ko vēlāk varēs izmantot savos reģionos.

„Man ir liels prieks, ka mēs varam sadarboties ar „The Idea Village” Ņūorleānā un „Ideju Viesnīca” inkubatoriem šajā inovatīvajā projektā”, saka ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala. „Uzņēmējdarbība palīdzēja Ņūorleānai atgūties pēc traģiskās viesuļvētras „Katrīna” un es zinu, ka „Ideju Viesnīca” inkubatoru kreativitāte, inovācijas un aktivitāte var atdzīvināt arī uzņēmējdarbības vidi Latgalē.”

Tims Viljamsons: „Pēdējo 12 gadu laikā „The Idea Village” ir veicinājusi spēcīgas uzņēmējdarbības vides attīstību Ņūorleānā un mēs esam pagodināti dalīties ar mūsu zināšanām ar citiem reģioniem, kuri vēlas atdzīvināt savu ekonomiku, veidojot vidi, kurā uzņēmējdarbība tiek uztverta kā viens no galvenajiem pārmaiņu veicinātājiem.”

Māris Igavens papildina: „Pēdējo trīs gadu laikā „Ideju Viesnīcā” mēs esam spējuši izveidot pirmo īsto uzņēmējdarbības vidi start-up uzņēmumiem Latgales reģionā, kuri attīsta reģionā nepieciešamās industrijas kompetences. Vienu no pasaules vadošo ekspertu atbalsts no Ņūorleānas mums ir neticama privilēģija, un tas palīdzēs attīstīt mūsu sniegtos pakalpojumus pirms un pēc inkubēšanas perioda. Mūsu jaunie draugi no ASV palīdzēs mūsu „viesnīcai” izaugt līdz „ciematam”.”

Katrs „Ideju Viesnīca” inkubators sadarbosies arī ar vietējiem jauniešiem, kuri ir ieinteresēti uzņēmējdarbībā, lai palīdzētu un attīstītu Latgales jauno uzņēmēju paaudzi.

Projekta kopējās izmaksas sastāda 53 900 USD, un tās caur savu grantu programmu sedz ASV vēstniecība. Papildus jau izklāstītajai programmai, katrs inkubators saņems datoraprīkojumu, Kindle planšetdatorus, grāmatas un periodisko izdevumu abonementus, kas palīdzēs paplašināt inkubatoru bibliotēkas.

ASV VĒSTNIEKS MARKS PEKALA
ASV vēstnieka Marka Pekalas biogrāfija: www.state.gov/r/pa/ei/biog/195139.htm

THE IDEA VILLAGE
“The Idea Village” tika dibināts 2000. gadā kā nevalstiska organizācija, kuras mērķis ir identificēt, atbalstīt un noturēt uzņēmējdarbības talantus Ņūorleānā. “The Idea Village” atbalsta veiksmīgas uzņēmējdarbības idejas, sniedzot stratēģiskās konsultācijas, apmācības un pieeju finansējumam. Līdz šim brīdim “The Idea Village” ir atbalstījusi vairāk nekā 2200 Ņūorleānas uzņēmējus, konsultācijās iesaistot vairāk nekā 2100 sava sektora profesionāļus, kuri konsultācijām ir veltījuši 56 949 stundas un „sēklas kapitālu” 3,1 miljonu USD apmērā. Kopumā šie projekti ir radījuši vairāk nekā 100 miljonus USD ikgadējos ienākumus un Ņūorleānā radījuši vairāk nekā 2000 jaunu darbavietu. Vairāk informācijas par organizāciju: www.ideavillage.org

IDEJU VIESNĪCA
Projekts „Ideju Viesnīca” tapis pateicoties Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Latvijas valdības finansiālajam atbalstam. Kompānijas tiek uzņemtas biznesa inkubatorā uz periodu līdz diviem gadiem, kuru laikā tās var saņemt finansiālu atbalstu, izmantot telpas, kā arī saņemt biznesa mentoringa atbalstu līdz pat trīs gadiem. Programma tika uzsākta 2009. gadā un līdz 214. gadam tā plāno atbalstīt līdz 200 uzņēmumiem. Apvienojot piecus jau darbojošos Latgales inkubatorus, kā arī nākotnē cerams vēl citus, zem viena virtuāla jumta, „Ideju Viesnīca” veicina resursu un ideju dalīšanas principa attīstību visā Latgalē.

ASV vēstniecība Rīgā, Preses un kultūras nodaļa
Adrese: Samnera Velsa 1, LV- 1510
Tālrunis: 67107189; 67107291; 28350094; 27700416
Mediju kontakti: Kreilek@state.gov; AndzansR@state.gov
Interneta vietne: Riga.usembassy.gov
Sekojiet mums: Facebook.com/usembassyriga un Twitter.com/usembassyriga