Notiks patruļkuģa „Rēzekne” ķīļa svinīgā ielikšana


Ceturtdien, 30.augustā Rīgas Kuģu būvētavā tiks ielikts ķīlis būvējamajam patruļkuģim „Rēzekne”. Svinīgajā pasākumā piedalīsies kuģa topošā krustmāte Inese Pāvule un Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs. Ar kuģa ķīļa ielikšanu atzīmē pirmo nozīmīgo kuģa būvniecības posmu. Nākamais nozīmīgais kuģa būvniecības posms būs kuģa nolaišana ūdenī.


Atgādināsim, ka šobrīd Nacionālajos bruņotajos spēkos tiek īstenots krasta apsardzes patruļkuģu būves projekts. Tas paredz piecu jaunu patruļkuģu būvi, kas nodrošinās Jūras spēku Flotiles sekmīgu aizsardzības funkciju izpildi, modernizāciju un spēju attīstīšanu.

Patruļkuģu nosaukumi izraudzīti atbilstoši nozīmīgākajām brīvības cīņu norises vietām Latvijas vēsturiskajos novados: Kurzemē, Zemgalē, Augškurzemē (Sēlijā), Vidzemē un Latgalē. Ar Latvijas Kara muzeja speciālistu palīdzību apzinot nozīmīgākās Latvijas armijas kauju norises vietas šajos novados, tika pieņemts lēmums patruļkuģiem dot nosaukumus „Skrunda”, „Cēsis”, „Viesīte”, „Jelgava” un „Rēzekne”, ievērojot minēto vietvārdu secību, kas atbilst hronoloģiskajai kauju norisei Brīvības cīņu laikā.

Rēzeknes atbrīvošanas operācija no lielinieku karaspēka norisinājās 1920.gada 21.janvārī. Uzbrukums pilsētas virzienā sākās 20.janvāra agrā rītā. Tajā piedalījās arī Latvijas armijas bruņotais vilciens, kas ar 50 vīru lielu desanta vienību ielauzās pilsētā un iesaistījās cīņā ar lielinieku bruņoto vilcienu. 21.janvāra rītā sākās izšķirošais uzbrukums, un līdz pulksten 12.00 Latvijas armijas vienības kontrolēja jau visu pilsētas teritoriju. Rēzeknē Latvijas armijas ieguva bagātīgu kara trofeju klāstu.
Tā bija lielākā kaujas operācija Latgalē, kuru nacionālais karaspēks veica saviem spēkiem, atsakoties no sabiedrotā Polijas karaspēka palīdzības. Rēzeknes kaujas iznākums izšķīra Latgales atbrīvošanas operācijas gaitu – lielinieku karaspēks bija spiests pilnībā atstāt Latvijas teritoriju.

Nodaļas vadītāja p.i. D.Zirniņa

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja p.i.
Diāna Zirniņa 64607616
diana.zirnina@rezekne.lv