Litānijas ceļā – katoļu dziedājumi iedvesmo

Mēs esam lepni, jo 18.maijā pirmo reizi Viļakas katoļu baznīcā koncertēja Latvijas Radio koris un orķestris „Sinfonietta Rīga”. Lai Ziemeļlatgales ļaudīm un ikvienam interesentam būtu iespējams noklausīties koncertprogrammu “Litānija”, kura sastāv no četru komponistu skaņdarbiem: Ērika Ešenvalda Debess Litānija, Jēkaba Nīmaņa Uzklausi, Māte, Valta Pūces Sajūta. Sirds. Debesis. un Ģirta Biša Rītausmai degošie vārdi un Uģa Brikmaņa, Sigvarda Kļavas un Mārtiņa Brauna veidotā VIDEOSTĀSTA, radošajai grupai bija jādodas lielā un brīnumainā ceļā.


Lai radītu šo koncertprogrammu, 2008.gadā diriģents Sigvards Kļava kopā ar režisoru Uģi Brikmani uzsāka došanos ekspedīcijās uz katoļu dziedājumu centriem Latgalē, Vidzemē, Zemgalē un Kurzemē, lai ierakstītu, filmētu un dokumentētu „maija dziedājumus” dievnamos un pie ceļmalu krustiem, kā arī, lai tiktos ar seno dziedājumu pratējiem. Šo uzfilmēto materiālu iedeva četriem komponistiem Ērikam Ešenvaldam, Jēkabam Nīmanim, Valtam Pūcem un Ģirtam Bišam, lai viņi radītu jaunus skaņdarbus, izmantojot dziedājumu stilistiku.
„Ceļi krustojas.

Pateicoties tam, ka garīgu cilvēku ceļi sakrustojās, tie atveda ekspedīcijas vadītājus uz Latgali, kuri novērtēja latgaliešu sievu balsu dziedājumus. Arī šajā koncertprogrammā atklāsim, ka esam aicināti saprast, ka visi mūsu ceļi ved uz Debesīm”, uzrunājot koncerta apmeklētājus, teica Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

Katrs dziedājums, ko dzirdējām koncertprogrammā, ir dziedātāju personīgais stāsts, saruna ar Visaugstāko. Koncertprogramma atspoguļoja gan kopdziedāšanas lielo spēku, gan atklāja dziedātāju dvēseli. Koncerts izskanēja vienā elpas vilcienā, dodot iespēju kaut nedaudz piedzīvot un sajust to, ko sajuta ekspedīcijas dalībnieki, ierakstot dziedājumus. Koncertprogrammas režisoram Uģim Brigmanim izdevās atspoguļot Litānijas ceļu, ļaujot pārdzīvot kā caur cilvēku dvēselēm tiek pastāstīts un dots vēstījums citiem cilvēkiem, dziedot lustīgi, skumji, izjusti, aizrautīgi un patiesi. Litānija Vissvētākās Jaunavas Marijas godam caurvija veidoto videofilmu.

„Tas nav tāds vienkāršs ceļojums uz Viļaku. Šis bija ceļojums, lai atgrieztos. Mēs atgriezāmies šeit ar to sajūtu, ar to padarīto darbu, ko mēs pirms vairākiem gadiem maija mēnesī šeit braucām, klausījāmies un ierakstījām šī novada dziedātājus. Tas ir īpaši atgriezties šeit, muzicēt Viļakas katoļu baznīcā, muzicēt cilvēkiem, no kuriem nāca iedvesma. Tā ir pilnīgi cita atbildības sajūta. Tā ir ļoti liela piepildījuma sajūta. Dievnamos, kur neorganizēti, pavisam dabīgi notiek dziedājumi, iekomponējot tos skaņdarbā, dziedājumi ir „dzīvi”. Es domāju, ka mums vajag koncertēt ne tikai Rīgai tuvākos novados, bet arī tādos novados, kur Rīgas kultūras ceļš neaizsniedzās līdz viņiem. Viļakas novada privilēģija un bagātība ir šī lieliskā Viļakas katoļu baznīca, kur mūzika jūtās ļoti labi”, pēc koncerta atklāja diriģents Sigvards Kļava.

Komponists Jēkabs Nīmanis pastāstīja, ka koncertā Rīgā, viņi mēģināja cilvēkiem parādīt, ko viņi piedzīvoja, ierakstot dziedājumus, vēlējās, lai rīdzinieki kaut nedaudz sajustu tās sajūtas, ko piedzīvoja projekta radošā grupā, bet „Viļakā Jūs esiet daļa no šiem dziedājumiem. Mēs – mūziķi un skatītāji piedalījāmies šajā procesā. Projekta veidotāji neparādīja tikai dokumentālu materiālu, bet emocijas, kur Jūs esiet daļa no tām. Mans galvenais uzdevums savā skaņdarbā bija parādīt tās emocijas, kas manī radās. Es negribēju pārliecināt par kādu ideoloģiju, bet gribēju parādīt, ko es sajutu, kad ierados dziedājumu ekspedīcijās Latgales reģionā, kādas veidojas attiecības ar latgaliešu kultūru. Skaņdarbs Uzklausi, Māte ir kā ceļojums. Tas sākas vienā punktā un pamazām, pamazām dodamies tālāk, kur visu laiku mūs sagaida jauni pārsteigumi un brīnumi. To es attēloju mūzikā, saglabājot pārdzīvojumu, ko izjutu ekspedīcijas laikā. Skaņdarbā izvēlējos tos tekstus, kuri visprecīzāk pasaka kādu vēstījumu es saņēmu no šī ceļojuma”, ar skaņdarba būtību iepazīstināja Jēkabs Nīmanis.

„Vajag tikai viļacēniešiem teikt: „Mums vajag un mēs gribam”, tad noteikti atradīsiet dzirdīgas ausis un mēs ar prieku koncertētu šeit vēlreiz”, saviļņojoši piebilda S.Kļava. Liels paldies ekspedīcijas vadītājiem, komponistiem, mūziķiem un dziedātājiem par ieguldīto darbu, pat saņemto pārdzīvojumu un izdzīvoto Litānijas ceļu. Saglabāsim katolisko dziedājumu tradīciju Viļakas novadā, lai dotu iedvesmu jauniem skaņdarbiem un lai izlūgtos no Dieva svētību mums visiem.

Teksts un foto: Vineta Zeltkalne