Svētos Upītē dubultprieki


Šogad, svētki Upītē nosvinēti dubultpriecīgi, jo 1.septembrī Upītes ciema ļaudis un viesi atnāca svinēt ne tikai svētkus kā tas ir ierast nu jau piekto gadu, bet arī lai iedejotu jauno grīdu Upītes tautas namā un novērtētu par Leader programmā atbalstītajā projektā iegādāto skaņu aparatūras komplektu.


„Svātki Upītie” pārsteidza ar daudzveidību. Svinīgu noskaņojumu radīja Baltinavas mūzikas skolas pūtēju orķestra nospēlētie marši, saviļņoja Rekavas kultūras centra kora „Viola” uzstāšanās, lielais sastāvs un skanīgās dziesmas. Austrumu noskaņu uzbūra Upītes tautas nama vēderdejotāju pulciņa uzstāšanās. Visus izsmīdināja Briežuciema dramatiskā kolektīvā izspēlētā etīde par „Zaķīšu pirtiņu”, kur zaķenītes kārtīgi nopēra savus zaķu vīrus. Ne velti par Šķilbēnu pagastu ir uzņemta videofilma „Dziedošais pagasts”. Šķilbēnu pagasta Upītes ciemā dziedāt prot visi, dziedāja bērnu trio, tradicionālo dziedāšanas prasmi parādīja Upītes jauniešu folkloras kopas sievas. Te ir radušās arī jaunas grupas: Upītes kapela un duets Zintis Krakops un Raimonds Logins.

Upītes tautas nama vadītājs Andris Slišāns lielu paldies teica Viļakas novada domei par piešķirto finansējumu tautas nama lielās zāles grīdas nomaiņai. Par domes piešķirto finansējumu ir ielikta jauna egles koka grīda tautas nama lielajā zālē, kā arī veikta skatuves pārbūve, izbūvējot to nedaudz plašāku, izgatavojot pakāpienus skatuvei, kā arī iekārtojot nelielu aizskatuves vietu māksliniekiem. „Esam ļoti priecīgi, ka beidzot nebūs jāuztraucas, ka dejojot kāds varētu ielūzt, jo vecā grīda bija nokalpojusi un tā šūpojās. Mēdzām arī nedrošākās vietas aizlikt ar krēsliem, lai tajā stūrī nedejotu, bet tāpat kāds pamanījās dejot arī šajās zāles vietās. Liels paldies Baltinavas meistariem Aigaram Keišam, Ilgvaram Keišam un Rolandam Keišam, kuri veica zāles grīdas nomaiņu. Ceram, ka jaunā grīda kalpos daudzus gadus. Esmu arī priecīgs, ka šos svētkus vadīja Samanta Logina un Kate Slišāne. Vēl tikai vajadzētu ēkai nomainīt jumtu un veikt zāles sienu renovāciju, tad tautas nama vadību varētu atdot jaunajai paaudzei,” tā padarīto vērtēja un nākotnes uzdevumus iezīmēja A.Slišāns. Upītes svētku noslēgumā drosmīgākajiem bija iespējams piedalīties nakts trasītē, veicot vieglākus un grūtākus uzdevumus, lai no daudzdzīvokļu māju pagalma sasniegtu kultūras namu. Drosmīgākie nebaidījās apmeklēt arī balli, kuru spēlēja grupa “CASPERS UN CO” jeb spoki no Kārsavas.

Biedrība „Upītes jauniešu folkloras kopa” realizēja Leader projektu Nr. 11-07-LL04-L413202-000028 „Skaņu aparatūras komplekta iegāde”. Ir iegādāta skaņu pults, mikrofoni un tumbas. Iegādātais skaņu aparatūras komplekts ir kompakts un mobils, viegli pārvietojums, tāpēc jauniešiem būs iespējams rīkot plašākus kultūras pasākumus un koncertus, kā arī būs iespējams rīkot Ziemeļlatgales danču vakarus telpās un brīvā dabā. Kopējās projekta izmaksas ir 1192,50 Ls, Eiropas Lauksaimniecības fonds Lauku attīstībai projekta īstenošanai piešķīra 900,00 Ls, līdzfinansēja projektu Viļakas novada dome ar 292,50 Ls. Iegādātais aprīkojums dos stimulu jauniešiem darboties, popularizēt folkloras kustību un piesaistīt jaunus dalībniekus, lai nodrošinātu nemateriālā kultūras mantojuma pārmantošanu no paaudzes uz paaudzi. Nebūs jātērē finanšu resursi, lai īrēto šo aprīkojumu, tāpēc finansējumu varēs novirzīt pasākumu rīkošanai.
Neapmeklējiet svētkus Upītē, nebēdājiet! Jauno zāles grīdu apskatīt un iedancot varēsiet, apmeklējot „Upītes Uobeļduorzu”, kas notiks 15.septembrī. Uz tikšanos Upītē!

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Teksts un foto: Vineta Zeltkalne