Mūsu deju kolektīvi domā ne tikai par perfektu dejas zīmējumu, bet arī par māksliniecisko izpildījumu

Gatavojoties 2013.gada XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem, šajā pavasarī 29 skatēs visā Latvijā deju kolektīvi demonstrē savu gatavību piedalīties Deju svētku lieluzvedumā „Tēvu laipas”. 21.aprīlī skate notika Rēzeknes pilsētas kultūras namā, kurā tikās 20 deju kolektīvi. Starp tiem savu apņēmību braukt uz svētkiem apliecināja arī 10 Rēzeknes novada kolektīvi. „Priecē, ka visi dejotāji šai skatei bija gatavojušies nopietni un ar lielu atbildības sajūtu,” atzīts Kultūras nodaļas vadītāja Ināra Pleikšne.


„Sevišķi patīkami, ka deju kolektīvu saimei pievienojušies divi jauni kolektīvi – Strūžānu skolas aktivitāšu centra deju kolektīvs „Dancari” (vadītāja Česlava Namsone) un Gaigalavas kultūras nama deju kolektīvs (vadītāja Silvija Bokta), kuriem šī skate bija pirmās ugunskristības.”

Katras dejas kvalitāti veido daudzi nozīmīgi aspekti. Būtiska ir horeogrāfiskā teksta precizitāte, mākslinieciskais izpildījums un rakstura atklāsme, kā arī muzikalitāte un ritms. Tāpat tiek vērtēta tautas tērpa valkāšanas kultūra, dejotāju stāja, emocionalitāte, attiecības ar deju partneri un citas skatuviskajai dejai būtiskas nianses. Vērtējot kolektīvu sniegumu, žūrijas komisija ņēma vērā visus šos kritērijus. Komisijas sastāvā bija Deju svētku lieluzveduma „Tēvu laipas” mākslinieciskie vadītāji, horeogrāfi Jānis Ērglis, Jānis Purviņš un Zanda Mūrniece, horeogrāfes Gunta Skuja un Iluta Mistre un Deju svētku virsvadītāja Ingrīda Edīte Saulīte.

„2012. gada skate ir būtisks šī brīža situācijas rādītājs Latvijas deju nozarei. Šajā pavasarī redzēsim mūsu dejotāju skaitu un kolektīvu kvalitāti, lai nākamajā gadā pašus labākos izvirzītu dalībai Deju svētkos,” teica žūrijas priekšsēdētājs Jānis Ērglis.
Deju svētku virsvadītāja Ingrīda Edīte Saulīte uzsvēra: „Skatēs gribētos redzēt, ka kolektīvi domā ne tikai par perfektu dejas zīmējumu, bet arī par māksliniecisko izpildījumu. Un šajā skatē mēs par to pārliecinājāmies.” Tiem kolektīviem, kas šogad piedalījās skatē, Deju svētku Goda virsvadītāja novēlēja sagaidīt arī nākamos Deju svētkus 2013. gadā.
Skatē iegūtie rezultāti (grupas atkarīgas no repertuāra sarežģītības un dejotāju sagatavotības)

Jauniešu deju kolektīvi B2 kvalifikācijas grupā
I pakāpe-
 Feimaņu pagasta kultūras nama deju kolektīvs „Vīmyns”, vadītājs Guntis Tjarvja;
 Dricānu kultūras nama deju kolektīvs „Jumalēni”, vadītāja Silvija Bokta;
II pakāpe-
 Kaunatas tautas nama deju kolektīvs „Rasa”, vadītāja Alla Silova.

Jauniešu deju kolektīvi C kvalifikācijas grupā
II pakāpe-
 Lendžu kultūras nama deju kolektīvam , vadītāja Sintija Borise;
 Gaigalavas kultūras nama deju kolektīvs, Vadītāja Silvija Bokta.

Vidējās paaudzes deju kolektīvi E kvalifikācijas grupā
I pakāpe –
 Maltas kultūras nama deju kolektīvs „Rutuļi”, vadītāja Ruta Mika;
 Vērēmu pagasta tautas nama deju kolektīvs „Kūzuls”, vadītāja Gunita Kiseļova;
 Dricānu kultūras nama deju kolektīvs „Jumalo”, vadītāja Silvija Bokta.
II pakāpe-
 Kaunatas tautas nama deju kolektīvs „Kaunata”, vadītāja Alla Silova.

Nepilnā sastāva dēļ Diplomu par piedalīšanos saņēma Strūžānu skolas aktivitāšu centra deju kolektīvs „Dancari”. Nokomlektējot pilnu dejotāju sastāvu, viņiem ir iespēja piedalīties XXV vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos Rīgā 2013.gadā.

Lai aplūkotu fotoreportāžu, uzklikšķiniet uz bildes!

Foto: Eduards Medvedevs

Laura Ieviņa
Rēzeknes novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Laura.Ievina@rdc.lv
Tālr.: 64607198, 26531619