Rēzeknes Augstskolas studentu teātris „ĶerRA” triumfē Latvijas studentu teātru festivālā

24. martā Rīgas Tehniskajā universitātē norisinājās ikgadējais Latvijas augstskolu studentu teātru festivāls, kas šogad tiek organizēts ne tikai par godu starptautiskajai Teātra dienai, bet arī RTU 150. jubilejai. Šī gada festivāla tēma – „Acis”. Pasākumā par balvām 4 nominācijās (Labākā aktrise; Labākais aktieris; Gada izrāde; galvenā balva – ceļojošā Sudraba Āksta cepure) sacentās 13 Latvijas augstskolu teātri no Rīgas, Jelgavas un Valmieras. Latgali, kā parasti, jau 7 gadu pārstāvēja tikai RA teātris „ĶerRA”. Izrāžu parādi vērtēja kompetenta žūrija: RTU Studentu kluba direktore, un pasākuma idejas autore, režisore Asja Visocka, Nacionālā teātra režisors Edmunds Freibergs, aktrise un mūziķe Raimonda Vazdika, aktieris un režisors Ģirts Šolis, operdziedātāja un mūzikas pedagoģe Baiba Berķe.


Rēzeknieši uz Rīgu aizveda Ivetas Ratinīkas dzejas kompozīciju „Kas paliks pēc mums?”(pirmizrāde – Rēzeknes KN 2012. gada 20. janvārī) un triumfēja gan kā Gada izrādes balvas, gan arī kā galvenās balvas – Sudraba Āksta cepures ieguvēji.Divas pārējās balvas – Labākā aktrise un Labākais aktieris ieguva Jelgavas Lauksaimniecības universitātes teātris par fragmentu no izrādes „Lauvas nekad neraud”. Balvu pasniegšanas svinīgajā brīdī E. Freibergs atzina, ka žūrijas lēmums par galveno balvu piešķiršanu bijis viegls unvienprātīgs, jo priekšnesums patiesi un dziļi saviļņoja ar savu šķietamo vienkāršību un reizē emocionālo dziļumu. Jaunās dzejnieces Ivetas Ratinīkas tekstu inscenējuma veids bija kas pavisam negaidīts pat pieredzējušajiem teātra režisoriem. Dzejas kompozīcija iestudēta kāperformance, kurā viens otram seko uz brīdi atdzīvojušies diapozitīvi vai iekadrējumi sižetiskā attīstībā no divu cilvēku tuvības brīža cauri vientulības tukšumam līdz atziņai par katra dzejā iemūžinātā, zemtekstā ieslēptā vai arī noklusētāmirkļa – rūgta vai salda – nepieciešamību, ikviena, bet īpaši radoša cilvēka dzīvē. Dzejas teksti performancē ir ne tikai dzirdami, bet arī multimediāli redzami, aktieru kustībās, žestos un manipulācijās ar priekšmetiem – I. Ratinīkas dzejas laiktelpas zīmēm – skatāmi un pārdzīvojami.
Izrādes idejas autore un režisore ir RA asoc. profesore Olga Senkāne, par izrādes lirisko muzikālo ietērpu parūpējās RA absolvente Liene Sergejeva. Viņas lomā iejutās – RA absolvente Linda Bauska, studentes – Mārīte Krasnobaja, Alina Škuratova, Ilze Slavena, Viņa lomā – studenti Vents Ikaunieks, Toms Trasūns, Tomass Gailums. Dzejas Espārdzīvotā norakstījumus no sevis ieskaņoja pati Iveta Ratinīka, Rēzeknes Augstskolas absolvente, šobrīd Āgenskalna ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja, dzejas kritiķe,dzejniece, kurai 2011. gadā iznāca pirmāgrāmata – „Rūgts”.
RA studentu teātra „ĶerRA” dalībnieki kā festivāla uzvarētāji saņēma ne tikai mākslinieku veidotas balvas, bet arī ielūgumus uz Dailes teātra izrādi „Dullais”. Taču lielākais ieguvums no pasākuma ir gandarījums par rēzekniešu radošuma un oriģinalitātes atzīšanu Latvijas mērogā un, galvenais, no īstiem teātra mākslas pazinējiem.