Lai eksāmenu rītos ir labs noskaņojums!

„Šis ir saspringts laiks 9. un 12.klašu audzēkņiem. Jāiegūst gala vērtējumi, jāsavelk pēdējās astītes. Zemapziņā mieru nedod eksāmeni,” pirms pēdējā zvana svinībām atzina Rēzeknes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītājas vietnieks Vilis Deksnis. Šogad skolas zvans pēdējo reizi skanēja 394 pamatskolas un 186 vidusskolas beidzējiem.


Vilis Deksnis stāsta, ka skolēniem, absolvējot 9.klasi, ir jākārto četri vai pieci eksāmeni – tie ir pārbaudījumi matemātikā, vēsturē, latviešu valodā un svešvalodā, bet mazākumtautību izglītības programmas audzēkņiem – arī dzimtajā valodā.

Savukārt vidusskolēniem jākārto četri eksāmeni, no kuriem obligātie ir matemātikā, latviešu valodā un kādā no svešvalodām. Bez tam šogad pirmo gadu latviešu un krievu plūsmas audzēkņiem eksāmens latviešu valodā ir kopīgs. Svešvalodas eksāmens Rēzeknes novadā visvairāk tiks kārtots angļu valodā, ko izvēlējušies 125 skolēni, nākamā populārākā ir krievu valoda, ko kārtos 81 skolēns, kam seko vācu valoda ar sešiem skolēniem. Te jāpiebilst, ka skolēns bez obligātās vienas var izvēlēties kārtot eksāmenus vairākās svešvalodās.

Ceturtais, izvēles pārbaudes darbs, var būt centralizētais vai necentralizētais eksāmens. Necentralizētie eksāmeni dalās vēl divās kategorijās – pārbaudes darba programmu piedāvā Valsts izglītības satura centrs vai arī programmas izstrādā pašas skolas un apstiprina pašvaldībā. No centralizētajiem eksāmeniem visvairāk skolēnu kārtos bioloģiju (16) un vēsturi (12). Mazliet mazāk skolēnu izvēlējušies fiziku un ķīmiju. Savukārt no Valsts izglītības satura centra piedāvātajiem necentralizētajiem eksāmeniem visvairāk kārtos ģeogrāfiju (95), informātiku (32), krievu valodu kā dzimto valodu (16) un ekonomiku (11). Savukārt skolas, kas pašas izstrādājušas eksāmenus, novadā ir trīs. Maltas 1. un Nautrēnu vidusskolā tas būs kulturoloģijas eksāmens, Nautrēnos – literatūras, Maltas 1. – programmēšanas pamati un Lūcijas Rancānes Makašānu amatu vidusskolā – kokapstrāde, tekstildarbi un mājsaimniecība.
No valsts pārbaudījumiem slimības dēļ atbrīvoti ir visi speciālo internātpamatskolu jaunieši. Tas ļauj izlaidumu svinības šajās mācību iestādēs rīkot uzreiz pēc pēdējā zvana. Citās skolās šogad kopumā eksāmenus nekārtos deviņi devīto klašu skolēni un divi 12. klašu skolēni.

Pirmais eksāmens 12.klasei ir 22.maijā (angļu valoda), bet pēdējais 18.jūnijā (ķīmija). Savukārt 9.kalsēm pirmais eksāmens būs 23.maijā (latviešu valoda), bet pēdējais pārbaudījums latviešu plūsmas skolēnus gaida 7.jūnijā, krievu plūsmas – 12. jūnijā.
V.Deksnis visiem skolēniem eksāmenu rītos vēl labu noskaņojumu, jo tad viss izdošoties. „Ja uz eksāmenu iet kā pret kalnu, tad diez vai ir sagaidāmi labi rezultāti,” ir pārliecināts V.Deksnis. Savukārt Izglītības pārvaldes vadītāja Lilija Žukovska visiem skolēniem novēl vēlmi mācīties! „Kādas zināšanas mēs varam gūt, ja mums negribas to darīt?” retoriski vaicā L.Žukovska.
Salīdzinot šo mācību gadu ar iepriekšējiem, V.Deksnis to raksturo kā rodošāku. „Skolu vadība un pedagogi apmeklējuši neskaitāmus kursus un seminārus par radošumu. Ceru, ka tur gūtais viņiem palīdzēja arī izglītības procesu padarīt radošāku, kas veicinātu labākus skolēnu rezultātus mācībās. Viens no rādītājiem, ka tas varētu būt izdevies, ir mācību priekšmetu olimpiāžu rezultāti, kur mūsu skolēni valsts un reģiona līmenī ieguvuši godalgotas vietas salīdzinoši nopietnos, sarežģītos priekšmetos,” stāsta Izglītības pārvaldes vadītājas vietnieks.

V.Deksnis arī atklāj, ka ir lietas, kas viņu skumdina – tas ir fakts, ka skolēnu paliek aizvien mazāk. „Apkopojot datus, cik liels skolēnu skaits Rēzeknes novada skolās tiek prognozēts nākamajā mācību gadā, diemžēl jāsecina, ka tas sarūk par aptuveni 130 bērniem. Tās ir divas mazas skolas, kas pazūd vienā mirklī! Vismazāk bērnu nākamgad būs Zarečnajas un Kalnezeru Katoļu pamatskolās, kur skolēnu skaits būs mazāks par 50, un Rikavas pamatskolā, kur nākamgad tiek prognozēts 51 skolēns.”

Lai aplūkotu fotogaleriju, uzklikšķiniet uz bildes!

Laura Ieviņa
Rēzeknes novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Laura.Ievina@rdc.lv
Tālr.: 64607198, 26531619