Plaušu pārbaude arī Daugavpils novada domē

Spirometrijas dienu ietvaros 4. oktobrī plaušu veselība tiks pārbaudīta Daugavpils novada domes darbiniekiem. Spirometrijas jeb plaušu veselības dienas Latvijā norisinās jau kopš augusta beigām. To laikā iespēju bez maksas pārliecināties par savu plaušu veselību izmantojuši vairāk nekā 1500 Latvijas iedzīvotāji. Viņu vidū arī Rīgas un Kuldīgas pašvaldības un Liepājas Sociālā dienesta darbinieki.


Plaušu veselības pārbaude jeb spirometrija ir ātra, vienkārša, nesāpīga un ļoti efektīva plaušu diagnostikas metode. Ar to iespējams novērtēt, cik ātri cilvēks ieelpo un izelpo, iespējams noteikt plaušu relatīvo vecumu un elpošanas sistēmas stāvokli, tādējādi laicīgi pamanot plaušu problēmas, ja tādas ir. Nereti tieši plaušu stāvoklis nosaka, kāds ir cilvēka vispārējais veselības stāvoklis.

Plaušu pārbaudes veselība Daugavpils novada domes darbiniekiem tiks veikta 4. oktobrī no plkst. 11.00. Tās laikā cilvēkam būs spēcīgi jāiepūš īpašā aparātā jeb spirogrāfā. Pārbaude vienam cilvēkam aizņem 5-15 minūtes.

Vēl līdz 4. oktobrim Latvijas iedzīvotāji aicināti veikt spirometriju īpašo Spirometrijas dienu laikā. Par vietām, kur var veikt pārbaudes, iespējams uzzināt Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas mājas lapā www.elpoviegli.lv, kā arī zvanot 22017770. Latvijā Spirometrijas dienas noslēgsies 4. oktobrī, kad Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā notiks plaušu veselības diena „Elpo viegli!” un ārstu konference.

Dr. Aivars Zdanovskis, Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis: „Spirometrija kā metode ir ļoti vienkārša. Vienīgais, kas cilvēkam jādara, ir spēcīgi jāiepūš spirogrāfā. Tālākais jau ir ārsta ziņā, proti, paskaidrot rezultātus. Spirometriju noteikti jāveic ikvienam smēķētājam, jo tieši smēķēšana ir viens no pirmajiem dažādu plaušu slimību iemesliem. Regulāras rūpes par savu veselību nākotnē palīdzēs ietaupīt daudz laika un naudas līdzekļu, kā arī spēkus, kas nereti ļoti vajadzīgi, lai cīnītos jau ar slimības sekām.”

Janīna Jalinska, Daugavpils novada domes priekšsēdētāja: „Mūsu darbinieki gaida iespēju pārbaudīt plaušu veselību. Diemžēl aizņemtības dēļ nereti veselības pārbaudes tiek veiktas novēloti. Vēl skumjāk, ka cilvēkiem reizēm pat šķiet, ka veselība – tas jau var pagaidīt. Veselība nevar pagaidīt, tāpēc paldies Daugavpils reģionālajai slimnīcai par šādu iespēju. Rūpes par mūsu veselību ne tikai palīdzēs laikus pamanīt plaušu problēmas, ja tādas ir, bet arī rada patīkamu sajūtu, ka par mums mūsu novada mediķi rūpējas.”

Spirometrijas dienas Latvijā rīko Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācija ar mērķi runāt par plaušu veselību un iespējām to pārbaudīt, saglabāt un uzlabot. Uzzināt par vietām, kur iespējams veikt plaušu pārbaudi, var mājas lapā www.elpoviegli.lv vai zvanot 22017770.

Pievienojies plaušu veselības kustībai!
www.elpoviegli.lv