Dūles fonds rīko bezmaksas mācības Rīgā, Daugavpilī un Rēzeknē

“Latvijas intelektuālās attīstības fonds” (LIAF), kuru vada Viesturs Dūle, sadarbībā ar Rīgas, Daugavpils un Rēzeknes pašvaldībām izsludinājis pieteikšanos uz bezmaksas “Vispusīga intelekta” intensīvajām mācībām, aģentūru LETA informēja LIAF pārstāve Ieva Krole.


LIAF no šī gada 30.aprīļa līdz 22.maijam organizē trīs nedēļu “Vispusīga intelekta” intensīvas mācības, aicinot pieteikties mācīties ieinteresētos dalībniekus vecumā no 18 līdz 80 gadiem. “Vispusīga intelekta” mācībās galvenās tēmas būs komunikācija, sadarbība, empātija, atbildība, radošums, spēja piedāvāt jauninājumus un zinātne.
Ņemot vērā referenduma aktualizētās sabiedrības segregācijas pazīmes, LIAF šajās mācībās attīstīs metodes, kā efektīvi integrēt mācību procesā. Kursu izies dažādu tautību cilvēki, mācības notiks latviešu, krievu un angļu valodā, no kurām pamatvaloda būs latviešu.
“Ir pārsteidzoši, ka mūsdienu Latvijā joprojām pastāv segregācija izglītības procesā. Mēs vēlamies palīdzēt atrisināt šo jautājumu – ar “pārmaiņu vadības” un citām pārbaudītām metodēm radīt principus, ko pēc veiksmīgas pieredzes varētu attiecināt uz tām Latvijas skolām, kur kopā mācās dažādu tautību jaunieši,” stāstīja Dūle.
Viņš norāda, ka Latvija inovāciju jomā ir pēdējā vietā Eiropas Savienībā, bet inovācijas veido vidēji līdz 75% ekonomisko pieaugumu, tāpēc ir principiāli svarīgi, lai cilvēkos tiktu attīstītas jaunrades spējas. LIAF piesaistījis augsta līmeņa inovāciju speciālistus, kuriem ir prakses Vācijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Norvēģijā – lai radītu Latvijas specifikai atbilstošu inovāciju radīšanas, starpdisciplināro metodiku.
“Tā ir Latvijas viena no akūtākajām problēmām, un jārada pedagoģiski risinājumi, kas ļauj šādu jaunrades spēju attīstīt, kā to dara daudzas pasaules korporācijas, mācot savus darbiniekus,” uzsver Dūle.
No zinātnes sfēras studentiem tiks piedāvāts ieskats cilvēka ekosistēmā caur biofiziku, endokrinoloģiju, nanotehnoloģijām, neirozinātni un gēnu inženieriju.
Mācības tiek organizētas sadarbībā ar Rīgas, Daugavpils un Rēzeknes pašvaldībām, kas izrādījušas interesi par integrācijas procesiem. “Rīgas pašvaldība vēlas atrast risinājumus izglītības procesiem, kur integrācija tiktu realizēta atbilstoši labākajiem pasaules standartiem. Tieši tāpēc mēs atbalstām šo LIAF projektu, kas veicina integrāciju un attīsta metodes, kuras varētu tikt ieviestas arī pamatizglītībā,” piebildis Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).
Jo īpaši no šīm trim pilsētām tiek aicināti pieteikties cilvēki, kuri ir gatavi intensīvam mācību procesam un palīdzēt citiem – pārvarot valodas, priekšstatu vai mācību apgūšanas ritmu atšķirības.
Mācību procesa nodrošināšanai nepieciešamie līdzekļi piesaistīti no trim minētajām pašvaldībām, kā arī dažām organizācijām un privātajiem uzņēmumiem, kuri saredz šādu mācību nepieciešamību Latvijā. Visi projekta ieņēmumi un izdevumi tiks publicēti projekta mājas lapā www.intelektam.lv pēc mācību kursa noslēguma.
Mācībās aicināts piedalīties jebkurš Rīgas, Rēzeknes un Daugavpils iedzīvotājs neatkarīgi no tautības, izglītības un nodarbošanās veida, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu. Potenciālajiem dalībniekiem ir jāaizpilda pieteikšanās anketa, ko var atrast mājaslapā “www.intelektam.lv”.
Anketas tiks gaidītas līdz 13.aprīlim, pēc tam tās tiks apkopotas un tiks veikta dalībnieku atlase, ko veiks LIAF pieaicinātie pedagogi un psihologi.

LETA