“Latvijas Maiznieks” produkcija nopērkama visā Latvijā

100% maizes pārdošanas Latvijas ģeogrāfiskā tirgus kopš 2012. gada sākuma ieņēmis uzņēmums “Latvijas Maiznieks”, kurš strādā mūsu Daugavpilī. Akcionāri jau ir investējuši maizes rūpnīcā vairāk par 4 miljoniem latu. Pilnveidojot tehnoloģiskos procesus, maizes cepēji gandrīz pilnībā ir pārgājuši uz izejvielām bez konservantiem un pārtikas piedevām. Latvijas veikalos nonāk naturālā dzīvā maize. Šobrīd uzņēmums nomaina novecojušo iepakojumu, lai pircējs būtu pārliecināts – konservantu nav.


Vēl 2011. gada sākumā stiprā konkurencē ar lielajiem maizes ražotājiem “Latvijas Maiznieks” produkcija aptvēra 66-68% Latvijas ģeogrāfiskā tirgus. Šodien “Latvijas Maiznieks” administrācijas pārstāvji ar gandarījumu saka: iekšējais tirgus ir aptverts 100% , visur Latvijā tiek pārdota Daugavpils maizes cepēju produkcija.

Kas ir noteicis maizes ražotāju veiksmi – vai tikai investīcijas Daugavpils uzņēmuma modernizācijā ļāva ieņemt līderpozīcijas tirgū, saņemt Ekonomikas ministra augsto novērtējumu? Portāls D-fakti.lv ar lūgumu dalīties veiksmes formulā vērsās pie “Latvijas Maiznieks” valdes priekšsēdētāja vietnieka Jura Užuļa.

Maizes rūpnīcas vēsturē pirmā vērienīgā personāla apmācība

  • Veiksmīgās kompānijas pamatā ir tās darbinieki,- apgalvo Juris Užulis. -Ieguldījām ražošanā, tagad ieguldām personālā. Ar Eiropas projekta atbalstu uzņēmumā pastiprināti tiek mācīti tā darbinieki, lai varētu strādāt ar vienotu datorprogrammu, kuru vada ne tikai finanses, bet arī tehnoloģisko iekārtu elektroniskos procesus.

Pirms iegādāties un uzstādīt programmu, vajadzēs iziet vairākus posmus: izpētīt uzņēmuma vajadzības, adaptēt programmu mūsu vajadzībām un tā jāievieš. Un beidzot uzsākt apmācības, kuras notiks sadarbībā ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju. Jau jūnijā speciālisti – tehnologi, ražošanas meistari – uzsāks mācības Latvijas Lauksaimniecības Universitātē Jelgavā.

Modernizācija un tehniskā revolūcija ļāva atstāt labākos speciālistus un palielināt algas darbiniekiem. Kolektīvs kļuva jaunāks, un apmācības atmaksājas – jaunie cilvēki ļoti ātri apgūst programmu.

Tagad uzņēmumā “Latvijas Maiznieks” strādā 223 cilvēki, viņu vidējā darba alga līdz nodokļu nomaksāšanai ir 447 lati. Un lagas uzņēmumā turpina palielināties. Mēs uzstājīgi aicinām darbā jaunos speciālistus ar tehnisko, tehnoloģisko izglītību, ar zināšanām, bet iespējams arī bez darba pieredzes, – uzsver Juris Užulis.

Baltijā vismodernāko tehnoloģisko iekārtu uzstādīšana

  • Gadu mēs uzsākām ar kārtējo modernizācijas procesu. Notiek vēl vienas līnijas rekonstrukcija – kviešu maizes ražošana. Tas kļuva par nepieciešamību, izauga pieprasījums, un jaudu kļuva par maz. Aprīlī “Latvijas Maiznieks” izceptās maizes apjoms ir 50 tonnas diennaktī, tas ir apmēram 150 maizes klaipi. Katru nakti šī maize tiek nosūtīta uz visiem Latvijas pilsētu vai lauku veikaliem. Tagad galvenais – spēt nodrošināt 100% piegādi visā Latvijā. Bet uzņēmums plāno nepārtrauktu apjoma tempa pieaugumu. Modernizācija tiks turpināta ari 2013.- 2014. gadā.

Pilnā sparā rit jaunas izejvielu noliktavas celtniecība – tas notiek ar vēl viena Eiropas fonda atbalstu. Tā būs Baltijā vienīgā elektroniski vadāmā noliktava izejvielu piegādei un uzglabāšanai, dozēšanai, iejaukšanai, mikrokomponentu padevei. Jaunas iekārtas nodrošinās noteiktu automātisku temperatūras režīmu.

Eiropas pieredze rudzu maizes ražošanā ir ļoti nabadzīga, te labākie ir mūsējie, Daugavpils maiznieki. Tāpēc Eiropas rudzu maizes iekārtu būvētāji ieklausās mūsu speciālistu viedokļos, – saka J. Užulis. Dažus tehnoloģiskos izgudrojumus mūsu speciālisti jau gatavi patentēt.

Maize ir dzīva, bez konservantiem un piedevām

  • Nepārtraukti notiek kvalitātes pilnveides process: “Latvijas Maiznieks” nesen atteicās no Eiropas margarīniem un taukiem, un tagad pilnībā ir pārgājis uz izejvielām bez konservantiem un stabilizatoriem, kaut arī šādas izejvielas ir nedaudz dārgākas. Tiek izmantota vietējā rapšu eļļa, kura ir bagāta ar Omega3. Šis process jau ir pabeigts, un Latvijas veikalos nonāk dzīva maize, tiek izstrādāts jauns iepakojums.

No citiem ražotājiem mēs atšķiramies ar to, ka esam saglabājuši naturālo maizes garšu, modernizējot tehnoloģiskos procesus. Pēc sortimenta optimizācijas palikusi tikai pircēju iecienītie produkti. Ražošanā tiek izmantotas klasiskās iejaukšanas un raudzēšanas metodes. Tagad tiek izstrādāta jauna produktu sērija – augstāka labuma rudzu saldskābā maize. Pienācis laiks, kad patērētājs pieprasa kvalitatīvu produktu un gatavs par to maksāt. Tomēr cena nevar būt augstāka, nekā tā ir konkurentiem. Pārspēt mēs varam tikai ar kvalitāti.

D-fakti.lv