Daugavpilī no notekūdeņiem ražos elektrību

Daugavpilī iecerēts elektrību ražot notekūdeņu attīrīšanas ietaisēs, pārstrādājot notekūdeņu dūņas. Tas būs pirmais šāda veida projekts ne tikai Baltijas valstīs, bet arī visā Austrumeiropā.


Šonedēļ Daugavpils dome nodeva publiskai apspriešanai materiālus par Daugavpilī iecerēto projektu – biodegradablo atkritumu jeb pilsētas notekūdeņu attīrīšanas ietaišu dūņu pārstrādi, vēsta Latvijas Radio. Biodegradabls ir tāds materiāls, kurš vidē satrūd dabā satopamu mikroorganismu (baktēriju, raugu, pelējumu, aļģu un citu) ietekmē. Diennaktī uzņēmums iecerējis pārstrādāt ap 30 tonnām dūņu, no kā tiks saražots metāns un elektrība. Ja uzņēmums saņems atļauju darbībai, tas būs pirmais šāda veida notekūdeņu dūņu izmantošanas veids Latvijā un visā Austrumeiropā.

Izmantot notekūdeņu dūņas ir jauna un inovatīva metode, līdz šim maz kur pielietota, to apliecina būvniecības ieceres ierosinātājas – SIA “Alternum” – pārstāvis Jānis Ciršs.

Diennaktī uzņēmums plāno pārstādāt ap 30 tonnām notekūdeņu dūņu, no kurām saražos līdz 200 kilovatiem elektrības, ko tālāk pārdot “Latvenergo”. Ja iedzīvotājiem nebūs iebildumu un uzņēmuma darbība neradīs šaubas par vides piesārņojumu vai smakām, vai arī bažas par to, cik galarezultātā būs jāmaksā par elektrību, tad reāli jaunā notekūdeņu dūņu pārstrāde enerģijā Daugavpilī varētu sākties jau pēc dažiem mēnešiem.

Kasjauns.lv

www.kasjauns.lv/lv/zinas/78520/daugavpili-no-notekudeniem-razos-elektribu